© Reuters / Christian Hartmann
Analyse

‘Europa besteedt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van migranten uit’

Met de oorlog in de Gazastrook kwamen de onderhandelingen over een miljardendeal tussen de Europese Unie (EU) en Egypte in een stroomversnelling. In ruil voor meer financiële steun wil de EU dat Egypte zijn grenzen streng blijft bewaken. Maar wat is de keerzijde van deze samenwerking?
U.S. Navy photo by Senior Chief Personnel Specialist Galen Draper/Released) (PDM 1.0 DEED)
Nieuws

Strenger bewaken van ‘dodelijke’ Europese grenzen kost burger miljarden

Het aantal dodelijke slachtoffers aan de Europese grenzen bereikte vorig jaar een triest record. Tegelijk gaat Europa voor een strengere en dure aanpak van migratie, terwijl wapenleveringen aan repressieve regimes doorgaan, stelt de ngo Oxfam Novib. 
© Konstantinakos Tsanakas
Column

Kiest ons land voor waterstofdiplomatie zonder rechtvaardige strategie?

MO*columniste Kiki Berkers zag op de klimaattop hoe België met gastland Egypte een nieuw internationaal initiatief voor waterstofpartnerschappen oprichtte. Die kunnen een belangrijke rol spelen in de globale energieomslag. Maar ‘of die transitie ook rechtvaardig zal zijn, is verre van zeker’.
© Jim Huylebroek
Boek

Het leven zoals het leven is: van Kaboel naar Europa

De komst van heel wat Afghaanse vluchtelingen heeft ook in de boekhandel gezorgd voor een opvallend nieuw aanbod aan vluchtverhalen. Onder andere van Matthieu Aikins, een Canadese journalist die zich voordeed als Afghaanse vluchteling en zo Europa trachtte te bereiken.
© Brecht Goris
Column

Over de echte vrienden van Poetin wordt zedig gezwegen

MO*columnist Walter Zinzen begrijpt de drang van een deel van de Europese bevolking om de wapens op te nemen ‘ter verdediging van Oekraïne’ niet. Voor hem is de sanctiepolitiek tegen Poetin de enige juiste. Gelukkig ‘beseft de NAVO dat deelname aan deze oorlog de kortste weg naar een wereldoorlog is’.
© Moe Zoyari
Reportage

De Afghanen waar Turkije niet van wil weten

Saeyid vluchtte met veel moeite uit Afghanistan, maar zit nu vast in Turkije. MO*journaliste Tine Danckaers was in het oosten van Turkije en tekende zijn verhaal op. Over uren stappen in de nacht, opgesloten zitten, gestapeld worden in de koffer van een bus. En over niet meer terug kunnen, maar ook niet meer verder.
Reuters/ Ako Rasheed
Analyse

Verzet of vertrek? Ontgoochelde Koerden in Irak hebben twee keuzes

De migranten aan de Pools-Belarussische grens, of zij die het Kanaal proberen over te steken: velen onder hen zijn Iraakse Koerden. Hun thuisregio is niet meer dezelfde als tien jaar geleden, en hen rest de keuze: verzet of vertrek. 'We willen niet meer in armoede leven in een instabiel land.’
Irek Dorozanski / DWOT (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Irak repatrieert burgers die vastzitten aan de grens tussen Belarus en Polen

571 burgers zouden zich al hebben aangemeld voor een repatriëring naar Irak vanuit Belarus. Ze zitten nu al wekenlang vast in mensonwaardige omstandigheden aan de grens met Polen. Maar over die beslissing van de Iraakse overheid heerst scepsis. ‘Dit is slechts een PR-stunt.’
© Delil Souleiman / AFP
Interview

‘Belgen die ik sprak zien IS niet meer als familie. Ze háten IS’

IS-leden terughalen naar hun land van herkomst is in ons aller belang, stelt IS-experte Anne Speckhard. Alleen dan vormen ze geen gevaar meer. ‘De meesten haten IS.’
Y. Boechat (VOA) / Wikipedia
Opinie

‘IS-leden uit het Westen repatriëren kan mensenlevens redden’

De repatriëring van IS-vrouwen en -kinderen naar het Westen lijkt in een stroomversnelling te komen. Hoe belangrijk dat is, illustreert de aanslag die een jong Iraaks IS-lid onlangs pleegde in Bagdad, zegt journaliste en MO*medewerkster Judit Neurink.
© Brecht Goris
Column

Het wordt tijd dat feiten het beleid bepalen in plaats van politiek geïnspireerde verzinsels

‘Ik viel van mijn stoel toen ik dat hoorde. Zelden heb ik in zo’n korte tijd zoveel onwaarachtigheid gehoord’, reageert Walter Zinzen op uitspraken van Theo Francken in De Afspraak, waar hij was uitgenodigd om uit te leggen hoe hij het Australische vluchtelingenbeleid naar Europa zou vertalen.
© Stoyan Nenov / Reuters
Analyse

Turkije vist naar Europees ticket, maar vangt voorlopig bot

De gesprekken over de toetreding van Turkije tot de EU zitten op een dood spoor. Nochtans herhaalde president Erdoğan die ambitie onlangs. Maar Turks lidmaatschap wordt lastig, door schendingen tegen de mensenrechten, een gebrek aan persvrijheid en een agressieve buitenlandpolitiek.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.