Julien Harneis (CC BY-SA 2.0 DEED)
Analyse

Mazelen zijn terug, en armste landen voelen de grootste impact

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.
Flickr / Peter Van den Bossche (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Wat betekent het nieuwe Chinese methaanplan voor het klimaat?

China wil zijn uitstoot van methaan, het tweede broeikasgas na CO2, verminderen. Dat is geen onbelangrijk voornemen, want het land is de grootste uitstoter van methaan ter wereld.
World Bank / Grant Ellis (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Wereldbank zet klimaatactie meer centraal

De Wereldbank overweegt klimaatactie een centralere plaats te geven in haar missie. Dat blijkt uit een visietekst die de ontwikkelingsbank naar haar aandeelhouders stuurde.
European Union / Abdul Majeed (CC BY 2.0)
Analyse

Dit was het klimaat in 2022, van Pakistan tot Oekraïne

Eindejaar betekent: tijd voor lijstjes. En het hoogstnodigste lijstje van allemaal is misschien wel dat van klimaatgebeurtenissen in 2022. Bent u de draad even kwijt? Wij pikken hem weer op met een overzichtje, van overstromingen in Pakistan tot extreme droogte in Europa. 
Pixabay
Analyse

Nu dure bosbelofte van Glasgow moet worden ingelost, komen meeste landen erop terug

Nu een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de VN-klimaattop in Glasgow van vorig jaar - een breed gedragen verbintenis om ontbossing een halt toe te roepen - vertaald moet worden in concrete actie, haken de meeste ondertekenaars af. 
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
© Reuters / Ann Wang
Analyse

Wereldmachten spelen zeeslag in Indische en Stille Oceaan

Een nieuw “veiligheidspact” tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten jaagt een schokgolf door de regio rond de Indische en de Stille Oceaan. Niemand zegt luidop dat het pact gericht is tegen China, maar daar laat geen enkel land zich door misleiden.
© Reuters
Analyse

Glasgow toonde dat klimaatbeleid niet om rechtvaardigheid heen kan

De zesentwintigste mondiale klimaattop is voorbij. Nooit eerder kreeg dat jaarlijkse globale ritueel zoveel aandacht. De reden is ongetwijfeld dat de klimaatcrisis steeds meer voelbaar wordt en mensen bezighoudt. Wat wordt de erfenis van Glasgow?
Pxhere (CC0 Public Domain)
Analyse

Bezorgdheid neemt toe nu poolijs steeds sneller smelt

In Antarctica beweegt een enorme gletsjer steeds sneller in de richting van de zee. En op de Noordpool wordt het ijs snel dunner. Verschillende ontwikkelingen, veroorzaakt door de snelle opwarming van de aarde, doen de bezorgdheid over de poolgebieden toenemen.
Unsplash / Andrej Lisakov (public domain)
Analyse

Hoe ook Belgische modemerken de kosten van de coronacrisis op textielarbeiders afschuiven

We consumeren minder door de coronacrisis. Maar daardoor vallen tienduizenden kledingarbeiders in Bangladesh simpelweg zonder werk en zonder inkomen. Nemen Belgische modemerken hun verantwoordelijkheid op, of laten ze de mensen die onze kleren maken zomaar in de kou staan?
Flickr / Frerk Meyer (CC BY-SA 2.0)
Analyse

De wereldhandel is in oorlog, en de frontlijn heet 5G

Honderd procent van de 4G-apparatuur in ons land komt van Chinese leveranciers. Na dertig jaar globalisering zijn de economieën van het Westen en van China nauw verweven, maar er klinken steeds meer stemmen om die banden af te bouwen. Maar zo makkelijk is dat niet, zeggen enkele Belgische multinationals in vertrouwen aan MO*.
© Reuters / POOL NIEUW
Analyse

Geld, macht en politiek gerommel in de rangen van de WHO

‘Een WHO-directeur-generaal kan een lidstaat niet te hard aanpakken, en zeker niet eentje als China of Amerika.’ Het is een treffend antwoord van een Europese topdiplomaat. De vraag: waarom de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet strenger optrad tegen China.

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.