‘Ze zijn er nog, fantastische jonge mensen met een gouden hart’

Denise De Bondt is voogd van “Niet Begeleide Minderjarige Jongeren” een kreeg recent een heel speciale uitnodiging voor één van haar jongens. 

  • Laura Wolf (CC BY 2.0) Laura Wolf (CC BY 2.0)
  • © Denise De Bondt © Denise De Bondt

Denise De Bondt

MO*wereldbloggers
Voogd van Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen
14 juli 2017

Een tijdje geleden werd ik gecontacteerd door een jongeman die een van mijn vorige artikels had gelezen en iets wou doen voor een van mijn jongens. Of hij eventueel bij hen eens zou willen komen logeren?  Eventueel zelfs inwonen?   

Ik was al geraakt door de interesse en de oprechtheid van de vraag. We hebben wat over en weer gemaild en uiteindelijk afgesproken dat de jongen, als hij dat zag zitten, eens een paar dagen bij het gezin mag gaan logeren als kennismaking. Om te kijken of het langs de beide kanten “klikt”.

De jongen zelf woont al bijna twee jaar in het opvangcentrum. Hij is nog nooit ergens op uitstap geweest. Zelfs voor de schoolreis heeft hij afgehaakt. Het zou dus een hele opdracht worden om hem te overtuigen.

Geitjes

Enkele weken op voorhand ben ik al rustig beginnen praten over het aanbod. Ik had van het jonge gezin vernomen dat ze een boerderij runnen met geitjes. De jongen zelf komt ook uit een boerengezin. Dus dat hielp alvast. Wanneer ik over de dieren sprak dan lichtten zijn ogen telkens op. Toch bleef het spannend tot het allerlaatste moment.

Vandaag was het dan zo ver. Toen we het centrum binnenreden was het voor mij nog steeds niet duidelijk of hij al dan niet zou meegaan. Ik had mij al voorbereid op het feit dat ik vermoedelijk alles (argumenten!) uit de kast zou moeten halen. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik zag dat hij zijn spullen al in zijn rugzak had geladen en stond te popelen om mee te gaan. Hij had er duidelijk zin in.

Onderweg naar de andere kant van het land bleef hij ook zeer geïnteresseerd. Mooi om zien.

Op de bestemming aangekomen werden we bijzonder hartelijk ontvangen door een leuk jong gezin met twee kleine kindjes, een jonge boer als papa en een leuke leerkracht als mama.

Geitjes, paardjes, varkens, kippen, honden, poezen, koeien, kalkoenen… Bijzonder fijne, zeer hardwerkende jonge mensen die geen tijd op overschot hebben, maar met het hart op de juiste plaats. Zelden zijn we zo hartelijk ontvangen en vooral zo eerlijk en open als hier.

Hartverwarmend

Ik zag de jongen glunderen. Zo fijn om te zien hoe hij al na korte tijd ontspande en de hond begon te knuffelen, een geitje aaide…….  Zo bijzonder hartverwarmend.   

Hij is 16 jaar en staat letterlijk helemaal alleen op de wereld. Een vreemde wereld.

Twee jaar geleden is hij zijn land ontvlucht om aan de dood te ontsnappen. Zonder nog afscheid te kunnen nemen van zijn mama is hij door zijn papa op de vlucht gezet. Sindsdien heeft hij geen enkel contact meer met zijn familie. Hij is 16 jaar en staat letterlijk helemaal alleen op de wereld. Een vreemde wereld.

Zo fijn om te kunnen zien dat een jong gezin deze jongen een leuke tijd wil schenken.  Zo fijn om te mogen vaststellen dat er mensen zijn die hun hart en huis open zetten voor deze jongeren.

Wel bedankt lieve mensen, echt wel bedankt uit de grond van mijn hart.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

qimono (cc: 0)
Afgelopen juni werden waterschaarste en droogte in Vlaanderen plots brandend actueel.
© Sammy Van Cauteren
De complexiteit van migratie is sinds de eerste migratiegolf 50 jaar geleden alleen maar toegenomen, zegt Pascal Debruyne, voorzitter van Uit de Marge.
CC Michael Swan (CC BY-ND 2.0)
Dat het voor vluchtelingen geen sinecure is een woning te vinden, is geen nieuws. Maar woningtekort en tijdnood zetten de deur open naar misbruik.
© Brecht Goris
21 jaar geleden werd een van de grootste betogingen uit de Belgische naoorlogse geschiedenis gehouden. Een witte mars tegen kindermisbruik.

Meest recent van Denise De Bondt

© Floris Van Cauwelaert
We leren het maar niet af, we willen nog steeds de wereld bekeren
Ik vernam enkele weken geleden dat onze manier van samenleven “superieur” is aan alle andere en ik haalde in eerste instantie mijn schouders op om zoveel onzin. Maa
© Denise De Bondt
Aandacht en bevestiging, dát hebben mijn jonge vluchtelingen nodig
‘Ondertussen zijn het al 11 pupillen geworden’, laat Denise De Bondt weten.
GUE/NGL (CC BY-NC-ND 2.0)
‘Geen knuffel- en pamperbeleid.’ De misplaatste uitspraak van Staatssecretaris Francken
Het item over ‘disciplinaire transfers’ van Niet Begeleide Minderjarige Vreemdelingen — kinderen dus — op het middagjournaal, deed me rechtop zitten. 850 kinderen werden vorig jaar g
© Denise De Bondt
Deze inzinking had ik niet zien aankomen
Denise De Bondt is voogd van de acht “Niet Begeleide Minderjarige Jongeren” die hun uiterste best doen om hier, zo goed en zo kwaad mogelijk, aan te pikken en de dingen te doen die
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.