Pickpik (CC0)
Recensie

Omdat het heden vreselijk overroepen is: 7 boeken over verleden en toekomst

We leven zogezegd in het nu, maar heel veel boeken leren ons dat het veel belangrijker is om terug te kijken naar wat voorbij is en vooruit te blikken op de verwachte toekomst. Gie Goris, oud-MO*hoofdredacteur, koos voor deze zomer 7 boeken die je meenemen op een reis in de tijd en rond de wereld.
Dajana Oroz (CC-BY-NC-SA: image cropped)
Boek

De verbeelding moet de planeet redden

'Een snelle blik op deze boeken verheldert méér dan een berg rapporten over het klimaat', schrijft Gie Goris over vijf recente publicaties van auteur Amitav Ghosh. Deze topper van de Indiase literatuur pleit er onder andere voor om onze planeet en de natuur te herstellen in hun handelingscapaciteit.
ILO/F. Latief (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Langzame uitrol vaccinaties in Indonesië bemoeilijkt door vereiste identiteitskaart

De langzame uitrol van vaccinaties in Indonesië treft vooral de inheemse gemeenschappen hard. En zij vormen al een van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van het land.
Fuzz / Pixabay
Nieuws

Aziatische steden grootste slachtoffer van klimaatcrisis

Klimaatverandering, watertekorten en vervuiling wegen het zwaarst op steden in Azië, zeggen onderzoekers. De rest van de wereld kan misschien nog ontsnappen.
Interview

David Van Reybrouck: ‘De woede over het koloniale verleden is onmiskenbaar, maar leidt hopelijk ook tot nieuwe dialoog’

Waarom kijkt Black Lives Matter nauwelijks naar wat vandaag in Afrika gebeurt? En waarom weten we zo weinig over het Globale Zuiden? Idesbald Goddeeris, hoogleraar Koloniale geschiedenis, haalt verrassende vragen boven in een gesprek met oud-collega en Revolusi-auteur David Van Reybrouck.
© Kara Santos/IPS
Nieuws

VN: ‘Zuidoost-Azië reageerde zeer efficiënt op pandemie’

Zuidoost-Azië heeft over het algemeen genomen zeer efficiënt gereageerd op de coronapandemie. Sommige domeinen, zoals de privacy en de omgang met migranten of tijdelijke arbeidskrachten, moeten wel in het oog gehouden worden, zeggen de Verenigde Naties.
© Kris Vanslambrouck
Reportage

Nieuwe hoofdstad in Indonesië verdringt mensen

In 2019 werd beslist dat er een nieuwe Indonesische hoofdstad komt, in 2022 is er nu ook een naam: Nusantara. Kris Vanslambrouck trok eerder voor MO* naar Kalimantan waar de nieuwe stad zal worden gebouwd en deed er wat de regering niet deed: luisteren naar de betrokkenen.
(c) Anushree Fadnavis / Reuters
Nieuws

Lockdown is startschot voor massale remigratie

Het coronavirus spaart geen enkel land, en dus beginnen ook regeringen in Zuid- en Zuidoost-Azië drastische maatregelen te nemen om een uitbraak te voorkomen of te vertragen. Maar de lockdowns houden geen rekening met de miljoenen arbeidsmigranten in de regio. Daardoor ontstaat een echte tijdbom.
© Tsai Yao-Cheng / The Reporter
Longread

Smokkelen tot het uitsterft: dit is de miljoenenbusiness van de schubdiermaffia

De internationale verontwaardiging over de illegale jacht op ivoor en neushoorns is groot, en terecht. Maar wie ligt er wakker van het schubdier (het wát)? Deze kleine en uiterst schattige miereneter is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Grote smokkelnetwerken in Afrika en Azië zorgen ervoor dat het dier dreigt uit te sterven.
© Brecht Goris
Column

Wat Gwendolyn Rutten kan leren van het lieflijke Bali

We hebben zopas een tijdje op het lieflijke Indonesische eiland Bali doorgebracht. Stel dat mevrouw Rutten op een dag in Bali zou belanden. Zou ze dan werkelijk volhouden dat deze cultuur minderwaardig is aan de onze?
 @giraltm
Interview

Amanda Hawes: ‘Kankerverwekkende productie van elektronica moedwillig volgehouden’

De Amerikaanse advocate Amanda Hawes verdedigde de voorbije 40 jaar honderden werknemers in rechtszaken tegen de giganten van de elektronica-industrie, zoals IBM of Intel. In dit gesprek legt ze uit hoe arbeiders van Silicon Valley in de jaren ‘70 en ‘80 werden blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën, en hoe vandaag dezelfde productiemethodes gebr ...
Interview

Elisabeth Ida Mulyani's schuldige landschappen belicht op Europalia Indonesië

Op 10 oktober opent Europalia Indonesië. Dit is een gelegenheid waarin het culturele erfgoed van het land geprezen en gevierd wordt, toch is er plaats voor een kritische insteek. MO* ging in gesprek met Elisabeth Ida Mulyani, een kunstenares die van het gruwelijke verleden van Indonesië haar werk maakt. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.