Bijna geen drinkbaar water, wel overstromingen

De voorbije maanden vluchtten ongeveer 120.000 Sudanezen naar Zuid-Sudan. In de vluchtelingenkampen is er een tekort aan drinkbaar water. En nu begint het ook nog te regenen waardoor de hulp verder bemoeilijkt wordt. Shaba is 35 jaar en verblijft met haar familie in het kamp van Jamam waar Artsen Zonder Grenzen werkt.

Artsen Zonder Grenzen

5 juli 2012

“In september verlieten we ons dorp Buk omdat er gevochten werd. In Buk hadden we alles maar nu niets meer. In ons dorp werden vier mensen gedood in de gevechten. Mijn man en ik renden weg met onze vijf kinderen maar we raakten elkaar kwijt. Mijn man met drie kinderen, ik met twee. Na een dag wandelen vonden we elkaar terug in Kukur.

Het leven in Kukur was lastig. De mannen gingen soms terug naar Buk om voedsel te halen, maar er waren zoveel mensen en er was te weinig voedsel. In Kukur waren er bombardementen, soms ‘s nachts, soms ‘s morgens vroeg of soms overdag. Niemand durfde licht aan te steken of vuur te maken uit angst om gebombardeerd te worden. Er waren bominslagen vlak naast onze schuilplaats. We vertrokken naar Jamam omdat we hadden gehoord dat het er veilig was. Het was 12 dagen wandelen. We namen wat sogrum mee, maar niet genoeg. Iedereen was moe en de kinderen hadden diarree.

Twee weken geleden stierf mijn twee jaar oude dochter. Ze was al drie maand ziek en ze stierf aan diarree.

Het belangrijkste probleem in Jamam is water. Er is niet genoeg drinkbaar water en het duurt lang om er te krijgen. We vullen drie jerrykannen: een voor het ontbijt, een om te wassen en een voor ‘s avonds. Sommigen zijn oud en kunnen geen water dragen. Als onze buren geen water kunnen dragen, delen we het met hen.

Het andere probleem hier zijn de overstromingen. Vijf dagen geleden verplaatsten we onze tenten naar de andere kant van de weg omdat ze volledig ondergelopen waren door de regen van de nacht ervoor. Alles was nat, niemand kon nog slapen. De kinderen hadden koud en weenden. Al onze sogrum en al onze kleren waren nat. Er was geen droge plek meer om te koken, dus konden we een dag niet eten. Sinds het is beginnen regenen heb ik koorts en een hoest. Ik ben nog niet naar de kliniek kunnen gaan omdat ik te zwak ben, maar ben dat wel van plan.

Als het weer rustig wordt willen we terug naar huis, anders blijven we hier. Maar ik zou graag naar een betere plaats gaan want hier is alles overstroomd.”

Shaba, 35
Jamam


LEES OOK

J. Chantraine (CC BY-SA 2.0)
De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft in New York een overeenkomst getekend met vijf Afrikaanse landen om er duurzame energiebronnen toegankelijker te maken, ook op het
Compensatie voor verlies van biodiversiteit, waar Latijns-Amerikaanse landen sinds kort mee experimenteren, kan ertoe leiden dat de natuur 'handelswaar' wordt.
Gates Foundation (CC BY-NC-ND 2.0)
Met behulp van sms, GPS en Google Maps, weten artsen sinds kort levens van vrouwen en kinderen te redden in het afgelegen Verre Noorden van Kameroen.
United Nations (CC BY-NC-ND 2.0)
Vandaag, dinsdag 23 september, vindt in New York een klimaattop plaats die de strijd tegen klimaatverandering opnieuw op kruissnelheid moet brengen. MO* legt uit waar het juist om gaat.

Meest recent van Artsen Zonder Grenzen

© European Commission DG ECHO
Pierre Trbovic, een antropoloog uit België, arriveerde eind augustus in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia om het team van Artsen Zonder Grenzen (AZG) te versterken in de strijd tegen de ebola-epide
© Jo Kuper/AZG
Ella toont aan de moeder van een ebola-patiënt het bewijs waarop staat dat haar zoon volledig genezen is. © P.K. Lee / AZG
De Amerikaanse Ella Watson-Stryker werkt momenteel als gezondheidsvoorlichter in het noodhulpprogramma van Artsen Zonder Grenzen in Kailahun, Sierra Leone.
Mykolayivka, Oekraïne. © Anastasia Taylor-Lind
Ziekenhuizen worden gebombardeerd, ambulances worden door gewapende groeperingen in beslag genomen, burgers raken gewond en veilige schuilplaatsen worden steeds schaarser naarmate het conflict zich

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.