Pixabay
Opinie

‘Asiel uitbesteden aan Afrikaanse landen is een vreselijk idee. Er zijn alternatieven’

Zowel Denemarken als het Verenigd Koninkrijk lanceerden de voorbije jaren het plan om asielzoekers niet zelf op te vangen maar door te sturen naar Rwanda. Het idee om asiel te outsourcen naar het Zuiden is niet nieuw, maar het is daarom nog geen goed idee, schrijven experts Laura Lambert en Martin Lemberg-Pedersen.
Simon Dawson / No 10 Downing Street  (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Onder Liz Truss stierf het idee van het Britse Rijk, nog maar eens’

Het jaar 2022 is niet vriendelijk voor de nostalgische wensdromen van oude Europese grootmachten. Liz Truss’ “Global Britannia” is het laatste slachtoffer van een wereld zonder zekerheden, schrijft freelance journalist Alex Van Steenbergen in deze opiniebijdrage.
Aurelien Guichard (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Laat de monarchie samen met koningin Elizabeth sterven’

Er is volgens de Indiase journaliste Sonali Kolhatkar geen enkele goede reden om nog enige legitimiteit toe te kennen aan een Britse koninklijke familie die de plunderingen wegmoffelt waarvan zij de voordelen blijft genieten.
Lukasbieri / Pixnio (CC0)
Opinie

‘Schone stroom is goedkoper dan ooit, maar waarom stijgt onze energiefactuur dan?’

Energieprijzen swingen de pan uit, terwijl het aandeel van goedkope hernieuwbare energie steeds groter wordt. Ons energiesysteem is niet afgestemd op de energiebron van de toekomst, zegt energie-expert Michael Grubb. 
IMF (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Klimaattop Glasgow: ‘Leiders moeten aan de slag voor het te laat is’

Volgens secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres dragen we allen de verantwoordelijkheid onze gezamenlijke toekomst veilig te stellen. Bij de start van de klimaattop in Glasgow is hij streng voor regeringen over de hele wereld: 'De acties tot nu toe voldoen gewoon niet.'
Marco Verch (CC BY 2.0)
Opinie

Waarom de EU-lidstaten meer dan ooit op elkaar moeten kunnen rekenen

We bevinden ons in een nieuw geopolitiek tijdsgewricht, waarvan de contouren nog niet helemaal helder zijn. Voor professor Internationale politiek David Criekemans is het stilaan duidelijk dat de Verenigde Staten en China hoofdrolspelers zullen worden. Maar welke rol is er voor Europa? ‘De beste manier om boven het gewicht uit te spelen, is do ...
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication
Opinie

Coronacrisis blaast mythe van derde en eerste wereld omver

De manier waarop landen de coronapandemie bestrijden haalt een van de meest diepgewortelde vooroordelen in de wereld – en in Afrika – onderuit, schrijft Steven Friedman, politicoloog aan de Universiteit van Johannesburg. 
Ben Terrett CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

‘Zeg alsjeblief niet langer dat er wereldwijd iets vreselijks zal gebeuren in 2030’

Klimaatjongeren hebben alle recht om boos te zijn, maar doen dat beter met de juiste slogans. Eerder dan een acute dreiging is de klimaatverandering een fundamenteel onrecht, net zoals de slavernij dat ooit was.
Pixabay
Opinie

Chinese investeringen veranderen steden over de hele wereld

Chinese investeringen veranderen steden over de hele wereld. Hebben de bewoners deze impact wel onder controle? Stadsbesturen moeten zich bewust worden van de uitdagingen die het Chinese Belt and Road Initiative met zich meebrengt, zeggen Jonathan Silver, senior onderzoeker aan de University of Sheffield, en Allan Wiig, assistent-professor stadspla ...
Richard Scoop CC BY-NC 2.0
Opinie

Brexit voedt misplaatste nostalgie naar Britse Rijk

Nu de gevolgen van de zelfgekozen Britse ‘no-deal’ exit uit de Europese Unie steeds duidelijker worden, flakkert er nostalgie op naar het Britse Rijk. Dat Britse verlangen naar vroeger getuigt van nauwelijks verholen neokolonialisme.
Public domain (CC0)
Opinie

‘Klimaatwanhoop? Vergeet niet dat we pokken uitroeiden’

Als je vandaag nieuwsberichten over het klimaat en die over de politieke ontwikkelingen in de wereld tegenover elkaar zet, lijkt de wereld gedoemd. Maar een korte geschiedenisles over de strijd tegen het pokkenvirus biedt hoop, schrijven de wetenschappers Jason Opal en Steve M. Opal.
© Shadowgate (CC BY 2.0)
Opinie

Stadsbomen kunnen bijna evenveel CO2 opslaan als een tropisch woud

De meeste mensen denken niet aan Londen als een bos. Toch zijn er in de stad meer bomen dan mensen. En nu blijkt dat sommige delen van die stadsjungle evenveel CO2 per hectare opnemen als tropische regenwouden, schrijft Mathias Disney, onderzoeker aan het University College London.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.