MO*talks: Rush op de groene grondstoffen: wie wordt er beter van?

Zondag 24 maart, 10.30 uur — 12 uur, Industriemuseum Gent. Gratis toegang. Schrijf je hier in.

De energietransitie jaagt de vraag naar grondstoffen de hoogte in. Dat schept allerlei kansen en uitdagingen. In het lentedossier van MO*magazine onderzoeken we of de mensheid die kansen grijpt. Wie wordt beter  van het Boliviaanse lithium, het Indonesische nikkel of Congolese kobalt? Slagen deze landen erin ook zelf batterijen te produceren?  

China heeft enorm geanticipeerd op de energietransitie en domineert de productieketen van de grondstoffen tot de zonnepanelen, batterijen en elektrische voertuigen. Hoe positioneert Europa zich hierin? Moeten we terug zelf mijnen openen? Slagen we erin te wedijveren met China? 

Tijdens deze MO*talks praat MO*journalist John Vandaele hierover met:

  • Peter Tom Jones (directeur van het KU Leuven Instituut voor Duurzame Metalen en Mineralen en documentairemaker)

  • Wies Willems (expert grondstoffen bij Broederlijk Delen)

  • Jan Franco (internationaal secretaris ACV bouw — industrie en energie)

Bezoek aansluitend de expo FERRO NON FERRO

Laat je na het debat onderdompelen in de wereld van de metaalindustrie. De interactieve expo FERRO NON FERRO brengt verhalen over grondstoffen en hun schaarste, metaalarbeiders en hun precisiewerk, bedrijven en hun ondernemerschap. Van Congolese koperertsen tot Belgische fabrieken. Van eeuwenoude mijnen tot moderne metaalrecyclage.  Je kan de expo op eigen houtje bezoeken of in de namiddag een gegidste rondleidingen van de Vrienden van het Industriemuseum meepikken. Ook niet-vrienden kunnen hierbij aansluiten, mits reservatie vooraf. Tickets voor het museum kan je online reserveren of ter plaatse kopen aan het onthaal. 

Hapje eten tussendoor? Het museumcafé van het Industriemuseum serveert ontbijt, lunch en apero.