Julien Harneis (CC BY-SA 2.0 DEED)
Analyse

Mazelen zijn terug, en armste landen voelen de grootste impact

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.
Unsplash
Nieuws

Wat is de tampontaks en waarom schaffen steeds meer landen die af?

Veel meisjes en vrouwen die menstrueren kunnen zich geen hygiëneproducten veroorloven. Wereldwijd zou het gaan om zo'n 500 meisjes en vrouwen, stelt de Wereldbank. Veel vrouwen moeten nog steeds een "tampontaks" betalen op hygiëneproducten, maar steeds meer landen schaffen die af. 
Pixabay
Opinie

‘Asiel uitbesteden aan Afrikaanse landen is een vreselijk idee. Er zijn alternatieven’

Zowel Denemarken als het Verenigd Koninkrijk lanceerden de voorbije jaren het plan om asielzoekers niet zelf op te vangen maar door te sturen naar Rwanda. Het idee om asiel te outsourcen naar het Zuiden is niet nieuw, maar het is daarom nog geen goed idee, schrijven experts Laura Lambert en Martin Lemberg-Pedersen.
© Shalabeyya
Longread

Aan de andere kant van de tralies: de gebroken families van al-Sisi's Egypte

In Egypte zitten 60.000 mensen gevangen om politieke redenen. Ze leven vaak in onmenselijke omstandigheden en hebben nauwelijks toegang tot deftige gezondheidszorg. MO* sprak met hun familieleden, hier en in Egypte. ‘Mijn hersenen zijn aan het roesten, ik wil me met iets kunnen bezighouden.’
Reuters / POOL New
Commentaar

Wat wint Rwanda bij de vluchtelingendeal met het Verenigd Koninkrijk?

De Britse premier Johnson en de Rwandese president Kagame sloten een deal: kandidaat-asielzoekers zullen vanuit Groot-Brittannië naar Rwanda gestuurd worden. MO*journalist Kris Berwouts becommentarieert de dubbele houding van Europa én de belangen van Rwanda in deze ongebruikelijke deal. 
AMISOM Photo/Mokhtar Mohamed (CC0)
Nieuws

Rijke landen kregen in zes weken voor Kerst meer vaccins dan heel Afrika in 2021

In de zes weken voor Kerstmis zijn meer dosissen COVID-19-vaccins afgeleverd aan de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten dan aan alle Afrikaanse landen in het hele voorbije jaar. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Oxfam.
© Thomson Reuters Foundation/Kim Harrisberg
Nieuws

Nazaten van Mozambikaanse slaven proberen tevergeefs gestolen land terug te krijgen

Nadat ze tijdens de apartheid uit hun huizen verjaagd werden, werden leden van de Makua-minderheid in Zuid-Afrika bestempeld als rechtmatige eigenaar van een stuk grond in de stad Durban. Bureaucratie en weigerachtige bewoners ontzeggen de Makua echter al meer dan zeventien jaar hun eigendom.
SASOL / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Hooggerechtshof stelt onderzoek in naar Britse steun gasproject in Mozambique

Het Britse Hooggerechtshof gaat de financiële steun onderzoeken die Groot-Brittannië geeft aan een enorm aardgasproject in Mozambique. De stap volgt op de klacht van milieuorganisatie Friends of the Earth dat het project niet te verzoenen is met de Britse klimaatbeloften.
World Bank / Henitsoa Rafalia (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Waarom heeft Afrika zo weinig coronadoden?

De gemiddeld lage leeftijd van de Afrikaanse bevolking is een belangrijke verklaring voor het relatief lage aantal COVID-19-doden op het continent. Maar het is niet de enige verklaring, schrijven experts Kevin Marsh en Moses Alobo.
CC Andreas Manessinger (CC BY-NA-NC 2.0)
Essay

Schrijver Sulaiman Addonia: ‘Mijn woorden liggen van twee kanten onder vuur’

Sulaiman Addonia moest zijn moeder achterlaten om schrijver te worden. En dat was nog maar het begin. In deze getuigenis neemt hij ons mee op de weg naar – werkelijk – vrije woorden, waarbij de schrijver allerlei onverwachte vormen van censuur moet overwinnen.
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication
Opinie

Coronacrisis blaast mythe van derde en eerste wereld omver

De manier waarop landen de coronapandemie bestrijden haalt een van de meest diepgewortelde vooroordelen in de wereld – en in Afrika – onderuit, schrijft Steven Friedman, politicoloog aan de Universiteit van Johannesburg. 
© Denis Rouvre
In beeld

Wanneer vrouwen uit de schaduw treden, licht een andere wereld op

Het verhaal van wie dagelijks vecht, tegen extreme armoede, seksueel geweld of ander onrecht omwille van geaardheid of gender, blijft vaak verborgen. De Franse sterfotograaf Denis Rouvre reisde de wereld rond en maakte zestig portretten van wat hij ‘Unsung Heroes’ noemt: vrouwen die vertellen over hun kracht om weer op te staan. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.