The vocal class --- The Glee Club (of hoe kunsteducatie verheven wordt tot kunst)


Op maandag, woensdag en vrijdag verzorgen wij (Urban Art Beat) een zomerprogramma @ The Door. Op dinsdag en donderdag is er Glee Club @ The Door. Een programma voor zangers en zangeressen.

Peter Veyt

17 augustus 2012

Mijn goesting de jeugd waarmee ik werk beter te leren kennen en het feit dat mijn zangkwaliteiten nog steeds vatbaar zijn voor heel wat verbetering zorgde ervoor dat ik in juli, buiten de workshops, op dinsdag en donderdag @ The Door te vinden was in de Glee Club. Dat is een bende jongeren die samen zingen, onder begeleiding van Ian. Steevast een heerlijke ervaring om samen met al die mensen te zingen. Want zingen is plezier. Het opent je geest, je vergeet wat er rondom je gebeurt en je bouwt samen aan een huis van klanken.

Ian is de fantastische mentor en een steengoede zanger. In een klas waar mensen binnen en buiten lopen, de ene keer wel, de andere niet aanwezig zijn, behoudt hij de rust en verzekert hij dat iedereen zingt, zingt, zingt. Hij koos een aantal popnummers, van Calvin Harris tot Michael Jackson en die zingen we allemaal samen. Hier en daar een close harmony, af en toe een solootje, maar geen al te gekke dingen. En dat is geweldig, iedereen amuseert zich. Met veel plezier was ik een van de studenten die dinsdag en donderdag op de afspraak waren. Waren, want op het einde van juli verspeelde ik twee dinsdagen en een donderdag wachtende op een geannuleerde les. Voor mij is dat geen probleem, ik weet hoe dat gaat met muzikanten. Maar voor de andere studenten voelt dat enigszins anders. Zij zijn steevast niet belangrijk genoeg om op de eerste plaats te komen. En dus eindigde de Glee Club vorige week met de acht sterkste zangers en zangeressen.

SP is geen fantastische mentor en zanger. In een programma waar de jongeren hun eigen nummers schrijven probeert hij telkens weer een workshop aan te bieden die in de eerste plaats leuk is om te volgen en daarna iets bijbrengt én daarna de songs in elkaar steekt. Dat is een hele boterham voor iemand als hem. Ondanks zijn beperkingen als zanger, lukt het hem meestal wel hen een leuke tijd te bezorgen. Naast de fun probeert hij de energie te verdelen onder de verschillende studenten. Niet enkel de van zelfvertrouwen bulkende studenten krijgen van hem “shine-time”, hij wil iedereen horen, zien en voelen. Ze spelen spelletjes en vergeten dat ze aan het zingen zijn. Iedereen lacht, zingt, springt en danst. Hij bereidt zorgvuldig voor hoe de dynamiek van de workshop zich zal ontplooien: van veel energie en extrovert gedrag naar een warme sfeer in de groep. Maar vooral: hoe hij ze zover krijgt dat ze naar elkaar luisteren. Echt luisteren. En nu, na zes weken, zijn zij zover. Hij heeft hen enkel wat spelletjes laten spelen, hen begeleidt en aangemoedigd. Alle energie die hij in de Vocal Class heeft gestoken gaven zij vorige maandag terug, in tienvoud:

Ze zetten zich in een kring, dicht bij elkaar. Iedereen sluit de ogen en ze gaan de cirkel af en luisteren naar elkaars strofes. De eerste maal vraagt hij hun wat ze bij elke strofe hebben gehoord maar vooral gevoeld. Stilte. De tweede maal vraagt hij hetzelfde en nu komen de gevoelens wel naar boven. Zij zingt weemoedig. Hij is vrolijk. Zij zingt waterig, hij zingt verdwaald. Ze worden geconfronteerd met de gevoelens die ze overbrengen als ze zingen. Derde keer. Iedereen zingt luider en overtuigender (een probleem bij velen van hun, gezien hun verminkte zelfvertrouwen). Ze missen soms toon, maar nooit gevoel. Als ze klaar zijn kijken ze naar elkaar. Lachen, knikken, voelen zonder woorden de appreciatie van de andere en geven die zonder woorden terug. July kijkt naar hem en zegt: You’re amazing. Hij zegt : ik heb niet eens meegezongen, July antwoord: You know what i mean. Hij legt uit dat dat zijn kunst is: zoals zij net hebben geleerd hun gevoelens expressief te uiten, uit hij zijn gevoelens expressief in de klas. Hij is geen Frank Ocean of Frank Sinatra, maar maakt een connectie met zijn publiek, bereidt zorgvuldig zijn kunstwerk voor en presenteert het voor een Vocal Class. Zonder bezoldiging. Zonder te denken aan wat het betaalt of wat het hem opbrengt. Omdat het als ademen aanvoelt, voor een groep mensen staan en zijn ervaring, passie en vakmanschap met hen delen.


Ik geloof dat dat kunst kan zijn. Ian is een muzikant die geld nodig heeft en daar een leuke muzikale weg voor heeft gevonden. Dat is fantastisch, hij bezorgt velen een amusante tijd en wordt daarvoor betaald. SP is een kunstenaar die zijn passie, ervaring en vakmanschap deelt op een creatieve manier tijdens een performance. Die performances zijn zijn kunst. Hij denkt niet aan het geld, de toekomst, de opnames voor zijn cd of zijn carrière. Hij is een met zijn publiek en zij voelen dat. De jongeren en de workshops komen voor hem op de eerste plaats. En dus eindigt de Vocal Class met alle jongeren die eraan begonnen, de sterksten én de zwaksten. Beter nog: zij zijn nu allemaal de sterkste!

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Sophie Draulans

Ik zou wel wat van die vocal coaching truucjes willen horen ;-)

LEES OOK

© Curitiba Cult
Op 21 juni tijdens 'a Virada Cultural' in Sao Paulo, het grootste jaarlijkse muziek evenment in Sao Paulo, eisten activisten in het publiek dat Caetano Veloso en Gilberto Gil niet zoud
HCC (CC BY-NC-ND 2.0)
De ontwikkelingen in de biotechnologie gaan snel. Futuristische toepassingen als 'cisgenese', 'reverse breeding' en 'agro-infiltration' liggen klaar op de plank.
© Brecht Goris
Alleen door tijd te maken voor verstilling, kan er iets nieuws ontstaan. Het is een van de thema’s waarmee de Nederlandse filosofe Joke Hermsen internationale aandacht wist te trekken.
Drie jaar bijna. En toch ga ik er wellicht nooit aan wennen. Ze doen het elke dag weer.

Meest recent van Peter Veyt

Urban Art Beat @ The Door: A Dinner Time Showcase (Het einde van een wervelend avontuur)
Overmand door emoties, betoverd door trots en gezegend met gelukzaligheid.
Dress Rehearsal
Het is een wondermooie dag in Brooklyn, ik maak me op voor een groots optreden en het einde van het programma @ The Door. Met een dubbel gevoel: trots om het resultaat, triest om het einde.
Een verjaardag in New York City
most music you hear on the radio is about money, clothes and nonsense.De R.A.P.P. workshop (Relational abuse prevention program)
I'm Still Standing
Open mic 30 juli (The Door, Broome street 555 Downtown Manhattan)Dan gaat het goed, dan gaat het beter.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.