Balans van een week

Behalve een huwelijksaanzoek of zes heeft mijn eerste week in Burkina Faso ook best veel echt vruchtbare resultaten opgeleverd. Ik ben vooral trots op de eerste contacten die ik kon leggen met Inova, een bedrijf dat een elektronische portefeuille ontwikkelde voor de West-Afrikaanse markt. 100% Burkinees en heerlijk eenvoudig, laagdrempelig én innovatief! Ik bracht al twee bestaande klanten van Zidisha een bezoekje en de registratie van twee nieuwe zit in de pijplijn. 

Mien De Graeve

MO*wereldbloggers
Sociaal ondernemer in Burkina Faso
16 september 2012

Voorlopig woon ik in een afgelegen buitenwijk van Ouagadougou, op een kilometer of zeven van het stadscentrum. Kossodo was lang de noordgrens van de stad maar ondertussen ontwikkelt er zich alweer een nieuwe wijk ten noorden van Kossodo. Een supermarkt of een bank vind je hier niet en keuzes zijn over het algemeen minder ruim dan in het centrum maar verder is dit tijdelijke stekje prima en ik vind hier alles wat ik nodig heb. Het is mooi hoe zo’n wijk hier eigenlijk een echte mini-stad is. Wie dat niet wil, hoeft er nooit buiten te komen. De rest van de wereld begint daar waar le goudron begint.
Het blijft wel een beetje kamperen, in dit gemeubeld appartementje met mijn twee koffers. Ik kijk er naar uit om binnenkort mijn eigen plekje in te richten en dat mag gerust iets dichter bij het stadscentrum liggen. Dan maak ik misschien kans op een andere buurman dan de ezel die mij nu elke morgen om half zes wakker balkt.

Rijk

Het gevoel dat overheerst op dit moment is dat van een ongelooflijke rijkdom. Dit is een intrigerende mengeling van indrukken en kansen waar geen enkele opleiding of geen enkel boek ooit aan kan tippen. Er is het leven van alledag in deze buitenwijk, met de kindjes die elke morgen op me afstormen als ik de deur openmaak, de praatjes met de vrouwen in mijn straat die arachides en groenten verkopen, de piepkleine winkeltjes waar al je aankopen eerst grondig worden afgestoft, de kippen die overal in het rond scharrelen. In die wereld rijd ik achter op de hoogbejaarde motorfiets van klant Marc Sawadogo naar zijn huisje en de varkenskwekerij op zijn erf. In die wereld mag ik in de enige stoel van het gezin gaan zitten, maak ik kennis met zijn verlegen vrouw en hun drie kinderen en eet ik een bordje riz sauce terwijl de vliegen onophoudelijk om mijn hoofd zoemen.

Een paar uur later mag ik in een andere wereld op de koffie bij de nieuwe coördinator van Peace Corps Burkina Faso, om te bespreken op welke manier jonge Amerikaanse vrijwilligers kunnen bijdragen aan de bekendmaking van Zidisha hier. Mijn tong ligt al eens in de knoop maar ik leer vlotjes switchen tussen Frans en Engels. Ik sta versteld van hoe wonderlijk anders Amerikanen, Europeanen en Afrikanen wel kunnen zijn en van het feit dat de optelsom toch werkt.  Ik lees in De Standaard het dubbelinterview met Termont en Bracke en ik voel hoe Gent nog altijd door mijn aderen stroomt. Bij alle onzin die onze geglobaliseerde wereld ons ook heeft gebracht, is het internet een goddelijk geschenk. Het feit dat ik geboren ben onder een Afrikaanse sterrenhemel maar in België mocht opgroeien is dat eveneens.

Twee vliegen in een klap

Tijdens een van mijn fietstochtjes door de wijk merkte ik een filiaal van Inova op en dat herinnerde me aan het artikel dat Julia Kurnia, de coördinator van Zidisha, me kort voor mijn vertrek doorstuurde. Inova Payment Systems werd in dat artikel voorgesteld als een veelbelovend elektronisch betaalsysteem van Burkinese makelij. Ik stapte het filiaal binnen, maakte kennis met gerant Moussa Ilboudo en sloeg twee vliegen in een klap.
Eerst en vooral bracht Moussa me in contact met de commerciële directrice van Inova en hij vergezelde me twee dagen later tijdens een verkennend gesprek op de hoofdzetel. Inova biedt de gedroomde oplossing voor ondernemers hier die wel een goed dossier voor Zidisha kunnen voorleggen maar niet in de buurt wonen van een bank of het op hun heupen krijgen van alle bureaucratische kronkels die bij (Afrikaanse) banken horen. Het bedrijf ontwikkelde een elektronische portefeuille die klanten toelaat om heel eenvoudig geld te ontvangen of over te schrijven via hun mobiele telefoon, het internet of een lokaal filiaal zoals dat van Moussa. Een dagreis naar de bank of urenlang wachten aan het loket horen dan tot de verleden tijd. Een partnerschap met Inova zou meteen een van de grootste drempels voor potentiële klanten van Zidisha in Burkina Faso weghalen. De interesse was warm en wederzijds. Ik ben benieuwd naar hoe de onderhandelingen verder zullen lopen!

Stap voor stap

Moussa vertelde me bovendien dat de lokale agenten van Inova helemaal zelf moeten instaan voor de opstart en de kosten van hun filiaal. Ze bieden het product van Inova aan en ze krijgen een aantal richtlijnen in verband met marketing maar verder zijn ze in de eerste plaats zelfstandige ondernemers. Inova is nog relatief nieuw en het klantenbestand is nog beperkt, wat Moussa vaak voor liquiditeitsproblemen stelt. Als een klant een hoger bedrag wil afhalen dan hij in kas heeft via de stortingen van andere klanten zit hij in de puree. Tot nog toe maakt hij in zo’n geval gebruik van de inkomsten uit zijn andere job (hij herstelt ook gsm’s) maar een lening via Zidisha zou zijn boekhouding een stuk minder complex maken. De eerste lening bij Zidisha is dan wel heel klein maar de cash flow in Moussa’s activiteiten is zo groot dat hij die lening snel zal kunnen aflossen, waarna hij stap voor stap toegang zal krijgen tot grotere kredieten. Als de kredietgeschiedenis van Moussa straks voldoende stevig wordt bevonden, is hij wellicht de eerste ondernemer hier in Burkina Faso die ik aan een microlening heb geholpen. Wordt zeker en vast vervolgd!

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Wim D'hulster

Gelezen en zeer goed bevonden! Je kan ook schoon schrijven, Mien! Hou je goed!

Inge W.

De max Mien! Goe bezig! xjes

Ineke Maes

Wat een fantastisch bruisende start neem jij daar ! Proficiat x

ida Karen

Dat is ook zo wat mijn reactie! Woauw! Moet ongelooflijk boeiend zijn! Vele groetjes ida

Thomas Lecompte

Leuk je te lezen Mien! CU Thomas

LEES OOK

malachybrowne / Flickr - (CC BY 2.0)
Donderdag is een groot gevecht uitgebroken in het vluchtelingenkamp van Calais, met als resultaat afgebrande woningen en 64 gewonden.
© Gie Goris
De hardnekkigheid waarmee ongelijkheid in India zowel de jaren van socialistische herverdeling als van kapitalistische economische groei overleeft, heeft alles te maken met de fundamentele greep va
De verbluffend sterke roman van Sunjeev Sahota over Indiase migranten in Groot-Brittannië werpt een heel ander licht op migratie dan het politieke debat over de Brexit toelaat.
CC Robin Zebrowski
Honderden bedrijven op belastingparadijzen zijn eigenaar van Belgisch vastgoed of bezaten in het verleden huizen, appartementen of grond in ons land.

Meest recent van Mien De Graeve

verkiezingsaffiches
Ouagadougou: de tijdbom tikt
Over een flinke week trekken de Burkinabè alweer naar de stembus.
Napamboumbou
Burkina Faso: honderd dagen Roch
Roch Marc Christian Kabore. Die klinkende naam reciteert zelfs onze jongste tegenwoordig vlotjes, en daar voegt ze dan grinnikend aan toe: c’est notre président.
© Wouter Elsen
Sluimerend gevaar in Burkina Faso
Veel politieke waas en dus een maatschappij vol vragen, een thermometer die weer vrolijk met de veertig graden flirt, stroomonderbrekingen van soms wel tien uur.
© Wouter Elsen
Burkina Faso toont hoe je droogte in Afrika bestrijdt
De droogte die al maanden geleden aangekondigd werd, dringt stilaan door in de westerse media.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.