08.02-20.02

Algiers in verzet - films in Cinema Nova

Cinema Nova en Moussem verkennen de bruisende Algerijnse filmkunst tijdens het festival Moussem Cities: Algiers

Na eerdere edities rond Tunis, Beiroet, Casablanca en Damascus, is Algiers de volgende stopplaats van Moussem Cities. Na achtereenvolgens door de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen, de Arabieren, de Turken en de Fransen bezet te zijn geweest, werd Algiers in 1962 de hoofdstad van een onafhankelijk Algerije, maar ook van alle postkoloniale utopieën.

Met het festival Moussem Cities, richten Moussem en zijn Brusselse partners zich op een metropool in de MENA-landen (Midden-Oosten en Noord-Afrika). Net zoals de vorige editie is Nova de plek waar alle filmvertoningen plaatsvinden (zaterdag 8, zondag 9, donderdag 13 en vrijdag 14 februari) en eveneens het concert van Med Chaabi (08.02), in een programmatie die gezamenlijk werd uitgewerkt rond het thema Algiers in verzet.

De rijke en gevarieerde Algerijnse cinematografie kreeg eerst vorm rond de Algerijnse Oorlog, om vervolgens zich het beeld ervan weer toe te eigenen en het verzet uit te werken. Gesteund door een machtige staatstelevisie bleef de nationale roman, die deze geschiedenis van een sterk, trots en uiteindelijk zegevierend Algerije verheerlijkte, bestaan. Maar vanaf de jaren 1970 ontstond er een andere soort cinematografie die zich bevrijdde van die voorstellingen, de al stevig verankerde mythes in vraag stelde en focuste op de Algerijnse samenleving, met alle onrust en beroering die haar kenmerkte. In de jaren 1990, het zwarte decennium, barstte die Algerijnse identiteit open door de burgeroorlog en werd de mythe vernietigd. Daarna volgde een lange periode van censuur en onderdrukking. Tot vandaag, nu er opnieuw een wind van revolte waait.

Met enkele topfilms — klassiek, mythisch of beloftevol — duikt dit programma in de Algerijnse filmkunst, om zo een overzicht te bieden van de geschiedenis van een stad en een land in verzet. Er staan enkele vondsten en zeldzame film op het programma zoals het prachtige archieftableau van Assia Djebar, Zerda ou les chants de l’oubli, de cultkomedie Tahia Ya Didou van Mohamed Zinet in gerestaureerde versie, en Chronique des années de braises van Mohammed Lakhdar-Hamina, de eerste Arabisch gesproken film die een Gouden Palm won in Cannes in 1975.

=> Het volledige programma en praktische info vind je hier: https://nova-cinema.org/prog/2020/176/alger-en-resistance/?lang=nl

In nauwe samenwerking met Moussem — Nomadic Arts Centre

zaterdag, 8 februari, 2020 - 20:00 tot donderdag, 20 februari, 2020 - 20:00