© Gheleyne Bastiaen
Reportage

Het kalifaat is opgedoekt, maar kan je echt loskomen van ISIS?

De Irakees Omar was dertien toen hij zich aansloot bij ISIS. Voor het écht misging, wist een oom hem terug naar huis te halen. Hoe gaat het nu met hem en al die jongens die zich destijds aansloten bij ISIS? Journaliste Paulien Bakker, al jaren kind aan huis bij Omars gezin, ging hem opzoeken.
© Judit Neurink
Reportage

Heimwee naar de Iraakse moerassen: ‘Als de regen terugkomt, gaan wij terug’

Door klimaatverandering trekken steeds meer boeren weg uit de Iraakse moerassen. Ze verkopen hun vee of verhuizen met hun waterbuffels. De overheid in Bagdad weet zich geen raad met de klimaatmigratie, milieuactivisten worden bedreigd of gekidnapt. ‘De regering belooft actie en doet niets.’
© Khalil Ashawi / Reuters
Reportage

‘Onze koffers staan klaar’: dreigt een nieuw Turks grondoffensief in Syrië?

Turkije heeft de bomaanslag van begin november in Istanbul beantwoord met nieuwe bombardementen in het noorden van Syrië en Irak. De militaire operatie hing al een tijdje in de lucht, zo stelde Midden-Oosten-expert Willem Staes ter plaatse vast. Het begin van een nieuwe Turkse invasie?
Reuters / Thaier Al-Sudani
Reportage

Vermist in Irak: het ene massagraf is het andere niet

Irak heeft een van de hoogste aantallen vermisten ter wereld. De schattingen zijn hallucinant: ze lopen uiteen van 250.000 tot een miljoen mensen. Onder andere terreurgroep ISIS liet honderden massagraven achter, maar tijd en geld ontbreken om die allemaal te ruimen.
© Eddy van Wessel
Reportage

Beschimpt, gediscrimineerd en ongewenst: ISIS-families zijn de nieuwe paria’s van Irak

Vier jaar na de bevrijding van terreurgroep ISIS keren sommige Irakese ISIS-families terug naar huis. Ze krijgen de zegen van buren en autoriteiten, maar ondervinden ook tegenwerking. Een hele groep mensen wordt buitengesloten en tot paria gemaakt. ‘Hier zal de haat alleen maar toenemen.’
© Eddy van Wessel
Reportage

Van verlossers tot bezetters: hoe sjiitische milities het DNA van Mosul hertekenden

In 2017 verlosten sjiitische milities de Iraakse stad Mosul van terreurgroep IS. Vandaag ervaren zijn inwoners die milities als een nieuwe bezetter. MO*medewerker Judit Neurink trok samen met fotograaf Eddy van Wessel naar Mosul en tekende enkele ontluisterende verhalen op.
© Bud Wichers
Reportage

‘We voetballen om even niet aan de oorlog te moeten denken’

Een groepje Koerdische jongens speelt voetbal. Niets bijzonders, ware het niet dat ze in Noord-Syrië zijn, te midden van gevechten. Voetballen is hun manier om te ontsnappen aan het geweld. ‘Een paar dagen geleden landde er vlakbij een mortier. Maar zolang het niet te dichtbij komt, spelen we gewoon door.’
© Karim Abraheem
Reportage

Christelijk stadje in Irak probeert de draad weer op te pikken na IS

Op slechts twee uur tijd vluchtten de inwoners van het Noord-Iraakse stadje Karemlash uit hun huizen. Op die manier ontsnapten de christelijke inwoners in 2014 aan IS. ‘We namen het zekere voor het onzekere en vertrokken’, vertelden de bewoners aan Tine Danckaers. 
© Karim Ibraheem
Reportage

Irak: Wie kan er toekomst bouwen op kapotte levens en 11 miljoen ton puin?

Irak is een kapotgeschoten land, op zoek naar herstel. MO*journaliste Tine Danckaers trok samen met fotograaf Karim Abraheem naar Mosoel en omstreken. 
© Karim Abraheem
Reportage

Miljoenen pelgrims op straat in Irak

Samen met fotograaf Karim Abraheem is MO*-journaliste Tine Danckaers opnieuw in Irak, naar het noorden deze keer. Op de toegangswegen naar een dorp waar ze verblijven hebben kleine, sjiitische milities de rol van de politie overgenomen, en dat zorgt voor spanningen.
© Giacomo Sini
Reportage

Jezidische “Boxing Sisters” slaan trauma's en nachtmerries KO

Boksen om het zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid terug te winnen. In Rwanga vluchtelingenkamp in Iraaks Koerdistan worden iedere dag lessen ingericht voor Jezidi-vrouwen die aan de gruwel van IS ontsnapten. ‘Ik hou van het leven en ik haat niemand’, vertelt de zeventienjarige Husna. 
© Karim Abraheem
Reportage

De waterstrijd van de Moerasarabieren

Geen groter contrast dan tussen de weidse moerassen van Zuid-Irak en het zuurstofarme en stoffige Bagdad. Maar de beschermde grond van de Moerasarabieren wordt bedreigd. Een reportage van Tine Danckaers en fotograaf Karim Abraheem.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.