© REUTERS / Henry Romero
Opinie

‘Net de strijd tegen bendes maakte van Ecuador een narcostaat’

Een ongekende golf van bendegeweld heeft van Ecuador het meest gewelddadige land van Latijns-Amerika gemaakt. Het zijn bezuinigingen en net de harde aanpak van bendes die het geweld aanzwengelden, stellen experten Maria Gabriela Palacio en Fabio Andrés Díaz Pabón.
UN Photo/Mark Garten / Flickt (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Voor inheemse bevolking in Amazonewoud wekt coronavirus oude spoken tot leven

De inheemse bevolking in het Amazonegebied is bijzonder kwetsbaar voor COVID-19 en de gevolgen van de coronacrisis, schrijven Nina Moeller en J.M. Pedersen van het Centrum voor Agro-ecologie aan de Universiteit van Coventry. Ze vroegen hun connecties in Ecuador en Peru hoe zij met de dreiging omgaan.
U.S. Marine Corps photo by Staff Sgt. Jordan E. Gilbert (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Dringend meer tests nodig om toestanden zoals in Ecuador te voorkomen

​​​​​Nergens ter wereld wordt zo weinig op corona getest als in Latijns-Amerika. Daar moet dringend verandering in komen, zeggen onderzoekers Diego Alburez Gutiérrez, José Manuel Aburto en Marília R. Nepomuceno.
© FOS
Opinie

Het populisme van Correa is nog niet verslagen

Het populisme van Correa is teruggeslagen… maar niet verslagen. De resultaten van het referendum van zondag 4 februari betekenen het politieke einde van ex-president Rafael Correa, maar houden het politieke stelsel intact dat binnen 15 jaar een eeuw oud wordt. 
Agencia de Noticias ANDES (CC BY-SA 2.0)
Opinie

Ecuador kiest: het bochtenwerk van Correa

Nu zondag trekken de Ecuadoranen naar de stembus. Zijn het parlement en president aan vernieuwing toe? Erika Arteaga Cruz en Magali Marega werken voor de Vlaamse ngo FOS in Ecuador en analyseren het beleid van de afgelopen jaren en wat er met de verkiezingen op het spel staat.
Presidencia de la Nación Argentina (CC by 2.0)
Opinie

Hoe progressief is links Latijns-Amerika (nog)?

De politieke situatie in Latijns-Amerika is altijd uniek geweest. Linkse regimes wisselden in het verleden vaak rechtse, soms zelfs dictatoriale regeringen af. Intussen is er in Bolivia, Ecuador, El Salvador en Nicaragua al iets meer politieke stabiliteit. Hun regeringen worden vaak als progressief gezien, maar is dat wel zo?
cc Flickr / Geoff Gallice
Opinie

Het einde van een groene droom

De Ecuadoraanse president Rafael Correa heeft een punt gezet achter het Yasuni-ITT-initiatief. Bedoeling van dat initiatief was om 900 miljoen vaten zware olie in de ondergrond te laten op voorwaarde dat  de internationale gemeenschap, vooral de industrielanden uit het Noorden, met financiële compensaties over de brug zou komen voor een totale ...
Leonardo Rivadeneira
Opinie

Correa's besluit over Yasuní bedreigt de burgerrevolutie

Het ongeloof en de verontwaardiging zijn groot in Ecuador na de aankondiging van de plannen om in Yasuní, een nationaal park in het  Amazonegebied, het olieveld ITT te ontginnen. In verschillende delen van het land wordt al meer dan twee weken geprotesteerd en de sociale bewegingen hebben gepleit om een volksreferendum te houden over de beslis ...
Opinie

Is Yasuni dood en begraven?

Het hing al een tijdje in de lucht maar nu is het zover: president Correa heeft aangekondigd het Yasuni-initiatief te willen begraven. De beslissing van de president is een slag in het gezicht voor de vele jongeren, milieu-activisten, inheemse en andere organisaties die zich jaren hebben ingezet om Yasuní te ondersteunen, zowel in Ecuador als daarb ...
CC Vertigogen
Opinie

De jacht op Julian Assange en de kantelende wereldverhoudingen

Het was te verwachten dat de stichter van Wikileaks zou opgejaagd worden door de VS, het stond trouwens aangekondigd in gelekte file van Wikileaks. Het scenario verliep bijna volgens een handleiding van de CIA. Ondertussen is de hele zaak uitgedraaid op een krachtmeting tussen de VS en Latijns-Amerika. Een verhaal met een hoog James Bond gehalte.
Opinie

Ecuador: kroniek van een aangekondigde staatsgreep

Op 30 september was er in Ecuador een poging tot staatsgreep. Zij werd verijdeld dankzij de snelle mobilisatie van de bevolking, de onvoorwaardelijke steun vanuit Latijns-Amerika en het moedig optreden van president Correa. Deze poging tot staatsgreep valt niet echt uit de lucht.
Opinie

Uribe’s gevaarlijke PR-stunt

Het was even schrikken toen Colombia in de nacht van 1 maart Ecuador binnenviel om er het Farc-kamp met kopstuk Raul Reyes uit te schakelen. De schaamteloze invasie was behoorlijk verontrustend. De verhitte gemoederen zijn voorlopig bedaard maar het incident laat ongetwijfeld sporen na.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.