pxhere (CC0)
Opinie

‘De ene oorlogsvluchteling is niet beschaafder dan de andere’

De oorlog in Oekraïne leidt tot tweespalt, schrijft journaliste Judit Neurink in een opiniestuk. Tussen “beschaafde” landen in oorlog en “onbeschaafde” landen. Beschaafde slachtoffers en zogenaamd minder beschaafde slachtoffers. En vooral: welkome hulpzoekenden en zij die we liever niet zien komen.
Y. Boechat (VOA) / Wikipedia
Opinie

‘IS-leden uit het Westen repatriëren kan mensenlevens redden’

De repatriëring van IS-vrouwen en -kinderen naar het Westen lijkt in een stroomversnelling te komen. Hoe belangrijk dat is, illustreert de aanslag die een jong Iraaks IS-lid onlangs pleegde in Bagdad, zegt journaliste en MO*medewerkster Judit Neurink.
Steve Evans (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Om menselijkheid weer uit het verdomhoekje te halen, is een Europese “Blue Card” nodig

Vluchtelingen zoeken steeds riskantere routes om toch naar Europa te komen. Het ontmoedigingsbeleid met zijn omstreden akkoord met Turkije en overvolle Griekse kampen is failliet, vindt journaliste Judit Neurink. ‘Europa heeft een deur nodig, in plaats van al die hoge muren die alleen maar slachtoffers maken.’
© White House Photo / Shealah Craighead
Opinie

Washington kiest voor onnodige oorlogslogica tegen Iran

De spanningen tussen de VS en Iran nemen gevaarlijke proporties aan, vinden Ludo De Brabander en Pieter Teirlinck van Vrede vzw. De confrontatiepolitiek van de VS is doelbewust, menen ze, want met een economische oorlog hoopt het de Iraanse bevolking tot opstand te bewegen.
Anthony Zendejas (CC0)
Opinie

Waarom grond belangrijk is voor Islamitische Staat

De Islamitische Staat (IS) is recent het laatste overblijfsel van zijn territorium in Syrië kwijtgeraakt, maar dat is nog niet het einde van de terreurgroep, schrijft Harout Akdedian, onderzoeker aan het Center for Religious Studies van de Central European University in Boedapest. Wat betekent dit verlies van territoriale controle dan voor IS?
Kurdish Struggle (CC BY 2.0)
Opinie

Afrin: een jaar bezet

Het Syrische district Afrin wordt deze week een jaar bezet door Turkije en het Vrije Syrische leger. Zerdesht Azad maakt zich grote zorgen, want zijn familie woont er.
Matt Brown (CC BY 2.0)
Opinie

Strijd tegen IS is nog lang niet voorbij

Negen maanden na de val van de Syrische stad Raqqa in oktober 2017, het centrum van het kalifaat van de Islamitische Staat (IS), is het nog lang niet duidelijk of IS verleden tijd is. Extreme paramilitaire islamistische bewegingen zijn actief in diverse regio's, zegt Paul Rogers, emeritus-hoogleraar aan de University of Bradford.
Kurdishstruggle (CC BY 2.0)
Opinie

De tweedeling “Turkije versus Koerden” strookt niet met de werkelijkheid

De strijd tussen het Turkse leger en Koerdische strijders van PKK en YPG mag niet begrepen worden als een strijd tussen alle Turken en alle Koerden. Want dat beeld klopt helemaal niet, schrijft de 21-jarige student rechten Anil Tayfun (UA).
Nasser Nouri (CC BY-NC-SA 2.0
Opinie

2018 belooft weinig goeds voor Midden-Oosten

Het nieuwe jaar brengt weinig goeds voor het Midden-Oosten, vreest James L. Gelvin, hoogleraar Moderne Geschiedenis van het Midden-Oosten. Of het nu gaat om Syrië, Israël en Palestina, Saoedi-Arabië, Jemen of IS: er is weinig goed nieuws in het vooruitzicht.
US DoD (CC0)
Opinie

‘De wanhoopsdaden van Massoud Barzani zijn een gevaar voor de democratie in Koerdistan’

Alles wat ze de voorbije jaren met bloed en tranen hebben gewonnen en opgebouwd, verloren de Iraakse Koerden in minder dan twee weken tijd, zegt de Belgisch-Koerdische fotograaf Baram Maro. Schuldige is Massoud Barzani, president van de autonome Koerdische regio in Irak. Barzani heeft dan wel zijn aftreden aangekondigd, maa ...
© Baram Maro
Opinie

‘De Koerdische leider Massoud Barzani draagt een verpletterende verantwoordelijkheid voor de val van Kirkoek’

Het Iraakse leger lanceerde een offensief tegen Kirkoek, de strategisch gelegen oliestad in het noorden van Irak. Sinds twee jaar stevig onder controle van de Koerden, maar gevallen op een dag. Hoe is dit kunnen gebeuren? Eén man draagt een verpletterende verantwoordelijkheid: de president van de Koerdische Autonome Regio, Massoud Barzani.
Mstyslav Chernov (CC BY-SA 4.0)
Opinie

Réginald Moreels: het weerbericht bepaalt de oorlog in Mosoel

Humanitair chirurg Réginald Moreels is aan de slag bij Mosoel, Irak. Vanuit de omgebouwde vrachtwagen die dienst doet als operatiezaal schreef hij volgende reflectie bij het voortdurende geweld.

Pagina's

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.