© Reuters / Khaled Abdullah Ali Mahdi
Boek

Twee boeken die Jemen en Syrië op tafel leggen

Twee Nederlandstalige boeken zetten conflictlanden Syrië en Jemen opnieuw in de kijker: een pakkende familiegeschiedenis en een ge(s)laagd reisverslag. Beide boeken hebben niet de pretentie om de oorlogen te kaderen, maar schetsen de impact ervan op mensenlevens.
Pickpik (CC0)
Recensie

Omdat het heden vreselijk overroepen is: 7 boeken over verleden en toekomst

We leven zogezegd in het nu, maar heel veel boeken leren ons dat het veel belangrijker is om terug te kijken naar wat voorbij is en vooruit te blikken op de verwachte toekomst. Gie Goris, oud-MO*hoofdredacteur, koos voor deze zomer 7 boeken die je meenemen op een reis in de tijd en rond de wereld.
ID/ Katrijn Van Giel
Recensie

Antisemitisme is onaanvaardbaar, maar het moet goed gedefinieerd worden

Een boek schrijven over antisemitisme is geen veilige keuze. Het thema is de inzet van een mondiale strijd. Niet om de waardigheid en rechten van Joden te beschermen, maar om de staat Israël van kritiek te vrijwaren. “Ik weiger te haten”, de nieuwe zomerboekentip van Gie Goris, is een moedig boek.
© Jim Huylebroek
Boek

Het leven zoals het leven is: van Kaboel naar Europa

De komst van heel wat Afghaanse vluchtelingen heeft ook in de boekhandel gezorgd voor een opvallend nieuw aanbod aan vluchtverhalen. Onder andere van Matthieu Aikins, een Canadese journalist die zich voordeed als Afghaanse vluchteling en zo Europa trachtte te bereiken.
© Anthon Keuchenius
Boek

‘Jemenieten zien hun land als een begraafplaats voor grootmachten’

Net zoals de Afghanen zien ook de Jemenieten hun land als 'een begraafplaats voor grootmachten', merkt Abdelkader al-Guneid op in zijn boek "Prison Time in Sana'a". De vraag is: wacht Jemen hetzelfde lot? In drie recente boeken reis je als lezer mee door het door oorlog verscheurde land.
CC Caroline Coenen (CC NA-NC 2.0)
Boek

Amin Maalouf: de burger is belangrijker dan de groepen waartoe hij behoort

Amin Maalouf signaleerde als een van de eersten de dreiging van identitair denken en communautaire politiek. De voorbije jaren toonden niet alleen dat zijn waarschuwing wereldwijde relevantie had, maar ook hoe gewelddadig en verwoestend de terugkeer naar “tribale” identiteiten was, is en zal zijn.
Azirlazarus (CC BY-SA 3.0)
Boek

De nasleep van Turks verzet in poëzie: ‘Poëzie graaft naar blinde vlekken’

Met "Nasleep" brengt de Nederlandse dichter Çaglar Köseoglu een opmerkelijke dichtbundel uit. Zeven jaar na de Gezi-protesten in Turkije neemt hij die als zijn vertrekpunt. MO* sprak met Köseoglu en met de Istanbulse dichter Efe Duyan over de sporen die revoluties nalaten.
© Judit Neurink
Boek

Wraakzuchtig ISIS houdt cyclus van geweld in Irak gaande

In Irak volgt na geweld altijd nieuw geweld: na ieder conflict zijn de zaden voor het volgende alweer geplant. Een einde van die cyclus is niet in zicht, en dat komt vooral door de dreiging van een wraakzuchtig ISIS, legt journaliste Judit Neurink uit in een fragment van haar nieuwe boek.
© Jawad Rhalib
Film

De cultuurstrijd in moslimlanden is niet te herleiden tot een simpel wij en zij

De documentaire "When Arabs Danced" klaagt de grote grip van moslimfundamentalisme op de vrijheden in moslimsamenlevingen aan, maar gaat voorbij aan de complexiteit ervan vervalt snel in clichés.
© Reuters / Youssef Boudlal
Boek

De ene opstand is de andere niet

“Opstand in de Rif” belicht de Hirak-beweging. Het boek brengt helder in kaart hoe die opstand van de Riffijnen niet zomaar uit het niets is ontstaan: hij is de zoveelste bevestiging dat er al jarenlang van alles fout loopt in Marokko. Zulke protesten tegen onderdrukking zijn in bepaalde opzichten universeel, maar er zijn ook verschillen, blijkt ui ...
© Reuters / Osman Orsal
Boek

Syrische schrijver Khalifa: ‘Oorlog ontneemt mensen alles, behalve hun streven naar waardigheid’

De Syrische schrijver Khaled Khalifa komt op 18 april naar Bozar. Brigitte Herremans schreef voor MO* een recensie over drie recente romans uit Syrië, om het leven in een verwoest land een béétje beter te begrijpen.
© City of Ghosts (2017)
Film

Journalistiek in de frontlinie tegen terreur, leugens en onderdrukking

Op de dertiende editie van Docville, het festival van documentairefilms, waren met ‘City of Ghosts’ en ‘All Governments Lie’ twee documentaires te bekijken over onderzoeksjournalistiek. MO* bekeek beide films en stelde vast hoe belangrijk informatie is in de strijd tegen terreur, leugens en onderdrukking.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.