Rachel Strohm (CC BY-ND 2.0)
Opinie

Kolonialisme en herstel(betalingen): wat verwacht Burundi zelf?

In Burundi, voormalig Belgisch mandaatgebied, staat het koloniale verleden al een tijd op de politieke agenda. De senaat formuleerde er onlangs een aantal concrete aanbevelingen. Volgens Stef Vandeginste (Universiteit Antwerpen) kunnen de leden van de Belgische bijzondere parlementscommissie wat opsteken van de Burundese in ...
USAID (CC0)
Opinie

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt

Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
Gia Conte-Patel / Pixabay
Opinie

Staan de Afrikaanse miljoenensteden op ontploffen?

Kunnen de Afrikaanse steden hun bevolkingsexplosie wel aan? Het probleem zit anders in elkaar dan vaak gedacht, volgens Irène Salenson, urbaniste en onderzoekster bij het Franse Agentschap voor Ontwikkeling (AFD). Alleen overheidsinitiatieven kunnen de hele bevolking van huisvesting verzekeren.
Becker1999 CC BY 2.0
Opinie

Internettijdperk vraag om jonge leiders in Afrika

Technologie biedt Afrika geweldige kansen op ontwikkeling, maar dan zullen de vele hoogbejaarde leiders in Afrikaanse landen wel plaats moeten maken voor jong talent, zegt internetstrateeg Selorm Branttie uit Ghana.
Vlag van de Afrikaanse Unie
Opinie

Heeft Afrika een eigen strafhof nodig?

Nu het Internationaal Strafhof (ICC) in moeilijk vaarwater verkeert, moeten Afrikaanse landen zich ernstig afvragen of een regionaal Afrikaans Hof geen beter alternatief is, schrijft Michelle Nel, hoogleraar Strafrecht en Militair Recht aan de Universiteit van Stellenbosch.
Laura Schmidt-Niederhoff (CC BY-SA 2.0)
Opinie

De verloren vrede in Burundi

Sinds 2015 wankelt de vrede in Burundi. Een poging tot een staatsgreep kende toen harde repressie als gevolg. Nadia Nsayi, medewerker bij Pax Christi en Broederlijk Delen, ging kijken hoe het land het twee jaar na de crisis stelt.
Opinie

Grondwet geldt minder voor machthebbers

In de jaren ‘90 namen Afrikaanse landen presidentiële termijnlimieten op in hun grondwet, waardoor machthebbers doorgaans na twee termijnen plaats moeten ruimen. Toch slaagden een aantal presidenten er met de deadline in zicht in om, ondanks massaprotesten, de wet te omzeilen.  
© Goran Tomasevic
Opinie

Een jaar na de terugkeer van de chaos in Burundi

Dag op dag een jaar geleden kondigde Burundees president Pierre Nkurunziza zijn ongrondwettelijke kandidatuur voor een derde ambtstermijn aan. Weken volksprotest volgden, maar Nkurunziza werd verkozen. Jolien Dekyvere liep toen stage in het land en blikt terug.
Globovisión (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Dagboek van de angst uit Burundi

‘Noem mij maar Franck. Ik gebruik liever niet mijn echte naam, want ik ben bang. Ik ben bang dat ze mij gaan vinden. Ze zoeken iedereen, want iedereen is hier verdacht.’ Een heel reëel dagboek van toenemende repressie en angst in Burundi. Alleen de naam van de auteur is fictief.
GovernmentZA / Flickr (CC by-nd 2.0)
Opinie

Burundi glijdt af naar de afgrond… en dit keer valt België echt bijna niets te verwijten

Er wordt veel te weinig bericht over de explosieve toestand in Burundi, vindt Marc Hoogsteyns. En de analyses die hij leest, geven naar zijn smaak te veel krediet aan de machthebbers in Bujumbura, terwijl ze te eenzijdig kritisch zijn voor de Rwandese sterke man, Kagame. België moet nu het been stijf houden.
Brice Blondel (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Burundi naar de stembus

Ondanks de zware interne en internationale druk wilt de Burundese president Pierre Nkurunziza zichzelf opvolgen op 26 juni 2015. Oppositie en middenveld reageren met straatprotest. Er is sprake van geweld tussen burgers en ordediensten. Een ontsporing van het verkiezingsproces is nefast voor de fragiele vrede. Centraal-Afrikakenner Nadia Nsayi geef ...
Opinie

Bronnengeheim afgeschaft in Burundi, België hult zich in stilzwijgen

Afgelopen vrijdag heeft de Burundese senaat met een meerderheid van 32 op 38 stemmen een nieuwe wet op de pers goedgekeurd. De wet maakt het quasi onmogelijk om aan kwalitatieve en onafhankelijke journalistiek te doen. Zo kan onder meer het bronnengeheim opgeheven worden bij berichtgeving over zaken die te maken hebben met de staatsveiligheid en de ...

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.