Podcast

Van Tel: 1 miljard euro voor een EU-Tunesiëdeal?

Wat betekenen die zogenaamde migratieakkoorden tussen Europa en externe landen als Egypte en Tunesië nu echt? Om dat te begrijpen, neemt MO* het akkoord dat Europa in 2023 sloot met Tunesië onder de loep. Wat betekent die 1 miljard euro? Waar komt dat geld vandaan, en waar gaat het naartoe?
Recensie

De Belgisch-Congolese literaire erfenis herontdekt

De kans is klein, maar niet onbestaand, dat ze elkaar ooit ontmoet hebben: de Congolese auteur Paul Lomami Tshibamba en de Afro-Belgische dichteres Nele Marian. Vandaag kan je de twee auteurs verenigen op je boekenplank.
© orythys / Pixabay (CC0)
Opinie

‘Is België wel bereid om zijn koloniale verleden onder ogen te zien?’

Dat de Congocommissie zou falen, was geen verrassing voor Pauline Malenga Mwanga, Lieven Miguel Kandolo en Randy Kalemba van de Congolese Kring. De commissie kwam er immers door politiek opportunisme. Het wordt tijd dat België de misdaden die hebben plaatsgevonden tijdens het kolonialisme erkent.
U.S. Navy photo by Senior Chief Personnel Specialist Galen Draper/Released) (PDM 1.0 DEED)
Nieuws

Strenger bewaken van ‘dodelijke’ Europese grenzen kost burger miljarden

Het aantal dodelijke slachtoffers aan de Europese grenzen bereikte vorig jaar een triest record. Tegelijk gaat Europa voor een strengere en dure aanpak van migratie, terwijl wapenleveringen aan repressieve regimes doorgaan, stelt de ngo Oxfam Novib. 
Kiyoshi / Unsplash
Opinie

‘Chocolade wordt duurder en misschien is dat niet zo slecht’

Voor wie graag chocolade eet, wachten sombere tijden: de cacaoprijzen verdubbelden in een jaar tijd tot bijna 6000 dollar per ton. Goed nieuws voor de boeren? Zo simpel is het helaas niet. Al kan het een stap zijn op de lange weg naar duurzamere chocolade, schrijft Chloé Van Uytven van Rikolto.
ILRI/Karen Marshall (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Een goed landbouwbeleid beschermt Europese én West-Afrikaanse boeren’

West-Afrikaanse melkboeren zijn de dupe van een Europees landbouwbeleid dat de Europese melkindustrie bevoordeelt. Enkele ngo's, waaronder Oxfam en Humundi, vestigen de aandacht op dit onderbelicht probleem.
© Arsenii Alenichev,Patricia Kingori,Koen Peeters Grietens (CC BY 4.0)
Nieuws

Zwarte arts die wit kind behandelt? Te moeilijk voor AI

Een beeld van een zwarte arts die een wit kind inent: het is nauwelijks te genereren met artificiële intelligentie. AI-bots nemen bestaande stereotypen gewoon over, stelt een experiment van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in The Lancet.
USDA / Flickr (CC0)
Opinie

‘EU-landen hebben hun landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van migrantenarbeid’

Volgens twee Spaanse onderzoekers heeft de Europese Unie haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven de onderzoekers.    
© Sindiso Nyoni / ZAM
Nieuws

Waarom migratie niet het probleem van Europa maar van Afrika is

Als dubieuze regimes de grondoorzaken van migratie niet aanpakken, wat baten ontrading en een 'hek rond Afrika' dan? Weinig tot niets, zo blijkt uit journalistiek onderzoek van ZAM in vijf Afrikaanse landen. De migratiecrisis is daardoor in de eerste plaats een nachtmerrie voor Afrika zelf.
GPE/Livia Barton (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Essay

Waarom blijft Europa ‘gelijkwaardige samenwerking’ zoeken met dubieuze regimes in Afrika?

Afrika lijkt wel een soort concentratiekamp te worden, stelt ZAM-journaliste Evelyn Groenink, met de vele Europese pogingen tot grensbewaking. Tegelijk doet het Westen maar wát graag zaakjes met een aantal dubieuze Afrikaanse regimes. ‘Onze leiders geven je niet eens de ruimte om te ademen.’
Mike Erskine / Unsplash
Nieuws

‘Weinig gevaren eisen meer mensenlevens en economisch verlies dan droogte’

Na alle regen in de afgelopen weken zou je het niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op. ‘Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.’
UN Photo/David Manyua (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Commentaar

‘Waar is Georges Clooney nu om de wreedheden in Soedan aan de kaak te stellen?’

Terwijl alle aandacht gericht is op de catastrofes in Gaza en Oekraïne, lijden miljoenen mensen in Soedan. Twintig jaar geleden was het land een cause célèbre waarvoor Hollywoodsterren en de hele mensenrechtenindustrie in de bres sprongen. Waarom blijven zij vandaag zo angstvallig stil?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.