© Pauline Niks
Reportage

‘Ik schaam me om mijn Ethiopische paspoort’

Er is weer vrede in de Ethiopische regio Tigray sinds november 2022. Tigreeërs proberen hun leven weer op te nemen, maar het is niet meer hetzelfde. ‘De regio is verdeeld, mensen trekken weg en iedereen zit met de handen in het haar.’
© Pauline Niks
Reportage

Geen geld, geen medicijnen, geen hoop in conflictgebied Tigray

De oorlog in Tigray heeft de medische zorg in de Ethiopische deelstaat totaal ontwricht. 86% van de zorginstellingen liep er structurele schade op, 71% van de medische apparatuur is deels buiten werking. MO* zag hoe toegewijde zorgverleners met de moed der wanhoop levens proberen te redden.
© Pauline Niks
Reportage

‘Het land is dood’: waarom opnieuw hongersnood dreigt voor miljoenen Ethiopiërs

Voor sommige Ethiopiërs dreigt al de vierde hongersnood in hun leven. Meer nog dan droogte spelen politieke factoren, zoals de recente Tigray-oorlog, daarbij een rol. MO* ging ter plaatse uitzoeken wat dat voor de bevolking betekent.
© Pauline Niks
Reportage

‘Alles wat ons als volk bij elkaar hield, ligt nu in puin’

In november 2022 bereikten de Ethiopische regering en deelstaat Tigray een akkoord: ze zouden de oorlog, die al twee jaar duurde, een halt toeroepen. Maar hoe kwetsbaar is die vrede? En wat betekent het akkoord voor de bevolking? MO* zocht het ter plaatse uit. Dit is deel 1: ‘Oude vrienden, nieuwe vijanden’.
Jim Gathany / CDC / Wikimedia Commons (Public Domain)
Nieuws

‘Supermug’ uit Azië bedreigt vooruitgang in strijd tegen malaria

Een Aziatische muggensoort speelt een prominente rol bij de opmars van resistente malaria in Afrika, blijkt uit onderzoek in het vakblad Nature. De mug verspreidt zich bijzonder snel en kan het hele jaar door overleven.
ⓒ Elien Spillebeen
Interview

‘Ik weet niet of mijn nonkel nog leeft, maar de president van Eritrea... die is er nog altijd’

Als kind wou ze het vliegtuig naar Eritrea nemen om haar nonkel uit de gevangenis te bevrijden. Vandaag is de Zweeds-Eritrese activiste Vanessa Tsehaye een van de scherpste critici van het Eritrese regime. Met haar organisatie One Day Seyoum wil ze de mensenrechten van Eritreeërs beschermen.     
Bron: Youtube / Holm Akhdar
Nieuws

Verlaten olietanker voor Jemenitische kust mag eindelijk geborgen worden

De verlaten olietanker FSO Safer in de Rode Zee vormt al sinds 2015 een tikkende tijdbom voor mens en milieu. Maar nu is er een doorbraak in het dossier. De Verenigde Naties kondigen aan dat de bergingswerken eindelijk kunnen beginnen.
EU/ECHO/Anouk Delafortrie / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Amnesty en HRW: ‘Etnische zuivering en oorlogsmisdaden in Tigray’

In een gezamenlijk rapport beschuldigen Amnesty International en Human Rights Watch Ethiopische troepen en milities ervan een etnische zuiveringscampagne te voeren tegen Tigreeërs in het betwiste Ethiopische gebied Tigray.
EU/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Egypte zet Eritrese asielzoekers uit naar ‘ergste dictatuur van Afrika’

Donderdag zette Egypte 7 Eritrese asielzoekers uit, in samenwerking met de Eritrese ambassade in Cairo. Twee weken geleden werden er ook al 8 Eritreeërs gedeporteerd. Dat berichtte het Vluchtelingen Platform Egypte, een lokale ngo.
NASA (CC0)
Nieuws

De “Groene Muur van Afrika” levert ook economisch veel op

De zogenaamde Groene Muur van Afrika, een internationaal project om de Sahel te vergroenen, is ook economisch interessant, stelt de Universiteit van Bonn. Alleen is de opbrengst niet voor alle regio’s even hoog.
© Konstantinakos Tsanakas
Column

Een “verlangkabel” naar een land en mensen ver weg, dat hebben al mijn cursisten

‘Zou ik het zelf kunnen?’, vraagt MO*columnist en leerkracht Patricia Campailla zich af. Alles en iedereen hier achterlaten en helemaal opnieuw beginnen, onderaan de ladder en me aanpassen aan een nieuwe maatschappij?
PXFuel (CC0)
Nieuws

Egypte zet Eritrese asielzoekers uit

Egypte, een belangrijke partner van de EU in het bestrijden van irreguliere migratie, stelt dat het de rechten van vluchtelingen waarborgt, maar zette recent enkele Eritrese asielzoekers uit. Volgens een Eritrese mensenrechtenorganisatie moeten zij bij terugkomst in hun land voor hun leven vrezen.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.