The Cosmonaut / Wikimedia (CC BY-SA 2.5)
Zeronaut

Laten we kappen met kunstmest

Torenhoge gasprijzen zorgen ervoor dat de enorm energie-intensieve productie van kunstmest onbetaalbaar wordt, schrijft blogger Louis De Jaeger. De oorlog in Oekraïne zorgt voor nog extra druk. Voor boeren die nu al met het water tot aan de lippen zitten, zou dit wel eens de druppel kunnen zijn.
PxHere (CC0)
Zeronaut

Koeien kunnen mee het klimaat redden

Men doet in het klimaatdebat niets liever dan met de vinger wijzen naar een schuldige. Koeien, of beter koeienhouders, worden vaak geviseerd. Koeien stoten methaan uit en daarom moeten we ze ophokken en hun uitlaatgassen opvangen. Maar klopt dat wel?, vraagt blogger Louis De Jaeger zich af.
Pexels / Luis del Río (CC0)
Zeronaut

Red de omgevallen bomen in het bos

Een gedegradeerd bos herstellen is moeilijk als we te lang wachten om in te grijpen. Dat merkt bosecologe Sybryn Maes in haar onderzoek naar de veerkracht van bossen. Zouden de oplossingen voor succesvol herstel van bossen ook van toepassing zijn op mensen?
public domain (CC0)
Zeronaut

Landbouw is de meest vernietigende menselijke activiteit ooit

Door toenemende regelgeving moeten talloze boeren stoppen, ook al hebben ze zich de laatste decennia te pletter gewerkt om ons van eten te voorzien, schrijft Zeronaut-blogger Louis De Jaeger. ‘Geef hen de kans en de ondersteuning om hun werk te doen op een manier die ons klimaat, biodiversiteit en waterhuishouding niet vernietigt.’ ...
Ayyubyahaya / Pexels (CC0)
Zeronaut

Laten we de economie baseren op bomen, niet op graantjes

Ons landbouwmodel lijkt enorm op onze economie. We doen aan roofbouw, en dat is een probleem, zegt Louis De Jaeger. Want eigenlijk draaien beiden volop in overlevingsmodus. ‘We spelen een hoog spel dat enkel vol te houden is als de zon schijnt.’
Pixnio (CC0)
Zeronaut

We gaan niet automatisch naar de verdoemenis

De klimaatproblemen zijn een deel van een clusterbom, schrijft Zeronaut Mike Van Acoleyen. Ze laat heel wat andere bommen op ons los: het verdwijnen van onze biodiversiteit, de verzuring van de oceanen… De mens leeft niet meer in harmonie met zijn omgeving, maar er is hoop. Want de planeet én de mens zijn bijzonder goed in zich aanpassen.
Karolina Grabowska / Pexels (CC0)
Zeronaut

Zonder doel sterf je iedere dag een beetje

Zeronaut Louis de Jaeger heeft het afgelopen jaar vooral een ding geleerd: de mens mag op vele vlakken superieur zijn, maar als het gaat over doelgericht zijn, verdwijnt hij - vergeleken met bijvoorbeeld een boom — in het niets. Een werkpuntje voor 2021?
Tania Dimas / Pixabay (CC0)
Zeronaut

Ontwerp je corona-paradijstuin gewoon zelf

De tuin heeft zich ongetwijfeld ontpopt tot nummer één verborgen coronaschat. Tijdens de lockdown stonden de telefoons van tuinarchitecten dan ook roodgloeiend. Gelukkig kan je je persoonlijk vakantieparadijs ook gewoon zelf ontwerpen: Louis De Jaeger geeft tips.
Linnaea Mallette / Needpix (CC0)
Zeronaut

Gezondheid is óók een goed medicijn

Louis de Jaeger trekt een opvallende parallel tussen mensen en planten. Volgens hem zijn er minder verschillen dan gedacht. Pesticiden en fastfoodmest doden natuurlijke helpers bij de plant op dezelfde wijze als sommige medicatie en brolvoeding dit bij de mens doet.
© Tom Ysewijn
Zeronaut

Bomen planten is een verzetsdaad

Toerisme is verantwoordelijk voor acht procent van de globale CO2-uitstoot. Tom Ysewijn vraagt zich af of en hoe je de milieu-impact van je reis kan neutraliseren. Volgens hem zullen bomen een doorslaggevende rol spelen in de uitkomst van de klimaatcrisis.
Public domain (CC0)
Zeronaut

Het is tijd voor ander geld

Hoe komt het dat ons geld een gemeenschap doet afbrokkelen, vraagt Koen Develter zich af. Het antwoord op die vraag vindt hij in de boeken van de vorig jaar overleden  Bernard Lietaer, een wereldautoriteit op het vlak van munten. ‘Ons financieel systeem deugt niet.’
Calspan Corporation, National Highway Traffic Safety Administration / Public domain
Zeronaut

Kwetsbaarheid is de brandstof van deze globalisering

Onze economie kraakt onder de gevolgen van de coronamaatregelen en voor het eerst sinds lang worden we geconfronteerd met een gevoel van kwetsbaarheid. Eigenlijk hoeft dit niet te verbazen, want onze economie is altijd al op een dubieuze  manier omgegaan met het weerloze, schrijft blogger Tom Ysewijn.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.