Bijna geen drinkbaar water, wel overstromingen

De voorbije maanden vluchtten ongeveer 120.000 Sudanezen naar Zuid-Sudan. In de vluchtelingenkampen is er een tekort aan drinkbaar water. En nu begint het ook nog te regenen waardoor de hulp verder bemoeilijkt wordt. Shaba is 35 jaar en verblijft met haar familie in het kamp van Jamam waar Artsen Zonder Grenzen werkt.

Artsen Zonder Grenzen

5 juli 2012

“In september verlieten we ons dorp Buk omdat er gevochten werd. In Buk hadden we alles maar nu niets meer. In ons dorp werden vier mensen gedood in de gevechten. Mijn man en ik renden weg met onze vijf kinderen maar we raakten elkaar kwijt. Mijn man met drie kinderen, ik met twee. Na een dag wandelen vonden we elkaar terug in Kukur.

Het leven in Kukur was lastig. De mannen gingen soms terug naar Buk om voedsel te halen, maar er waren zoveel mensen en er was te weinig voedsel. In Kukur waren er bombardementen, soms ‘s nachts, soms ‘s morgens vroeg of soms overdag. Niemand durfde licht aan te steken of vuur te maken uit angst om gebombardeerd te worden. Er waren bominslagen vlak naast onze schuilplaats. We vertrokken naar Jamam omdat we hadden gehoord dat het er veilig was. Het was 12 dagen wandelen. We namen wat sogrum mee, maar niet genoeg. Iedereen was moe en de kinderen hadden diarree.

Twee weken geleden stierf mijn twee jaar oude dochter. Ze was al drie maand ziek en ze stierf aan diarree.

Het belangrijkste probleem in Jamam is water. Er is niet genoeg drinkbaar water en het duurt lang om er te krijgen. We vullen drie jerrykannen: een voor het ontbijt, een om te wassen en een voor ‘s avonds. Sommigen zijn oud en kunnen geen water dragen. Als onze buren geen water kunnen dragen, delen we het met hen.

Het andere probleem hier zijn de overstromingen. Vijf dagen geleden verplaatsten we onze tenten naar de andere kant van de weg omdat ze volledig ondergelopen waren door de regen van de nacht ervoor. Alles was nat, niemand kon nog slapen. De kinderen hadden koud en weenden. Al onze sogrum en al onze kleren waren nat. Er was geen droge plek meer om te koken, dus konden we een dag niet eten. Sinds het is beginnen regenen heb ik koorts en een hoest. Ik ben nog niet naar de kliniek kunnen gaan omdat ik te zwak ben, maar ben dat wel van plan.

Als het weer rustig wordt willen we terug naar huis, anders blijven we hier. Maar ik zou graag naar een betere plaats gaan want hier is alles overstroomd.”

Shaba, 35
Jamam


LEES OOK

CC Craig Bennett
In ons kleine landje hebben we talloze festivals, voor elk wat wils. Mensen komen van over heel de wereld om te genieten van ons ruime aanbod aan live optredens en de goede sfeer.
CC Land Rover Our Planet
India heeft een verdubbeling aangekondigd van de taks op ingevoerde steenkool. Het land wil zo de vele projecten financieren rond hernieuwbare energie.
CC Oxfam International
Tot viermaal toe hebben de westerse leden van de Veiligheidsraad Rusland en China gedwongen om hun veto te gebruiken over Syrië.
CC SantiMB
De Spaanse overheid creëert 39 nieuwe zeereservaten voor de bescherming van bedreigde vogelsoorten. De oppervlakte beschermd gebied wordt daarmee 20 maal zo groot.

Meest recent van Artsen Zonder Grenzen

Communautaire zorgverlening bij aidspatiënten in Malawi © Giulio Donini
Deze week vindt de Internationale Aidsconferentie plaats in Melbourne, Australië. Experts zoeken er samen naar manieren om het veelkoppige hiv-monster definitief klein te krijgen.
© Chris Huby
Een hele bevolking zit vast in een openluchtgevangenis. De mensen kunnen er niet weg en alleen de meest essentiële levensmiddelen mogen het gebied in.
Mathare, aan de rand van Nairobi, is één van de armste en dichtsbevolkte sloppenwijken van Kenia.
De Belgische arts Liesbet Ohler heeft jarenlang in de Keniaanse sloppenwijken Mathare en Kibera gewerkt rond hiv en tuberculose.
De operatiekamer van het Artsen Zonder Grenzen ziekenhuis in Leer. Het ziekenhuis werd 25 jaar geleden geopend © Michael Goldfarb/MSF
Ons ziekenhuis in Leer, Zuid-Sudan werd door onbekende aanvallers verwoest.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.