India, een van de meest intolerante landen ter wereld?

Vorige week postte iemand een artikel uit de dailymail.co.uk op Facebook. Dit artikel toonde een kaart met de meest intolerante landen ter wereld. Jordanië en India waren de top-2 landen. Nu we al meer dan 2 jaar in India wonen, kreeg ik verschillende vragen of dit ook klopt. Het artikel zelf is vanuit India ondertussen niet meer te bekijken; de pagina is geblokkeerd en de posts op Facebook zijn mysterieus verdwenen…

  • © Ilse Oliviers Beef market in Pune. © Ilse Oliviers
  • © Ilse Oliviers Beef market in Pune. © Ilse Oliviers
  • © Ilse Oliviers Moslimgemeenschap in Delhi. © Ilse Oliviers
  • © Ilse Oliviers Gecensureerd beeld uit 'Monk'. © Ilse Oliviers

Ondanks de officiële afschaffing van het kastensysteem in 1950, wordt er inderdaad nog steeds onderscheid gemaakt op grond van achternaam, huidskleur (licht of donker), godsdienst en geslacht. Je achternaam verraadt welke sociale achtergrond je hebt, en geeft vaak ook een aanduiding van je godsdienst.

© Ilse Oliviers

Beef market in Pune.

Intolerantie? 

1. De positie van de vrouw is nog altijd een heikel punt. (zie mijn artikel: de positie van de vrouw in het land van de Kama Sutra). 

2. Hoewel in het dagelijkse leven verschillende godsdienstgroepen door en naast elkaar leven, is een recente ‘Beef Ban’ in Maharashtra een doorn in het oog van de Moslimgemeenschap. Moslims in de overwegend Hindu-geinspireerde staat Maharashtra voelen zich geviseerd. Sinds maart 2015 is het bezit en consumptie van rundsvlees (uitgezonderd vlees van de vrouwelijke waterbuffel) namelijk niet meer toegestaan. Een boete van 10,000 INR of een gevangenisstraf van vijf jaar staat hier tegenover. Dit onder de ‘Animal Preservation (amendment) Act (MAPA) van 1995.

© Ilse Oliviers

Moslimgemeenschap in Delhi.

De koe is enkel heilig voor de Hindus.  Voor hen symboliseert de koe rijkdom, kracht en overvloed.  Het dier geeft belangeloos melk en zodoende leven.

De rundsvleeshandel in India echter biedt werk aan vele honderden, zoniet duizenden moslims. Zij, samen met de christenen voor wie de koe ook niet als heilig wordt aanzien, verbruiken jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid rundsvlees. 

Een groot deel exportinkomsten gaat bovendien verloren, aangezien India een belangrijke rundsvleesleverancier is voor China.

Nu de slachting van koeien en mannelijke buffels is verboden, rijst er een nieuw probleem.  Wat te doen met al die dieren? Boeren, die al geen te grote financiële marges hebben, worden verplicht hun dieren bij te houden en te blijven voederen. Kosten dus, ipv. de opbrengst van de slachting. Wat ook met al die extra mest?  Er blijven nog veel onbeantwoorde vragen…

In de staat Gujarat gaat men nog een stapje verder. De staat is al een hele tijd volledig alcoholvrij, maar vorig jaar werd Gujarat als volledig vegetarisch uitgeroepen.

© Ilse Oliviers

Gecensureerd beeld uit ‘Monk’.

3. Westerse televisieprogramma’s worden hier gecensureerd. De alombekende Amerikaanse scheldwoorden worden eruitgebiept, kusscènes verdwijnen helemaal. Kookprogramma’s zoals die van Jamie Oliver krijgen een warning message mee:  ‘Sommige delen van dit programma kunnen ongepast zijn en als u hiermee problemen hebt, kan u steeds het netwerk contacteren…’

4. Het verkeer in India is ook een verhaal van rangorde en rijkdom. Hoe meer geld je hebt, hoe groter je voertuig, dus hoe meer autoriteit je hebt in het verkeer. Zo ontstaat er een rangorde tussen voetgangers (de allerlaagsten, dus die hebben nooit voorrang), fietsen, bromfietsen, riksha’s (driewielertaxi’s), auto’s en bussen. Militaire voertuigen hebben altijd voorrang. Bij het verlaten van je parkeerplaats hoef je met een auto niet in je achteruitkijkspiegel te kijken. Een voorbijrijdende fiets of bromfiets staat lager op de ladder, dus die moeten afremmen en voorrang verlenen. Een ongeval is al snel een reden om met elkaar op de vuist te gaan, en dan zijn dit niet alleen de desbetreffende chauffeurs, maar vaak ook de vele omstaanders.

Men kan zich afvragen of dit alles een oorsprong vindt in het feit dat India het tweede meest bevolkte land ter wereld is.

Men kan zich afvragen of dit alles een oorsprong vindt in het feit dat India het tweede meest bevolkte land ter wereld is. Zijn ze gewoon met teveel en maakt dit de mens minder tolerant tegenover zijn medemens? Iedereen eist zijn plek op in de overbevolkte straten.

Met 1.220.800.359 inwoners (2013) is India na China het meest bevolkte land. Volgens de VN zal India  in 2028, China zelfs inhalen als meest bevolkte land ter wereld. Nog volgens de VN zullen India en China in 2028 elk circa 1,45 miljard inwoners tellen. Daarna zal de Indiase bevolking blijven aangroeien, terwijl die van China langzaam kleiner zal worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.