Artistieke beweging dwingt minister van cultuur in Buenos Aires tot ontslag

In Januari 2016 trok de minister van cultuur van Buenos Aires, Dario Lopérfido, onder meer het aantal ‘Desaperecidos’ tijdens de militaire dictatuur in twijfel. Deze zwarte bladzijde in de geschiedenis ligt gevoelig bij de doorsnee Argentijn. Op 7 juli nam Lopérfido, na aanhoudend protest, uiteindelijk ontslag. 

  • (c) Lavaca  Actie tegen de minister van cultuur van Buenos Aires (c) Lavaca
  • © change.org Ex-minister van Cultuur van Buenos Aires © change.org

Willemjan Vandenplas

14 juli 2016
MO*wereldbloggers

De nu ex-minister van cultuur van Buenos Aires deed een aantal controversiële uitspraken over de dictatuur in Argentinië. Zo stelde hij dat het aantal verdwijneningen onder de dictatuur waarschijnlijk onder de 30.000 lag, een vaak geciteerd cijfer. Los van het cijfer, geen al te snuggere uitspraak.

Eén en andere heeft te maken met de politieke context in Argentinië. Zo is het thema van de mensenrechten er erg politiek geladen. Je kan het als een soort codewoord beschouwen voor alle mistoestanden en verdwijningen die plaatsvonden onder de dictatuur.

Politieke spelletjes

Vandaar ook dat de vorige presidente Cristina Fernández de Kirchner geen kans onbenut liet om het over de mensenrechten te hebben. Huidig president Macri daarentegen laat het thema eerder links liggen. Elke uitspraak van een publieke figuur over wat er zich afspeelde onder de dictatuur kan potentieel vurige reacties uitlokken van voor- en tegenstanders.

 Het valt niet uit te sluiten dat Lopérfido zijn uitspraak opzettelijk deed om Kirchneristas te schofferen.

Daarom valt niet uit te sluiten dat Lopérfido zijn uitspraak opzettelijk deed om Kirchneristas te schofferen. Zo deed hij al uitspraken over cultuurproducties die onder Cristina de Kirchner zouden zijn geproduceerd maar nooit werden uitgezonden. Waar was dan al dat geld naartoe gegaan, stelde hij onder meer de vraag. Waarop ‘s lands machtige acteursorganisatie prompt tegen hem campagne begon te voeren. 

Het protest, dat zich omdoopte tot de Fuerza Artística de Choque Comunicativo (FACC), werd zodanig opgevoerd dat Lopérfido, tevens artistiek directeur van het befaamde Teatro Colon in Buenos Aires, zich nog maar moeilijk in publiek kon vertonen op culturele evenementen… En steevast protestacties te verduren kreeg aan de deuren van zijn Teatro Colon. De artiesten en hun medestanders dwongen de minister tot ontslag, al blijft Lopérfido vooralsnog aan als artistiek directeur. 

Het aftreden is een eerste overwinning van de tegenstanders van de president die Lopérfido aanstelde als artistiek directeur én als minister. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

 

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Hilde ROMBAUT

Als de mensenrechten in Argentina voor iedereen gelijk zouden zijn, zou er niets te verwijten zijn.  Maar de montoneros (terroristen jaren70) hebben het getal opgedraaid tot 30.000, de oficiele lijst van CONADEP haalt de negen duizend niet…

 

LEES OOK

Een huilende wind en blaffende honden weerklinken tijdens de openingsgeneriek van El invierno.
Stefano Corso (CC BY-NC-ND 2.0)
De FARC legt na een halve eeuw de wapens neer en ondertekent een vredesakkoord met Colombia. België stuurt F-16’s naar Syrië.
Mexicana n°2
De mensen van het Argentijnse dorp Famatina behaalden in juli 2013 een klinkende overwinning.
CC Alejandro Matos
Milieu- en erfgoedorganisaties uit Argentinië, Chili en Peru vragen de oprichting van een internationale commissie die de schade van de Dakar-rally opmeet.

Meest recent van Willemjan Vandenplas

(c) Pol D'huyvetter
Genieten met een artisanaal biertje in een favela van Rio de Janeiro
Op 28 januari ging ik op bezoek bij de Belg Pol D’Huyvetter in favela Babilonia in Rio de Janeiro.
(c) Al Janiah
Een avondje onder Palestijnse vluchtelingen in São Paulo
Op 17 januari vond de heropening van het Palestijns Cultureel Centrum, Al Janiah, in São Paulo plaats. Daar ontmoeten de Brazilianen en Palestijnse vluchtelingen elkaar.
(c) Willemjan Vandenplas
Braziliaans president Michel Temer: ‘Vluchtelingen welkom’
Begin september verklaarde Braziliaans president Temer tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat de vluchtelingenproblematiek een globale uitdaging is en dat Brazilië meer inspanningen zal doen
© Willemjan Vandenplas
Kruisende wegen in São Paulo
Het is een jaar geleden dat ik uit Brazilië vertrok, niet zo lang, maar lang genoeg voor een grondige mentaliteitswijziging in Brazilië.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.