© Renske Van Hoof
Wereldblog

Is het aan ons om te beslissen dat anderen hun levensstijl moeten omgooien?

Er zijn zo van die dingen die voor een westerling not done lijken maar deel uitmaken van een eeuwenoude cultuur. Dat leerde wereldblogger Renske Van Hoof in Groenland. ‘Is het dan aan ons om te beslissen dat anderen zich moeten aanpassen aan waar wij in Europa waarde aan hechten?’
NASA/John Sonntag / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Ook in het ijskoude centrum van Groenland is de dooi nu ingezet

De jaren van 2001 tot 2011 waren de tien warmste sinds duizend jaar, stellen wetenschappers van het Alfred Wegener Instituut in Nature. Zelfs in het koudste deel van Groenland is daardoor de dooi ingezet.
Pixabay
Nieuws

Smeltende gletsjers lossen 100.000 ton microben

Naarmate de gletsjers wereldwijd smelten, zal zo’n 100.000 ton aan microben vrijkomen, blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers pleiten voor oplettendheid, want er kunnen ook schadelijke varianten bij zijn. 
PXhere (CC0)
Nieuws

Groenlands ijs verdwijnt nog sneller dan gedacht

De ijskap in het noordoosten van Groenland kan tegen het einde van deze eeuw zes keer sneller afnemen dan modellen eerder hebben voorspeld. Dat is de conclusie van een nieuwe studie die verschillende data heeft gecombineerd.
© Nicole Franken
Reportage

‘Nu het zee-ijs smelt, verdwijnt ook een deel van mijn cultuur’

De Groenlandse ijskap smelt elk jaar aan een sneltempo. De Inuït, de inheemse bevolking van Groenland, worden daarmee rechtstreeks getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Stijgende temperaturen tasten de natuur en het kwetsbare ecosysteem aan, en daarmee hun levensonderhoud.
Pixabay
Nieuws

Groenlandse gletsjers doen zichzelf nu smelten

Onderzoekers stellen extreem hoge smeltsnelheden vast op de bodem van de Groenlandse ijskap. Dit wordt veroorzaakt door enorme hoeveelheden smeltwater. Die verhitten de gletsjer en versnellen zo het smelten.
© NASA
Nieuws

Rook van Siberische bosbranden bereikt Noordpool: 'Historische primeur'

Op satellietbeelden van NASA is te zien hoe de rook van bosbranden in Siberië het noordpoolgebied bereikt hebben. Volgens het Amerikaanse ruimtevaartagentschap is dat nog nooit gebeurd sinds de waarnemingen begonnen.
CC0
Opinie

‘We moeten ons zorgen maken over Groenland’

De huidige klimaatmodellen schatten de invloed van Groenland op de zeespiegel veel te laag in, schrijft de Britse klimaatwetenschapper Jonathan Bamber. Hij leidde een onderzoek naar het smeltproces in de voorbije eeuw, waaruit blijkt dat de ijskap veel sneller reageert op de klimaatverandering dan wordt aangenomen.
NASA Earth Right Now (CC BY 2.0)
Nieuws

Zee rond Groenland wordt minder zout door smeltend ijs

De smeltende Groenlandse ijskap maakt de zee rond Groenland minder zout, hebben wetenschappers vastgesteld. Dat kan de visserij in Groenland maar ook het weer in Europa fors beïnvloeden.
NASA Goddard Space Flight Center (CC BY 2.0)
Nieuws

Algen doen Groenlandse ijskap sneller smelten

Algengroei doet de Groenlandse ijskap sneller smelten. Door de algen absorberen sneeuw en ijs meer zonlicht. Wetenschappers van het Black and Bloom-onderzoeksproject nemen het onderbelichte probleem onder de loep.
Zeronaut

Groenland smelt steeds sneller

[caption id=”” align=”alignnone” width=”1024.0”] Bron_ UCLA[/caption] Op Groenland ligt, op Antartica na, de grootste massa ijs ter wereld.
Zeronaut

Huisje kopen met zicht op de Noordpool?

Gaan we met zijn allen naar het hoge noorden verhuizen door de gevolgen van klimaatverandering? Die vraag klinkt u waarschijnlijk als paranoïde in de oren. Volgens auteur en professor Laurence Smith, verbonden aan UCLA, niet helemaal.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.