CC0 (Unsplash)
Nieuws

Internationaal Energieagentschap is positief over stappen in energietransitie

Technologie die de transitie naar duurzame energie mogelijk maakt, kent wereldwijd een opmerkelijke vooruitgang. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn jaarlijkse voortgangsrapport. Maar om in 2050 werkelijk uitstootvrij te zijn, zijn wel nog inspanningen nodig.
Bonnie Henderson / Pixabay
Nieuws

Academische vrijheid sterk achteruitgegaan voorbije 10 jaar

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index, die een overzicht geeft van de academische vrijheid in 179 landen. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrij academisch onderzoek te doen opnieuw op het niveau van vier decennia geleden.
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Photorama / Pixabay
Nieuws

Bijensterfte gevaarlijker voor Globale Zuiden dan voor het Westen

De afnemende populatie van bijen en andere bestuivers heeft potentieel verwoestende gevolgen voor mensen overal. Regio’s met een armere bevolking lopen hierbij het grootste risico. Zij zijn namelijk meer afhankelijk van gewassen waarvoor bestuiving noodzakelijk is.   
IMF Photo/Sergey Ponomarev / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

‘Farmaceutische bedrijven houden de wereld gegijzeld’

Iedereen wereldwijd inenten tegen COVID-19? Dat zou minstens 5 keer goedkoper kunnen zijn, als farmabedrijven geen winst zouden maken met hun monopolies op die vaccins. Dat stelt de People’s Vaccine Alliance, een alliantie van zeventig organisaties waar ook Oxfam deel van uitmaakt.
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication
Opinie

Coronacrisis blaast mythe van derde en eerste wereld omver

De manier waarop landen de coronapandemie bestrijden haalt een van de meest diepgewortelde vooroordelen in de wereld – en in Afrika – onderuit, schrijft Steven Friedman, politicoloog aan de Universiteit van Johannesburg. 
J Lloa / Pixabay
Nieuws

Overstromingen treffen in 2030 dubbel zoveel mensen

Tegen 2030 zullen miljoenen mensen meer gevaar lopen door overstromingen, blijkt uit projecties door het World Resources Institute. Vandaag investeren in betere bescherming kan dat overstromingsrisico wel aanzienlijk verlagen.
Christos Tsoumplekas CC BY-NC 2.0
Nieuws

Regenpatronen veranderen diepgaand, ook bij gunstige klimaattoekomst

In de volgende twee decennia zal de neerslag aanzienlijk veranderen, zelfs als de mens erin slaagt de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Delen van Europa, Afrika, de Amerika’s en Australië worden droger, terwijl de tropen en het noorden natter worden.
CC Nandhu Kumar / Unsplash
Nieuws

Kleine boeren belangrijker voor voedselproductie dan gedacht

Kleine boeren, met een areaal van minder dan 2 hectare, blijken voor een veel groter deel van de wereldwijde voedselvoorziening in te staan dan tot nog toe werd aangenomen.
David Davies (CC BY-SA 2.0)
Boek

Macht komt uit een internetaansluiting

De vooruitgang en verspreiding van informatie- en communicatietechnologieën veranderen de wereld rondom ons in een soms angstaanjagend tempo. De invloed van deze evolutie op de politieke realiteit vatten, is cruciaal voor wie de wereld van morgen wil begrijpen.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.