Impact van klimaatverandering op bedreigde diersoorten onderschat

Klimaatverandering is niet langer een toekomstige dreiging. Een recente studie in Nature Climate Change toont aan dat meer dan 700 vogels en zoogdieren nu reeds in de problemen raken omwille van het veranderende klimaat. 

  • Michael Sale (CC BY-NC 2.0) Michael Sale (CC BY-NC 2.0)
  • C. Richard Denyer & Sabyinyo Guhonda De berggorilla is één van de bedreigde diersoorten die reeds lijden onder klimaatsverandering C. Richard Denyer & Sabyinyo Guhonda

De studie nam 130 wetenschappelijke verslagen onder de loep die de impact van klimaatverandering op bedreigde diersoorten onderzochten, en vormt tot op heden de meest uitgebreide evaluatie van het onderwerp.

‘De verslaggeving omtrent dit onderwerp is tot nu toe enorm onderbelicht gebleven’, vertelt co-auteur James Watson, ‘Enkel 7 percent van de zoogdieren en 4 percent van de vogels die een negatieve respons tegenover klimaatverandering vertoonden in ons onderzoek worden momenteel beschouwd als ‘bedreigd door klimaatverandering en extreme weerfenomenen’ door de  IUCN – de Internationale Unie voor de Conservatie van Natuur.’

‘We moeten dringend de impact van klimaatverandering op alle diersoorten onder de loep nemen.’

De recente bevindingen suggereren verder dat haast de helft van alle bedreigde zoogdieren en een kwart van alle bedreigde vogels reeds lijden onder de effecten van klimaatverandering.

‘Dit impliceert ook dat deze soorten hoogstwaarschijnlijk nog meer in de problemen zullen komen door toekomstige klimaatverandering,’ zegt hoofdauteur Michela Pacifici van het Global Mammal Assessment Program aan de Sapienza Universiteit te Rome.

‘Ook minder bestudeerde groepen lijden onder het veranderende klimaat. We moeten dringend de impact van klimaatverandering op alle diersoorten onder de loep nemen,’ zegt James Watson.

 De rol van het klimaat zal in acht moeten worden genomen bij toekomstige beschermingsmaatregelen voor biodiversiteit: ‘Deze impact op diersoorten dient beter gekend te zijn bij het brede publiek en bij beleidsmakers. Een significante verandering dient plaats te grijpen willen we het uitsterven van deze dieren voorkomen.’

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© Ivan Godfroid
In de bijzonder unieke flora en fauna van het Australische continent liggen mogelijks antwoorden vervat tegen de wereldwijd alsmaar verder oprukkende gesel van kanker.
Mriya (CC BY-SA 3.0)
Van de industrielanden van de G20 presteert Australië volgens een nieuw rapport van Climate Transparancy het slechtst.
Mat McDermott (CC BY-NC-ND 2.0)
Duizenden mensen marcheerden gisteren door Rome in een kleurrijke mars om de oproep van paus Franciscus voor dringende klimaatactie te vieren.
Onderzoek van de Australische Nationale Gezondheids- en Medische Onderzoeksraad (NHMRC) sluit uit dat windmolenparken negatieve effecten hebben op de menselijke gezondheid.

Meest recent van Arthur Wyns

Ruben Ortega (CC BY-SA 4.0)
Eric Corijn: ‘Beter migratie bestuderen op niveau van steden’
Er is nood aan meer inter-culturaliteit, of dialoog tussen culturen, niet zozeer multiculturaliteit, zegt urbanoloog Eric Corijn in dit korte interview.
© Refugio
Vijf opmerkelijke Duitse initiatieven voor vluchtelingen
Naar aanleiding van zijn reportage over het Duits integratieproject in Freiburg waar studenten en vluchtelingen samenwonen, heeft Arthur Wyns nog enkele Duitse sociale projecten voor vluchtelingen&
© Arthur Wyns
Uniek integratieproject in Duitsland laat studenten en vluchtelingen samenleven
In een uniek integratieproject in Freiburg am Breisgau, Duitsland, leven studenten en vluchtelingen onder één dak: 150 vluchtelingen en 72 studenten delen sinds oktober 2016 huis en haard in het wo
Eli Carrico (CC BY-NC-ND 2.0)
Kleinkinderen van migranten worden eenvoudiger burger in Zwitserland
Afgelopen zondag keurde het Zwitserse volk een wetsvoorstel goed dat naturalisatie zou vereenvoudigen voor de derde generatie migranten die in het land leven.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.