Iran, een doodlopende staat

In MO*magazine van maart 2012 publiceerde MO*hoofdredacteur Gie Goris de reportage ‘2012: het jaar van de aanval op Iran’. Voor de reportage was Gie eind januari tien dagen in Iran, waar hij allerlei gewone Iraniërs over hun dromen en hun leven, tegen de achtergrond van de internationale oorlogsdreiging en de binnenlandse politieke spanningen. Op deze pagina maken we alle portretten beschikbaar en kan je ook een bestand met de portretten downloaden voor je tablet.

2012: het jaar van de aanval op Iran
Op 2 maart kiest Iran een nieuw parlement. Intussen tekent Israël militaire plannen uit tegen het Iraanse atoomprogramma. De VS en Europa verkiezen het diplomatieke pad, maar schuwen de dreigende taal niet. In Iran zelf groeien de politieke tegenstellingen, keldert de economie en voelt de bevolking zich machteloos om al dat naderende onheil af te wenden.
Lees hier de reportage over Iran zoals ze verscheen in MO*magazine van maart 2012

Iran, een doodlopende staat

De portretten die Gie maakte van allerlei gewone Iraniërs kan je lezen door de te klikken op onderstaande titels en foto’s. Je kan de portretten ook downloaden als pdf-bestand (430 kb) om bijvoorbeeld op je tablet te lezen.

  • Een ondernemer die niet zonder zijn land kan, betreurt het slechte economische beleid van zijn regering. En een beloftevolle studente idealiseert haar vaderland dat ze liefst zo snel mogelijk verlaat. De Islamitische Republiek…

  • De verkiezingen van 2 maart gaan niet echt over het parlement. En de sancties gaan niet over het Iraanse atoomprogramma. Is er in Iran dan niets dat is wat het lijkt te zijn?

  • De machthebbers in Iran verspreiden de indruk dat de bevolking uniform achter het regime staat. Dat is onzin natuurlijk. De diversiteit van Iran is véél groter dan we over het algemeen denken. Maar als het vaderland…

  • Gie Goris bekijkt niet alleen de mooie monumenten in Iran, maar bezoekt ook de catacomben: plekken waar jonge Iraniërs doen waar ze uitstekend in zijn: argumenteren, dromen en Hafez lezen. De hoeders van de moraal laten het…

  • De Iraanse overheid behandelt de 75 miljoen burgers alsof ze op een gigantische kostschool zitten. Maar informatie en dromen zijn niet niet tegen te houden.

  • Vrijheid. Hoe minder ervan voorhanden is, hoe meer erover gesproken wordt. Dat blijkt ook tijdens de gesprekken in Teheran. Toch zegt Hussein dat het gebrek aan vrijheid niet het grootste probleem is. ‘Wat ons allemaal het…

  • De oorlogsdreiging rond Iran baart mensen zorgen. Maar dat de internationale handel dreigt stil te vallen, heeft een veel directer impact. Gie Goris sprak met een bezorgde ingenieur en een bevlogen vrijdagszanger.

  • De wereld bereidt zich stilaan voor op een gewapend conflict tussen Iran en de geallieerde machten van het Westen, de Arabische landen en Israël. Gie Goris bezocht Teheran en Isfahan en praatte er met gewone Iraniërs –als…

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.