Machetevrees

Machetes kopen is in Noord-Kivu maatschappelijk onverantwoord gedrag geworden.

  • © Ivan Godfroid Intussen moeten wij een oplossing vinden voor onze machetes... © Ivan Godfroid

Het wordt tijd om het landbouwgerief aan te schaffen.

Vredeseilanden heeft de handen in elkaar geslagen met WWF-België om in Noord-Kivu samen een project uit te voeren dat de ecologische druk op het Virungapark moet verlichten.

WWF doet dat rond Goma, door duurzame technieken voor houtskoolproductie te bevorderen op basis van aanplantingen. Zo kunnen de beschermde bomen in het park onaangeroerd blijven. Wij werken in het noorden van de provincie aan agroforestery, bomen aanplanten op landbouwgrond.

Bomen pompen mineralen vanuit diepere bodemlagen, verhogen het humusgehalte van de grond en creëren met hun schaduw een micro-klimaat dat ook de uitdroging van de bodem voorkomt. Daarbovenop produceren ze ook nog eens hout voor de energiebehoeften van de gezinnen. In de toekomst zullen die niet meer naar het park hoeven te gaan om illegaal hout te kappen.

Verboden

In de toekomst, want die bomen staan er nog niet. Het project begint pas. Om 1.800 ha rijst en 800 ha koffie van bomen te voorzien, heb je heel wat boompjes nodig, een kleine 300.000 als je ook met de uitval rekening houdt. En die kan je hier nergens kopen. Daar moeten de boeren dus zelf wel wat voor doen.

Er moeten boomkwekerijen komen (in het Frans klinkt dat zoveel liefelijker: pépinières). En daar is allerlei gereedschap voor nodig, waaronder… machetes. Inderdaad, een zaaibedje moet goed in de schaduw blijven, dus moeten er met takken afdakjes worden gebouwd waarbij een machete onontbeerlijk is. Maar… gaan we die wel kunnen aankopen?

Hakken en machetes van Lutheran World Federation, bedoeld voor boeren en van Oxfam GB, aangekocht voor broncaptatie, werden vorige maand in Beni in beslag genomen door de overheid.

Meteen verspreidde de verenigde humanitaire gemeenschap een rondschrijven waarin in diplomatieke bewoordingen wordt verboden nog hakken en machetes naar gevoelige zones te brengen.

Psychose

Dat is allemaal het resultaat van de angstpsychose die over Beni heerst. Tussen oktober vorig jaar en vandaag zijn in een twintigtal incidenten tegen de 400 onschuldige mensen neergemaaid door geüniformeerde machete-zwaaiers en nooit is één van hen kunnen worden aangehouden en ondervraagd. Nooit heeft de overheid hierover ondubbelzinnig gecommuniceerd. Nooit zag ik een ramp van die omvang waar een regering zo afstandelijk bij bleef.

Nooit zag ik een ramp van die omvang waar een regering zo afstandelijk bij bleef.

Wat moet een bevolking daarbij dan denken? Dat de overheid niet om hen geeft. Dat het de verafgelegen hoofdstad geen moer kan schelen wat er zover gebeurt. Of erger, dat ze laten gebeuren met een doel. Of misschien zelfs dat ze er zelf mee achter zitten.

Nog niet één ADF-NALU rebel werd voorgeleid om uit te leggen of zijn groep er echt mee te maken heeft. Moorden werden begaan op een verdacht korte afstand van verschillende legerkampen. Nooit werd een aanslag opgeëist.

Als bovendien son of the soil Mbusa Nyamwisi vanuit het veilige buitenland gaat roepen dat FARDC-generaal Akili Mundos van het regeringsleger een dubbelrol speelt, dan slaat de psychose helemaal toe.

Barbaars

De bizarre nachtelijke aanval op de luchthaven van Goma in de vroege uren van dinsdag was dan volgens snelle interpreteerders ook al meteen het werk van de FARDC-soldaten die uit Beni werden teruggetrokken om in Goma te worden ingezet, zo werd gefluisterd, want getuigen hadden aanvallers met machetes gezien. Zo eenvoudig kunnen conclusies hier worden genomen.

Niet dat intussen wel duidelijk is wie dan wel die aanval ondernam. De speculaties blijven zo wijd uiteenliggen als tussen de mai mai van Nyamirima en een wraakcommando uit Rwanda. Volgens minister van informatie Lambert Mende gaat het om een boevenbende onder leiding van ene Kambale Malonga uit Butembo.

Heel gewiekst speelt de minister in op de volksagitatie door in zijn officieel communiqué te suggereren dat de ‘mysterieuze barbaarse aanvallen die honderden mensen in de streek van Beni uit het leven hebben weggerukt’ nu wel snel zullen opgehelderd worden. Maar zijn afleidingsmanoeuvre wordt lang niet door iedereen gepikt.

Oplossing

Zoals zo vaak, zullen we ook nu wellicht nooit te weten komen wat er echt is gebeurd, ook al zijn er deze keer wel enkele gevangen gemaakt.

De minister van defensie kon niet langer op tegen de roep om verandering van de bevolking van Beni die alle vertrouwen in het eigen leger had verloren, en de afgelopen dagen heeft hij de troepen in Beni vervangen door ‘verse’ soldaten uit Zuid-Kivu.

Vandaag volgde dan ook eindelijk het bericht dat de infame generaal Akili Mundos werd vervangen door brigadegeneraal Mbangu. Als het moorden nu stopt…

Intussen moeten wij een oplossing vinden voor onze machetes. De armen laten zakken zoals de humanitairen doen? Dat is onze stijl niet. We hebben er maar een veertigtal nodig. En één machete kopen, dat kan nog. Dus zullen één dezer dagen veertig boeren elk één machete gaan kopen voor hun pépinières, denk ik. Maar niet voortvertellen hé!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.