TE KOOP: Schone lucht

Pichaca, een dorp van amper vijfendertig families klein, ligt met zijn 4400 meter hoogte diep in het Andesgebergte. Pichaca behoort tot een van de armste gebieden van Peru. Meer dan tachtig procent van de bevolking leeft er in extreme armoede. De onherbergzame hoogte zorgt er bijna het hele jaar voor een enorme droogte. De klimaatverandering legt extra druk op deze gemeenschappen in het Andesgebergte.

© MO*/Zynke Huysmans

Op onherbergzame hoogte in het Andesgebergte

In Pichaca ontmoeten we Francisco Achisi, een jongeman van zesentwintig jaar. Francisco vertelt over de klimaatverandering die hem grote zorgen baart. De laatste jaren is er veel veranderd. Steeds meer hebben ze te kampen met extreme weersomstandigheden. Het regent en vriest op andere tijden, waterbronnen drogen uit, oogsten verminderen. Dieren worden mager en sterven door onvoldoende voedsel en water. En dat alles heeft natuurlijk grote gevolgen voor de levenskwaliteit van Francisco en zijn dorpsgenoten.

Het gesprek loopt op zijn einde. Voor we gaan, heeft Francisco nog een laatste prangende vraag. Niet waar we vandaan komen, wil hij weten. Of hoe wij leven in een voor hem onbekend land. Maar wel: ‘Weten jullie waarom het klimaat verandert?’
Stilte.
Já, dat weten we.

En schuldbewust, een beetje aarzelend antwoorden we hem:
Omdat in het land waar wij wonen, beste Francisco,
een economisch model heerst dat ons een kapitalistisch denken oplegt waardoor
wij graag meer dan één auto hebben,
én graag het vliegtuig nemen om op vakantie te gaan,
én graag steeds meer consumeren zonder het écht nodig te hebben,
én graag in overvloed en luxe leven,
of omdat wij, Francisco, niet stilstaan bij het leven dat jij leidt.
Of lijdt.

Hij lacht ons toe. Een gemeende, warme lach. Uit ongeloof? Want ondanks onze levenswijze bewandelen wij niet de lijdensweg die de klimaatverandering met zich meebrengt. ‘Het keert zich wel’, lijkt hij te denken. Ofwel fantaseer ik dat erbij om mijn geweten te sussen.

Oh, Vaderland België, ik zag zonet nog een stukje schone lucht, daar hoog in de bergen. Ondanks de forse besparingen kunnen we vast nog enkele miljoenen vrijmaken om elders tonnen schone lucht te kopen. Dan halen we die klimaatdoelstellingen wel.

Nee, laten we eens echt een inspanning leveren.
Wordt het niet stilaan tijd om de belangen van de wereldbevolking boven die van de vervuilende industrie te plaatsen?

  • Om de Kyotodoelstelling te halen kochten de federale en Vlaamse regering voor bijna 200 miljoen euro aan emissierechten in de periode 2008-2012.
    (Dossier 11.11.11. – november 2013)
  • België loopt achter op de andere Europese landen wat betreft de huidige klimaatdoelstellingen. Dat berekende het Europese Milieuagentschap EEA.
  • De Belg heeft de op vier na zwaarste ecologische voetafdruk ter wereld.
    (Living Planet Report – WWF)
  • Broederlijk Delen en zijn partnerorganisaties trachten de precaire levensomstandigheden van gemeenschappen als Pichaca te verbeteren en de effecten van de klimaatverandering op te vangen. Daarnaast steunt Broederlijk Delen activiteiten die in het kader van de klimaattop in Lima plaatsvinden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.