In Carnot, in de Centraal-Afrikaanse Republiek, is alles veranderd

Tatiana is vier jaar. Op 28 maart werd ze naar het ziekenhuis van Carnot gebracht. Ze leed aan een ernstige vorm van malaria en aan marasmus (een vorm van ondervoeding). Ze was ook onderkoeld. Artsen Zonder Grenzen (AZG) is sinds 2010 actief in het ziekenhuis van de stad en nam het meisje op.

  • © MSF Hoewel het gezin vóór de crisis al arm was, hadden ze toen wel genoeg te eten. © MSF
  • © MSF Haar moeder kon haar vier kinderen niet meer te eten geven, waardoor Tatiana ondervoed is geraakt. © MSF

De vader van Tatiana, de 26-jarige Igor, bracht haar naar het ziekenhuis.

Hij woont met zijn gezin in Carnot, in het westen van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR).

Hoewel het gezin vóór de crisis al arm was, hadden ze toen wel genoeg te eten.

De gewassen die ze kweekten (mais, maniok en aardnoten …), konden ze op de markt verkopen. 

Verzonken in armoede door de gevechten

Na de komst van de ex-Séléka-strijders is alles veranderd. In het geweld dat volgde op hun aankomst verloor Igor zijn broer en zus.

Hij en zijn vrouw en kinderen moesten hun huis verlaten en naar de jungle vluchten. De Séléka-strijders plunderden alles en vernietigden de kostbare zaden die het gezin bewaarde om gewassen te kweken. Ook hun vrienden en buren hebben alles verloren …

Sindsdien kunnen ze niet meer naar hun velden terug. Igor probeert geld te verdienen door motorfietsen te wassen. Zijn vrouw verkoopt spulletjes op de markt, maar dat volstaat niet om een gezin van zes eten te geven.

Daarom besliste Igor om drie maanden naar zijn zus in het naburige dorp Berberati te gaan om hulp te zoeken. Tijdens zijn afwezigheid werd Tatiana ziek. Haar moeder kon haar vier kinderen niet meer te eten geven, waardoor Tatiana ondervoed is geraakt.

© MSF

Haar moeder kon haar vier kinderen niet meer te eten geven, waardoor Tatiana ondervoed is geraakt.

Opnieuw samen leven

Igor stelt vast dat de commerciële activiteiten in de stad aanzienlijk beperkt zijn sinds het vertrek van de moslims van Carnot. Er zijn minder auto’s en er wordt minder handel gedreven.

Hij weet dat de ex-Séléka-strijders, die tijdens hun aanval zo veel geweld hebben gepleegd, niet dezelfde zijn als de personen die zich nu in de kerk van de stad verschansen.

‘Ik zou willen dat de moslims terugkeren. Ze hebben hetzelfde bloed als ik, ze maken deel uit van de Centraal-Afrikaanse maatschappij.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.