Bootvluchtelingen naar Australië

In Nieuw Zeeland is veel nieuwsaandacht voor de recente toevloed van bootvluchtelingen die Australië trachten te bereiken.

In Nieuw Zeeland begint men ongerust te worden wegens de recente toevloed van bootvluchtelingen naar Australië. Ik schrijf ‘naar’ en niet ‘in’ omdat de boten Australië zelf zelden bereiken. Ze zetten koers naar Christmas island dat halverwege Indonesië en Australië ligt. Of ze worden op zee onderschept door de goed uitgebouwde Australische kustwacht die voortdurend met patrouilleboten of vliegtuigen de zaak probeert onder controle te houden. 

Er vind op dit ogenblik een dramatische stijging van het aantal vluchtelingenboten plaats. Tijdens de afgelopen maand juni alleen al werden meer als 1640 vluchtelingen onderschept, in de meest barre omstandigheden. 

Van twee schepen werden nog slechts overblijfselen gevonden waarop een groep overlevenden zich trachtten te redden. Alhoewel slechts enkele tientallen lichamen kon worden teruggevonden is het meer als waarschijnlijk  dat honderden anderen nooit gevonden zullen worden. 

De meeste asielzoekers komen uit landen als Afghanistan, Iran of Irak en hebben enorm veel geld betaald voor de reis aan een uitgebreid netwerk van mensenhandelaars. Indonesie is de laatste halte voor de overtocht naar Australie. Hier worden ze zo economisch mogelijk over gammele bootjes ingedeelt die absoluut niet voldoen aan de nodige veiligheidsnormen voor de toch gevaarlijke oversteek.

Australië tracht alles te doen wat in haar macht ligt om de asielzoekers niet aan land te laten komen, maar de afhandeling van hun zaak plaats te laten vinden buiten het Australische grondgebied. De gedachte hierachter ligt in het feit dat dit de mensensmokkelaars zou tegen werken, aangezien hun ‘klanten’ betalen om in Australië te geraken. In plaats daarvan eindigen ze hun reis in een detentiecentrum op Christmas island of Nauru, dat binnenkort weer opengaat omdat de toevloed van asielzoekers op Christmas island onhoudbare druk zet op de lokale bevolking.

Ook met Maleisië wordt druk onderhandeld. De Australische premier Julia Gillard wil graag een aantal illegale asielzoekers ruilen met legale asielzoekers die zich in Maleisië bevinden. De legale asielzoekers hebben hun statuut al van de VN gekregen en wachten op hun beurt om te emigreren naar landen zoals Australië of Nieuw Zeeland.

Nieuw Zeeland ligt verder weg als Australië en de gevaarlijke Tasman zee tussen de twee landen zou nog moeten overgestoken worden. Toch wijden de kranten veel aandacht aan de recente ontwikkelingen in Australië en wordt er aan een noodplan gewerkt, voor in het geval er hier ook boten met vluchtelingen zouden beginnen aan te komen.

Een recent plan van een groep vluchtelingen, die reisden met een eigen boot en aan wal kwamen in Australië om voorraad in te slaan voor de oversteek naar Nieuw Zeeland, zorgde hier voor veel commotie en nieuwsaandacht. De Australische kustwacht liet de vluchtelingenfamilies met rust en wilde niet tussenkomen, ook niet toen duidelijk werd dat hun bootje weinig kansen zou maken tijdens de gevaarlijke oversteek. Druk vanuit Nieuw Zeeland op het immorele karakter van deze beslissing zorgde ervoor dat de groep asielzoekers, waaronder enkele kleine kinderen, dan toch in Australië asiel mocht aanvragen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Barbara de Gruyter migreerde met haar kinderen naar Dunedin, Nieuw-Zeeland. Ze beklimt er de berg die Immigration New Zealand heet en werkt aan het op poten zetten van een eetcafé.

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.