© Reuters / Oswaldo Rivas
Interview

‘Zelfs voor de volgelingen van het regime is Nicaragua één grote gevangenis’

Mónica Baltodano was in de jaren ‘70 een van de leiders van de sandinistische revolutie, die Daniel Ortega in Nicaragua aan de macht bracht. Vandaag heeft de revolutie haar kinderen opgegeten. Het regime van Ortega treedt steeds driester op tegen vroegere sandinistische medestanders.
© Ynske Boersma
Interview

‘Journalistiek gezien is wat we doen misschien niet zo sexy, maar het is wel cruciaal’

Voor migranten die in de Verenigde Staten op zoek gaan naar een veiligere en betere toekomst is juiste informatie één van de grootste obstakels. Met het digitale nieuwsplatform Conexión Migrante probeert de Mexicaanse Patricia Mercado die informatiekloof te dichten.
© Javier Perugachi
Interview

‘In Latijns-Amerika leerde ik pas echt wat samenhorigheid betekent’

Eind 2023 sloot het Latijns-Amerikaanse ontmoetingscentrum Mundana in Antwerpen voorgoed de deuren. MO* sprak met de bezielers, Lisa Couderé en Javier Perugachi. Ze namen de harde beslissing uit financiële overwegingen. Nu is het koppel op zoek naar nieuwe manieren om het werk verder te zetten.
© Javier Perugachi
Interview

Textielactivisme tijdens de Chileense dictatuur: ‘We voelen de wonden nog altijd’

‘Natuurlijk is naaien ook verzet.’ 50 jaar na de Chileense staatsgreep kijken we met Irma Prado naar de honderden vrouwen die tijdens de dictatuur de geschiedenis van hun land borduurden. Op die manier schreven ze mee aan de collectieve herinnering, legt de bevlogen Chileense curatrice uit.
Belga
Interview

‘De paradox van drugsbestrijding is dat ze criminelen doet innoveren’

Mexicanen worden naar de Lage Landen gehaald vanwege hun kunde in de drugskeuken. Journalist Arthur Debruyne trok naar Sinaloa, het Silicon Valley van de clandestiene drugsexpertise, en schreef er een boek over. ‘Met hun productieproces nemen de winsten spectaculair toe.’
© Alejandro Loayza Grisi
Interview

‘Bolivia is de voorbije 20 jaar ingrijpend veranderd, maar we zijn nog ver verwijderd van het ideaal’

Nadat hij eerder furore maakte als fotograaf, laat Alejandro Loayza Grisi zich nu ook opmerken als regisseur. Zijn debuut “Utama” is een uitgesponnen stilleven, gefilmd op de eenzame hoogtes van de Boliviaanse Altiplano. ‘Het is jammer dat de kennis van de oudere plattelandsgeneratie verdwijnt.’
© David Lasso
Interview

‘Als rechtspraak onvoldoende is, zorgen we voor veerkracht met solidariteit en collectieve herinnering’

“Cinemedicina”, zo noemt de Ecuadoraanse regisseur David Lasso films die wonden helen. Met “Guañuna”, over de verdwijning en moord op een 17-jarige student, wilde hij zelf zo’n documentaire maken. ‘Dat deze film zoveel mensen raakt, is omdat het leven in Latijns-Amerika onrechtvaardig is.’
© Reuters
Interview

Archeologie in de Amazone: ‘Mens en natuur zijn hier al duizenden jaren met elkaar verweven’

Het Amazoneregenwoud is de ultieme wildernis. Hier heerst de natuur, groots en meedogenloos, in al haar glorie. Dit was en is geen plaats voor landbouw of voor de mens, op een handvol jagers en verzamelaars na. Of toch? Recent archeologisch onderzoek heeft dit beeld volledig op zijn kop gezet. 
© Reuters
Interview

‘Het bendegeweld van de straat maakte plaats voor de maffia van de staat’

Een jaar geleden verklaarde de Salvadoraanse president Nayib Bukele de oorlog aan de eens zo machtige bendes in het land. Een beter georganiseerde criminele organisatie nam hun plek in, zegt antropoloog en journalist Juan Martínez d’Aubuisson: de maffia van de staat, geleid door dezelfde Bukele.
© Robbe Wets
Interview

Guatemalteekse activisten in de bres voor het milieu: ‘Wij weten welke schade grondbezitters berokkenen’

Plantages van grote bedrijven vervuilen het water in het zuidwesten van Guatemala. De oogst van de landbouwers en de gezondheid van de bevolking komen daardoor in het gedrang. Drie Guatemalteekse activisten kwamen voor de campagne van Broederlijk Delen in België het probleem aankaarten.
© Enrique Garciá Medina
Interview

Schrijfster Selva Almada: ‘We nemen geweld tegen vrouwen nog altijd niet serieus’

In de jaren ’80 werden in Argentinië 3 meisjes vermoord. ‘Ze hadden een leven’, vertelt de gevierde Argentijnse schrijfster Selva Almada. In haar kroniek ‘‘Dode meisjes’’ geeft ze hen een gezicht en vertelt ze het verhaal van de vele andere slachtoffers van geweld tegen vrouwen.
© Reuters / Sandra Sebastian
Interview

‘Dit proces maakt deel uit van de strijd tegen straffeloosheid bij internationale misdaden’

Een Belgisch assisenproces over de moord op drie Belgische missionarissen in Guatemala in de jaren ’80 schept een precedent. Het toont dat misdaden tegen de mensheid niet onbestraft blijven, waar ze ook plaatsvinden. MO* sprak met hoogleraar criminologie Stephan Parmentier en advocaat Luc Walleyn.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.