© Arne Gillis
Reportage

Hoe verkwansel je je lithiumvoorraad?

Bolivia zit op de grootste voorraad lithium ter wereld, een cruciale grondstof voor batterijen. Maar het lithiumbeleid blijkt een lege doos met een strik errond, stelde MO*journalist Arne Gillis ter plaatse vast.
© Arene Gillis
Reportage

Windenergie krijgt wind van voren in Colombia

Colombia staat voor een totale energietransitie. Het Zuid-Amerikaanse land trekt resoluut de kaart van hernieuwbare energiebronnen. Op het winderige schiereiland La Guajira, woonplaats van de Wayuu-gemeenschap, gaat dat niet zonder slag of stoot.
© Ynske Boersma
Reportage

Op de Argentijnse zoutvlaktes, waar lithiumdollars belangrijker zijn dan mensenrechten

Onder de uitgestrekte zoutvlaktes van Jujuy in Argentinië zitten gigantische hoeveelheden lithium. Tientallen mijnbouwbedrijven staan te trappelen om die te ontginnen, maar de bewoners van de zoutvlaktes vechten terug. ‘Er is veel water voor nodig. En water is leven.’ 
© Anthon Keuchenius
Reportage

Is specialty coffee ook op ethisch vlak superieur?

We betalen graag wat meer voor kwaliteitskoffie in een hippe koffiebar dan voor een doorsnee kop koffie. Maar levert dat ook koffieboeren effectief meer op? ‘Het is een sector die zich verantwoordelijk voelt voor het wel en wee van zijn leveranciers.’
© Zoë Deceuninck
Reportage

Wie wint en wie verliest wanneer Guyana gas gaat winnen?

Guyana zet alles op alles om ExxonMobil de olie, en binnenkort ook het gas, voor zijn kust te laten ontginnen. Het bouwt de nodige infrastructuur uit, waardoor het de komende 25 jaar een stevig graantje kan meepikken van de inkomsten. Maar wegen de voordelen van dat project wel op tegen de nadelen?
© Kristof Devos
Reportage

‘Alles wat ons ziek maakt, komt van buitenaf’

De Ecuadoraanse milieuactiviste Patricia Gualinga is niet iemand die machteloos aan de zijlijn toekijkt. Met haar collectief Mujeres Amazónicas verenigt ze inheemse vrouwen in Ecuador in hun strijd tegen de brutale ontginning van grondstoffen in de Amazone en het geweld dat daaruit voortvloeit.
© Ynske Boersma
Reportage

Embera’s in Colombia: verdreven door geweld, gedwongen in armoede

Zo’n 1500 Embera’s bivakkeren in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Ze zijn het geweld in het regenwoud ontvlucht en leven in vreselijke omstandigheden in een voormalig internaat. Kan het vredesplan van president Gustavo Petro de wapens doen zwijgen en een einde maken aan hun uitzichtloze situatie?
© Amanda Perobelli /Reuters
Reportage

‘Bolsonaro heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de milieubeweging’

Het dramatische milieubeleid van Jair Bolsonaro heeft een merkwaardig neveneffect: Brazilianen hechten vandaag net méér belang aan milieubescherming. Brengt dat de president in moeilijkheden, nu hij probeert verkozen te raken voor een tweede ambtstermijn? 
© Ynske Boersma
Reportage

Hier komt het hout uit de wieken van onze windmolens vandaan

‘Er zijn moorden gepleegd, er ontstond prostitutie, en dat alles door de handel in balsa.’ Van die tropische houtsoort komt 75% van het volume op de wereldmarkt uit Ecuador. De nood aan licht maar sterk hout voor windturbines zorgt er voor een stormloop op balsa in de Amazone.
© Zoë Deceuninck
Reportage

Suriname overstroomt: ‘Wat kunnen we doen? Het water loopt waar het wil lopen’

Tot zeven meter hoog stond het water dit voorjaar op sommige plaatsen in Suriname, en dat maanden aan een stuk. 12.000 Surinamers werden getroffen door de zware overstromingen van 17 maart. Er was nauwelijks aandacht voor, zelfs niet van de eigen president.
Reportage

Deze helden strijden tegen infectieziekten in de Braziliaanse favela's

Hoe krijg je een succesvol programma tegen infectieziektes verspreid door muggen tot diep in de Braziliaanse favela’s? In Rio de Janeiro spelen kinderen uit de wijk een sleutelrol. Ze kweken “gevaccineerde” muggen die ziektes zoals dengue en zika moeten helpen bestrijden.
© Gui Christ
Reportage

Ook in het moeras zijn journalisten en inheemse Brazilianen niet meer welkom

De spanningen tussen traditionele gemeenschappen en de elite in het noordoosten van Brazilië nemen gewelddadige proporties aan. Lokale bewoners strijden al jarenlang om het behoud van hun grondgebied en de natuur. Moeten zij voor de zoveelste keer wijken voor economische “ontwikkeling”?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.