Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
Paul Einerhand / Unsplash
Opinie

‘Warmer zeewater betekent minder vis, en dat heeft gevolgen voor de voedselzekerheid’

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Daardoor zullen arme landen minder toegang hebben tot vis, een relatief goedkope bron van gezonde voeding. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen Stefanie Colombo en Aaron MacNeil.
Ninjastrikers / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Waarom we Oekraïne wel ter hulp snellen en Myanmar niet’

Twee jaar na de staatsgreep in februari 2021 wordt het groeiende verzet in Myanmar nog altijd grotendeels genegeerd op het internationale toneel. Het contrast met Oekraïne kan niet groter zijn, schrijven hoogleraars Nicholas Farrelly en Adam Simpson.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
© Fabrice Debatty
Opinie

‘Zelfs de kleinste acties kunnen grote gevolgen hebben’

Zijn je inspanningen voor een betere wereld een druppel op een hete plaat? Nee: wat je doet, doet ertoe, schrijft WSM-medewerkster Katrien Liebaut in een opiniestuk. Iedere individuele actie kan grote gevolgen hebben, al mag het daar niet bij blijven.
© Reuters/Yves Herman
Opinie

‘Dat de klimaatcrisis hier en nu plaatsvindt, valt niet langer te ontkennen’

'De tragedie die plaatsvond in België, Duitsland en Nederland is een vreselijke gebeurtenis.' Helaas is het niet nieuw, schrijft Els Hertogen, directrice van 11.11.11, terwijl ze haar blik op de rest van de wereld richt.
Opinie

Millennials in Indonesië pikken de elitaire zelfbediening niet langer

De laatste weken stromen de straten van Jakarta en andere grote steden in Indonesië vol met jonge tot erg jonge demonstranten. Aanleiding: het uittredende parlement voert op een drafje allerlei wetten door die niets doen aan de problemen van gewone mensen. Tijd voor een nieuwe “Reformasi”. 
T. R. Shankar Raman / Wikimedia (CC BY-SA 4.30)
Opinie

Een kritische kijk op de sociale impact van palmolieteelt

De palmolie-industrie presenteert zichzelf als succesverhaal in de strijd tegen de armoede op het platteland in tropische landen. Maar klopt dat wel ? Aksel Tømte, expert Zakelijk Recht en Mensenrechten aan de Universiteit van Oslo, nuanceert.
Opinie

Wil Indonesië nieuw politiek bloed, zal het de spelregels moeten veranderen

De Indonesische verkiezingen vorige week verliepen zo goed als zonder incidenten. Kris Vanslambrouck, Azië-medewerker van 11.11.11, zag hoe het logistiek huzarenstuk tot een goed einde werd gebracht. Toch maakt hij enkele kanttekeningen over de toenemende bloedarmoede in de Indonesische politiek. 
Josh Estey/AusAID (CC BY 2.0)
Opinie

Staat de Indonesische democratie onder druk?

Indonesië wordt al bijna twintig jaar gezien als een voorbeeld voor de democratische transitie voor andere landen, met name als die een aanzienlijke moslimbevolking tellen. Maar die democratie staat steeds meer onder druk, schrijft Tim Lindsey, politicoloog aan de University of Melbourne.
© Reuters
Opinie

Nu ook in Indonesië: religie als politiek wapen

De heisa rond een toespraak van kandidaat-gouverneur Ahok in oktober 2016 blijft nazinderen. Hij citeerde toen een vers uit de koran en daarvoor wordt hij nu veroordeeld tot 2 jaar effectieve gevangenis wegens blasfemie. Is dit nu de doodsteek van de religieuze tolerantie in het grootste moslimland ter wereld of wordt religie hier gebruikt door een ...
Gareth Evans (CC BY 1.0)
Opinie

'Zuidoost-Azië moet zijn reputatie niet te grabbel gooien'

Als de opkomende economieën in Zuidoost-Azië internationaal serieus genomen willen worden, moeten ze zich realiseren dat je niet ongestraft met de wet kunt doen wat je wilt, schrijft Gareth Evans, diplomaat en voormalig premier van Australië.  

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.