De vuilnisbelt van González Catán

Waar moet het afval naartoe van een grootstad als Buenos Aires, waar 13 miljoen inwoners gemiddeld 1 kilogram afval per dag produceren? De inwoners van González Catan weten het: “Niet langer in onze gemeente!” De directeur van CEAMSE, het publiek bedrijf dat belast is met de opslag van het afval van de hoofdstad zit met zijn handen in zijn haar. “Wij willen wel verhuizen, maar we zullen eerst een nieuw terrein moeten vinden.”
Gezien de ondraaglijke hitte op vrijdagochtend is de opkomst op het centrumplein van González Catán aanzienlijk. Het is niet de eerste keer dat de buurtbewoners demonstreren tegen de vuilnisbelt aan de rand van deze gemeente in Buenos Aires. Een ambulante broodjesverkoper wijst naar de bruinachtige heuvels in de verte en zegt: “Daar is het stort.”
De vuilnisbelt wordt beheerd door CEAMSE, het publiek bedrijf dat belast is met het opbergen van de 4.560.000 ton afval dat 13 miljoen inwoners van Buenos Aires  jaarlijks produceren. Van de 13.000 ton dat CEAMSE per dag ontvangt, is 2100 ton voor de vuilnisbelt van Catán bestemd.
De Buurtbewoners van González Catán eisen de onmiddellijke stopzetting van de activiteiten. De megavuilnisbelt heeft een oppervlakte van 18 ha en het afval wordt tot 30 m hoog gedumpt. Dit afval heeft de afgelopen 2 jaar 230 levens gekost, beweren de buurtbewoners. De gemeente wordt geplaagd door kanker, leukemie, astma en huidaandoeningen. Er werd zelfs tuberculose vastgesteld.
“De autoriteiten hebben een doof oor voor onze eisen,” zegt Hugo Osores een inwoner van González Catán, terwijl de bontgekleurde menigte met spandoeken en doodshoofden door de winkelstraat stapt. De manifestanten zijn van alle leeftijden en van alle lagen van de bevolking. “Enkel mobilisatie van de buurtbewoners en het versperren van de toegang voor de vuilniswagens, kunnen de sluiting van de vuilnisbelt afdwingen,” vindt Osores.
González Catán is niet eens van leidingwater voorzien. Giftige stoffen die de bodem doorsijpelen komen onvermijdelijk in het water voor gezinsconsumptie terecht. Volgens de buurtbewoners overschrijdt het grondwater de aanvaardbare grenzen voor ondermeer arsenicum, chroom en nitraten. Rechter Juan Pablo Salas waarschuwt dat het zelfs voor tandenpoetsen niet geschikt is. Hij acht de provincie en de gemeente verantwoordelijk voor de verdeling van drinkbaar water tot wanneer er een andere oplossing gevonden wordt. “De uitspraak van de rechter is meer dan een half jaar oud, maar uit onze kraan komt nog steeds vervuild water,” zegt Hugo Osores.
Carlos Hurst, de directeur van CEAMSE is het ermee eens dat de vuilnisbelt geuroverlast veroorzaakt, maar hij ontkent dat de ziekten van González Catán door CEAMSE veroorzaakt worden. “De vervuiling van het water is van bacteriologische aard. Dat is het gevolg van een gebrek aan hygiëne. De gemeente is niet eens van rioleringen voorzien. In zijn uitspraak heeft de rechter CEAMSE nooit veroordeeld voor de vervuiling van het grondwater.”
De drie megavuilnisbelten in Buenos Aires gaan allemaal verhuizen, omdat ze in een woongebieden gelegen zijn. In 2004 sloot Villa Dominica, vanwege buurtprotest. “De volgende op de lijst is González Catán. Daarna volgen Ensenada en Norte III.” Toch blijft de Hurst voorzichtig met zijn uitspraken: “Eerst moeten we een geschikte locatie vinden in een gebied buiten de stadsaangroei.” CEAMSE had reeds een terrein op het oog, maar de aankoop is niet doorgegaan door protest van de omwonenden.
Volgens ingenieur Marcelo Rosso, de gerant van CEAMSE in Gonzalez Catán, voldoet de vuilnisbelt aan alle internationale maatstaven. Tijdens een rondleiding toont hij hoe het vuilnis wordt opgeslagen. Eerst wordt een reusachtige put gegraven die bedekt wordt met een ondoordringbare kleilaag. Daarover wordt een 2mm dikke kunststoftapijt uitgerold waarover een laag aarde komt. Pas dan kan het dumpen beginnen. De giftige vloeistoffen gevormd door regenval vermengd met afval, wordt in de ondoordringbare put opgevangen. Vandaar worden deze vloeistoffen naar baden gepompt voor behandeling.
In zijn kantoor in Buenos Aires vertelt directeur Carlos Hurst over de groene aanpak van CEAMSE. “In het kader het Kyoto worden in elk van onze vuilnisbelten installaties geplaatst om gassen op te vangen. Een Nederlands bedrijf doet de investeringen en wij leveren het methaan dat het afval voortbrengt. 70% procent van de verkochte emissierechten gaan naar het privé-bedrijf, de rest is voor ons.”
Voor de inwoners van Gonzalez Catán is de opwarming van de aarde echter niet de grootste zorg. Zij willen in de eerste plaats een gezonde gemeente zonder vuilnisbelt. Het buurtcomité eist dat het terrein gesaneerd wordt, dat de gemeente van rioleringen wordt voorzien én dat de slachtoffers van de vervuiling ziekenzorg krijgen.
Een manifestatie in november vorig jaar was zo succesvol, dat de 3000 manifestanten besloten de toegang tot de vuilnisbelt te blijven versperren. Na drie dagen ontbond de politie de bezetting en werden 25 manifestanten opgepakt. Enkele uren later eisten 8000 inwoners van González Catán, voor de ingang van het politiecommissariaat de vrijlating van de gearresteerden. “Wanneer de vuilzakken op straat zich drie dagen opstapelen, wordt een hygiënische noodtoestand uitgeroepen, maar wij leven er al 25 jaar mee en daar wordt niks aan gedaan,” redeneert een boze buurtbewoner.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.