Pickpik (CC0)
Recensie

Omdat het heden vreselijk overroepen is: 7 boeken over verleden en toekomst

We leven zogezegd in het nu, maar heel veel boeken leren ons dat het veel belangrijker is om terug te kijken naar wat voorbij is en vooruit te blikken op de verwachte toekomst. Gie Goris, oud-MO*hoofdredacteur, koos voor deze zomer 7 boeken die je meenemen op een reis in de tijd en rond de wereld.
Nomad Bikers / Unsplash
Nieuws

Gletsjers in de Himalaya verdwijnen in een rotvaart

De gletsjers in de Himalaya slinken steeds sneller en kunnen al tegen het einde van deze eeuw voor 80 procent verdwenen zijn. Daarmee komt de watervoorziening voor 2 miljard mensen in gevaar, waarschuwt een nieuw rapport.
M.G.N. - Marcel ON OF (CC BY-NC-ND 2.0)
Commentaar

‘Nobelprijs heeft pas impact als er aandacht gaat naar alle vormen van censuur tegen vrije media’

De Nobelprijs voor Vrede wordt vandaag uitgereikt aan de journalisten Maria Ressa en Dmitry Moeratov. Maar slechts twee namen noemen riskeert veel andere journalistieke initiatieven én vormen van repressie onzichtbaar te maken, schrijft Gie Goris.
Fuzz / Pixabay
Nieuws

Aziatische steden grootste slachtoffer van klimaatcrisis

Klimaatverandering, watertekorten en vervuiling wegen het zwaarst op steden in Azië, zeggen onderzoekers. De rest van de wereld kan misschien nog ontsnappen.
(c) Anushree Fadnavis / Reuters
Nieuws

Lockdown is startschot voor massale remigratie

Het coronavirus spaart geen enkel land, en dus beginnen ook regeringen in Zuid- en Zuidoost-Azië drastische maatregelen te nemen om een uitbraak te voorkomen of te vertragen. Maar de lockdowns houden geen rekening met de miljoenen arbeidsmigranten in de regio. Daardoor ontstaat een echte tijdbom.
© Johannes Broux
Interview

Chandran Nair: ‘Zes miljard Aziaten met een westerse levensstijl, dat is gewoon onmogelijk’

Op 8 september ligt het nieuwe MO*nummer in de bus. Centraal daarin staat de rol van een sterke staat in crisistijd. In 2019 sprak MO* met auteur Chandran Nair over de klimaatcrisis . ‘Als we voor een uitzonderlijke bedreiging staan, dan moeten we ook met uitzonderlijke ideeën komen.’
kris krüg (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Conflict om bezoek Dalai Lama is symbool van groeiende Sino-Indiase machtsstrijd

Het geplande bezoek van de Dalai Lama aan het klooster van Tawang doet de spanningen in de Sino-Indiase betrekkingen terug oplaaien. China waarschuwt voor de gevolgen als de Tibetaanse monnik de toegang tot India niet wordt ontzegd, maar India wil van geen wijken weten. Zo komt de veranderende verhouding tussen China en India in Zuid-Azië bloot te ...
(c) Joe Athialy
Nieuws

Wereldbank financiert steenkoolcentrales alsof klimaatverandering sprookje is

Enkele internationale ngo’s, waaronder 11.11.11, publiceren vandaag een rapport waaruit blijkt dat de Wereldbank op grote schaal steenkoolcentrales en andere schadelijke projecten financiert. België levert een van de 25 directeuren van de Wereldbank en vroeg om uitleg. 
Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Miljard meer Aziaten zal tekort hebben aan water in 2050

Een groot deel van Azië zal in de nabije toekomst met ernstige watertekorten kampen. De economische groei en de bevolkingsgroei bovenop de klimaatverandering liggen aan de oorzaak. Dat zegt een nieuwe studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

China investeert in zijn Aziatische achtertuin

Volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) moet er in Azië tussen 2015 en 2020 elk jaar 750 miljard dollar geïnvesteerd worden in weg-, spoor-, haven- en pijpleidingsinfrastructuur om de economische groei te stimuleren. Als het over Azië en veel geld gaat, kijkt iedereen automatisch richting Peking.
© MO*/Mathieu Bokestael
Wereldblog

Hindoenationalisme botst met kritische geest van studenten in Delhi

De kwestie Kasjmir is in India altijd al hypergevoelig geweest, maar onder de hindoenationalistische premier Modi lijken dissidente opinies hierover een misdaad te worden. Hoe lang blijft India nog de “grootste democratie ter wereld”?
Emilio Labrador (CC BY 2.0)
Nieuws

Toenemende hitte bedreigt productiviteit Aziatische werknemers

De stijgende temperatuur en luchtvochtigheid ten gevolge van klimaatverandering doen de economieën van Zuidoost-Azië geen goed. Het Britse onderzoeksbureau Verisk Maplecroft waarschuwt dat de productiviteit al in de volgende dertig jaar met een kwart kan verminderen.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.