CC0
Analyse

Van magneten tot elektrische auto's: Europa's zoektocht naar grondstoffenzekerheid

De wereldwijde overschakeling op groene energie doet de vraag naar een aantal cruciale grondstoffen enorm stijgen. Europa is voor deze grondstoffen grotendeels afhankelijk van import uit andere landen. Met de Critical Raw Materials Act wil de EU die afhankelijkheid bijsturen.
© Nelson Quiroz - Chile Today
Analyse

Drie jaar na de revolutie matigt Chili zijn toon

Precies één jaar geleden trad de jonge, voormalige studentenleider Gabriel Boric aan als president van Chili. Alles moest anders, klonk het sinds het straatprotest van 2019. Maar de soms radicale eisen zijn achteraf té progressief gebleken. Chili zoekt vandaag naar een nieuwe identiteit en doet dat met het recept waarmee het decennialang succesvol ...
dae jeung kim / Pixabay
Analyse

Het gloednieuwe akkoord over biodiversiteit ontleed: historisch, maar moeilijk uit te voeren

Op de conferentie over biodiversiteit in Montréal (COP15) werd zopas een nieuwe routekaart uitgestippeld om het natuurverlies in de wereld te stoppen. Maar over de financiering is nog veel onduidelijkheid. Waarnemers zetten ook vraagtekens bij de uitwerking van het akkoord.
COP26 / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Amper 1 op de 10 landen komt Glasgow-belofte van scherpere klimaatdoelen na

Er zijn nauwelijks landen die dit jaar hun klimaatambities hebben opgedreven, zoals ze nochtans beloofd hadden op de klimaattop in Glasgow vorig jaar. De oorlog in Oekraïne leidt zelfs tot een terugkeer naar fossiele brandstoffen.
© Reuters
Analyse

Chinese visserijvloot blijft illegaal vissen rond Zuid-Amerika

Illegale visvangst door de Chinese visserijvloot blijft een bedreiging voor de visbestanden in de Zuid-Amerikaanse wateren en het levensonderhoud van lokale vissers.
Orlando Milesi / IPS
Analyse

Chili in laatste rechte lijn naar referendum over nieuwe grondwet

Een kleine maand voor de volksraadpleging over de nieuwe grondwet schommelt het Zuid-Amerikaanse Chili tussen onzekerheid en verwachting. Op 4 september zullen 14 miljoen stemgerechtigde Chilenen stemmen of hun land een andere richting inslaat, dan wel de huidige neoliberale koers aanhoudt.  
atramos (CC BY 2.0)
Analyse

Zeespiegel stijgt sneller in Caraïben en Latijns-Amerika dan elders

Extreme weersomstandigheden en de gevolgen van klimaatverandering treffen Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied hard, van de Amazone tot de Andes en van de oceanen tot de met sneeuw bedekte bergen van Patagonië. Dat zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een VN-organisatie.
Freddie Everett/ Public Domain
Analyse

Amerika is niet langer van de Amerikanen

Nieuwe machtsspelers grijpen hun kans op het Amerikaanse continent, dat werd duidelijk met de recente Amerika-top in Los Angeles. De rol van de Verenigde Staten staat er steeds meer ter discussie. ‘Het economisch plan van president Biden kan niet concurreren met Chinese initiatieven.’
Oliver Kornblihtt / Mídia Ninja / Flickr (BY-NC 2.0)
Analyse

Hoge verwachtingen voor eerste landentop over Escazú-milieuakkoord

Vandaag begint in Chili de eerste landentop over het Escazú-verdrag, het regionale milieuakkoord van Latijns-Amerika. Regeringen en ngo’s bespreken er de uitvoering van het akkoord. Naar verwachting zullen ook nog meer landen er het akkoord gaan ondertekenen.
© Pablo Sanhueza / Reuters
Analyse

Breekt voor Chili een nieuw politiek tijdperk aan? ‘Een ander Chili is mogelijk’

Studentenleider Gabriel Boric als nieuwe president belichaamt een nieuwe generatie van politici in Chili. Een nieuw hoofdstuk in de Chileense geschiedenis? ‘Mensen nemen het niet meer dat alles in Santiago beslist wordt en willen zelf de invulling kiezen van het leven dat ze willen leiden.’
© Lucía Prieto - Instagram: @lucia.prieto
Analyse

‘Vreugde is ons verzet’: de vele gezichten van het feminisme in Latijns-Amerika

Het feminisme in Latijns-Amerika is meer dan protestmarsen, het is een sociale beweging met politieke kracht. De regio kent zoveel soorten feminisme als ze divers is. Voor nationale Vrouwendag laat MO* activistes uit Buenos Aires en Quito als het Guatemalteekse hooggebergte aan het woord.
Robert Sullivan / Flickr (CC0)
Analyse

Militaire uitgaven stijgen wereldwijd tot recordhoogte

In 2020 stegen de wereldwijde militaire uitgaven tot bijna 2000 miljard dollar, een record. De landen die het meeste aan hun leger uitgaven: de VS, het VK, China, India en Rusland. Een fractie van dat geld zou een enorm verschil maken in de strijd tegen armoede, klimaatverandering of de pandemie.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.