zhang kaiyv / Unsplash
Opinie

‘Chinese bevolking blijft krimpen, en dat heeft wereldwijd gevolgen’

De Chinese bevolking is vorig jaar voor het het tweede jaar op rij gekrompen door een dalend geboortecijfer en een stijgend sterftecijfer. De trend versnelt, en heeft grote gevolgen voor China en de hele wereld, schrijft Xiujian Peng, onderzoeker aan de Victoria Universiteit in Australië.
Venti Views (Unsplash)
Nieuws

Impact van extreem weer op havens kan wereldhandel hard treffen

Jaarlijks dreigt meer dan 122 miljard dollar aan economische activiteit verloren te gaan als extreem weer de werking van havens verstoort. Onderzoek door de Universiteit van Oxford spreekt van een grote impact op de internationale handel.
© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Afrika wil nieuwe fabriek van de wereld worden, maar vrouwen dreigen de dupe te worden’

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor waarschuwt dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen.
Finn Lau
Interview

‘Ik moet optimistisch blijven, om Hongkongers weer een vrij land te kunnen geven’

Finn Lau, een twintiger die in Londen woont, is een van de acht Hongkongers voor wie een internationaal arrestatiebevel is uitgeschreven. De jongeman is nochtans geen crimineel, maar wel een vervelende luis in de pels van de Hongkongse regering. ‘Het zijn moeilijke tijden, maar ik blijf hoopvol.’
Serge Serebro, Vitebsk Popular News / Wikipedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Human Rights Watch: ‘Autoritaire regimes vertoonden in 2021 tekenen van zwakte’

Autocratische leiders stoten steeds meer op burgerprotest, maar hun democratische tegenhangers hebben moeite om de verwachtingen in te lossen. Dat zegt Human Rights Watch in zijn jaarrapport, dat donderdag is gepubliceerd.
Jonathan van Smit / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

‘De regering van Hongkong is niets meer dan een marionettenregering’

Een jaar na de invoering van de Nationale Veiligheidswet is het dramatisch gesteld met de mensenrechten in Hongkong. ‘Dit is een situatie waarin Hongkong zeer snel evolueert naar een politiestaat.'
Marco Verch (CC BY 2.0)
Nieuws

Op Clubhouse kan Arabische wereld seks en taboes bespreken, maar hoe lang nog?

In de Arabische wereld maakt de Amerikaanse app Clubhouse furore, omdat je er vrijuit kan praten over seks en andere taboes. Maar velen vrezen dat die digitale vrijheid snel ingeperkt zal worden door autoritaire regeringen in de regio.
Charles MokFollow / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Interview

‘Het kwaad is al geschied, Hongkong is alle rechten kwijt’

Margaret Ng moet op haar tellen passen. De 72-jarige oud-politica en voorvechtster van de democratie in Hongkong maakt graag gebruik van de vrijheid van meningsuiting in de stadstaat. Aan die vrijheid dreigt een einde te komen als de omstreden wet op de nationale veiligheid deze week wordt goedgekeurd in Beijing.
Stan Dalone / Wikimedia (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

93 procent Aziaten wil af van wildmarkten

Uit een online enquête in Thailand, Myanmar, Japan, Vietnam en Hongkong blijkt dat ruim 90 procent van de respondenten wil dat er een einde komt aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht. Dat zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).
CC0 (public domain)
Analyse

Grenzen gaan dicht, wereldhandel keldert. Overleeft de globalisering de coronacrisis?

Van internationale gezondheidscrisis naar grote economische schok: de coronacrisis is een feit. Het virus is intussen een bedreiging voor ‘s werelds machtigste leiders en voor de globalisering. Maar de crisis kan ook leiden tot meer en betere samenwerking. 
CC0 (public domain)
Analyse

Mag Europa nog kritiek geven op China als we kiezen voor 5G van Huawei?

Een voetballer wordt teruggefloten omdat hij zijn mening geeft over de onderdrukking van een miljoen Oeigoeren in China. Een basketmanager tweet over de protesten in Hongkong, en China dreigt er prompt mee om geen NBA-matchen meer uit te zenden. Hoe moet de EU omgaat met de gevoeligheid van China voor kritiek? En moeten we kiezen voor het Chinese H ...
© Tsai Yao-Cheng / The Reporter
Longread

Smokkelen tot het uitsterft: dit is de miljoenenbusiness van de schubdiermaffia

De internationale verontwaardiging over de illegale jacht op ivoor en neushoorns is groot, en terecht. Maar wie ligt er wakker van het schubdier (het wát)? Deze kleine en uiterst schattige miereneter is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Grote smokkelnetwerken in Afrika en Azië zorgen ervoor dat het dier dreigt uit te sterven.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.