Anwar komt niet vrij, populisme in Maleisië groeit

De strijd om de macht woedt hevig in Maleisië

Het hoofdstuk Anwar Ibrahim is in Maleisië nog lang niet afgesloten. Sterker nog, sinds de veroordeling durft men zich meer dan ooit uit te spreken over politieke kwesties. Het lijkt alsof Maleisië op politiek gebied in een stroomversnelling is geraakt.

  • CC BY 2.0 Uday Ismail Anwar Ibrahim, hier nog in vrijheid CC BY 2.0 Uday Ismail

Hoe het nou precies komt dat de ene wet na de andere wordt aangenomen, is niet helemaal duidelijk. Maar er wordt aangenomen dat zowel de huidige regeringscoalitie en de oppositie de macht respectievelijk willen behouden of versterken. De oppositiecoalitie is al in enkele staten aan de macht, in de andere staten doet de regeringscoalitie er alles aan om geen stemmen meer te verliezen.

Dat resulteert in voor de buitenstaander soms onbegrijpelijke beslissingen. Zo zijn er in de staat Terangganu plannen om de sharia wetgeving in te voeren. Men heeft eerder al wetten aangenomen die voorschrijven dat vrouwen (en mannen in mindere mate) bedekt gekleed moeten gaan. Iets wat toeristen vaak in problemen brengt als zij door de staat reizen en niet op de hoogte zijn van deze regel. Verder mogen ongetrouwde koppels niet met elkaar op één brommer zitten en zijn er zelfs richtlijnen voor de seksuele activiteiten van echtgenoten. Het allervreemdste is nog wel dat deze wetten zijn doorgedrukt door de regeringscoalitie, die in andere staten weer milder is. 

De twee coalities in Maleisië bestaan uit veel verschillende kleine partijen. Op die manier is het enigszins te verklaren dat er in verschillende staten ook verschillende wetten zijn. Een bepaalde partij kan binnen de ene staatscoalitie uiteraard groter zijn dan in de ander. Maar het laat wel een gebrek aan visie zien en daarnaast is het een vorm van puur populisme. In een staat waar relatief gezien erg veel moslims wonen, worden religieuze wetten opgelegd. In een staat waar er relatief minder moslims wonen niet. 

Petitie

Even terug naar Anwar. Vandaag werd bekend dat een petitie die getekend was om een royaal pardon voor hem te krijgen, is afgewezen. Zijn vrouw en dochter hebben een hele hoop handtekeningen verzameld, maar tevergeefs. Anwar zal de vijf jaar gevangenisstraf die hem is opgelegd, moeten uitzitten. 

Dat betekent ook dat zijn zetel in het parlement, die tot nu voor hem bewaard was gebleven, binnenkort vrijkomt en door een ander moet worden ingevuld. Niemand weet nog wie het is, maar het is wel duidelijk dat een nieuwe sterke leider snel moet opstaan om de populistische opmars van de regering het hoofd te bieden. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur in Maleisië

    Lena is freelance auteur en woont sinds maart 2014 in Azië. Momenteel verblijft zij in Shanghai, China.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.