Jackie Burton / Pixabay
Nieuws

Bosbranden nefast voor ozonlaag

Rook uit bosbranden is nefast voor de ozonlaag, blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De enorme bosbranden in Australië in 2020 hebben het gat boven Antarctica met 10 procent doen groeien.
Pexels / Pixabay
Nieuws

‘Zeewier kan het graan van de toekomst worden’

Intensieve zeewierteelt kan volgens nieuw onderzoek verschillende crisissen op wereldniveau verlichten: de voedselcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de klimaatproblematiek. ‘Zeewier kan de nood aan meer voeding en materialen helpen stillen.’
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
Pixabay
Nieuws

Ook opwarming van 1,5 graad is catastrofaal voor koraalriffen

Zelfs als de klimaatopwarming tot 1,5 graad beperkt kan worden, zijn de gevolgen voor koraalriffen catastrofaal, stelt Brits onderzoek. Meer dan 90 procent van de koralen in de wereld dreigt dan met hittestress te kampen.
© Reuters / Ann Wang
Analyse

Wereldmachten spelen zeeslag in Indische en Stille Oceaan

Een nieuw “veiligheidspact” tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten jaagt een schokgolf door de regio rond de Indische en de Stille Oceaan. Niemand zegt luidop dat het pact gericht is tegen China, maar daar laat geen enkel land zich door misleiden.
© Horniman Museum and Gardens (Youtube)
Reportage

Een stoeipartij op leven en dood: jaarlijkse massa-orgie moet het Great Barrier Reef redden

De massa-orgie die zich jaarlijks afspeelt op het Great Barrier Reef, is een spectaculaire show. Maar nog meer dan dat is het essentieel voor het voortbestaan van het rif, dat door orkanen en klimaatverandering aan een sneltempo sterft. Wetenschappers proberen het vandaag een handje te helpen.
Naveen Nkadalaveni via Wikimedia Commons
Analyse

Zijn de verwoestende bosbranden het nieuwe normaal?

Nu al brandden in Europa meer bossen dan in 2021. Niet alleen in Zuid-Europa, want ook Duitsland wordt niet gespaard. En door de droogte en de hitte brak zelfs in ons land een bosbrand uit in Oudsbergen, in de provincie Limburg. Worden bosbranden het nieuwe normaal?
robdownunder / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Branden Australië voorproefje voor toekomst, zeggen wetenschappers

De bosbranden in Australië laten zien wat kan gebeuren als de opwarming van de aarde doorzet en de wereldwijde temperatuur stijgt met meer dan 2 graden Celsius, zeggen wetenschappers.
Reportage

MO*redacteurs: ‘Daarom staak ik’

Een nieuwsmedium is geen actieplatform, en zeker op dagen dat de politiek naar de straat gebracht wordt, kan de journalistiek geen vrijaf nemen. Toch kiezen een aantal MO*medewerkers er vrijdag voor om enkele uren het werk neer te leggen. En wel hierom.
Laurel F (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

In inheemse zones overleven meer dieren

In zones die door inheemse gemeenschappen worden beheerd, overleven meer dieren, blijkt uit een grote studie in Australië, Brazilië en Canada. Een cruciale vaststelling, zeggen de onderzoekers, want ‘de huidige niveaus van bescherming zullen onvoldoende zijn om de planetaire uitstervingscrisis te stoppen.’
NOAA Coral Reef Ecosystem Program (CC BY 2.0)
Nieuws

Steeds meer vissersboten vangen steeds minder vis

De wereldwijde visvloot is sinds 1950 verdubbeld, maar de visserschepen vangen met dezelfde inspanning tot 80 procent minder vis, constateren onderzoekers. Dit ondanks betere technologie en toegenomen motorisering.
© Charl Van Rooy (CC0)
Nieuws

Bijna geen ongerepte natuur meer op aarde

Ongeveer 80 procent van de aarde is aangetast door menselijke activiteiten en het grootste deel van de resterende ongerepte natuur is te vinden in slechts vijf landen, constateren onderzoekers van de University of Queensland in Australië.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.