Gecreëerd met Dall-E2
Opinie

‘Waterlagen in Afrika bevatten 20 keer meer water dan meren, maar ze zijn geen mirakeloplossing’

De ontdekking van een watervoerende laag – een ondergrondse formatie die water vasthoudt – leidt vaak tot heel wat opwinding, met name in regio’s met waterschaarste. Maar een mirakeloplossing is het niet, schrijft Gaathier Mahed, hoogleraar Geologie aan de Nelson Mandela Universiteit.
International Monetary Fund (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Tien jaar na de Arabische Lente worden de werkelijke oorzaken nog steeds niet aangepakt’

Tien jaar na de Arabische Lente worden de onderliggende oorzaken van de massale protesten destijds in het Midden-Oosten nog steeds genegeerd, zegt politicoloog Simon Mabon.
Frontex
Opinie

‘Lidstaten staan de dood van mensen aan de Europese grenzen toe’

‘Als de Europese Unie een voortrekkersrol wil spelen wat mensenrechten betreft, zou dit zich ook mogen vertalen in haar migratiebeleid.’ Dat schrijft studente Migratie- en Diasporastudies Elif Lootens in een vlijmscherpe aanklacht.
USAID (CC0)
Opinie

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt

Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
yelacis CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Terreur in Tunesië is teken aan de wand voor Noord-Afrika

De politieke patstelling en aanhoudende hervormingen bij de veiligheidsdiensten in Tunesië maken het land kwetsbaar, schrijft Omar Safi, onderzoeker aan de Universiteit van Portsmouth. 
Oxfam International (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Steeds meer wapengeweld tussen herders en boeren in Sahel

Werden ruzies tussen herders en boeren vroeger nog vaak via dialoog opgelost in de Sahel, sinds enkele jaren komt er steeds meer wapengeweld aan te pas. Een gevolg van oorlogen in omringende landen zoals Libië en Mali, constateert Olayinka Ajala, politicoloog aan de University of York.
Nicolas Santiago Romero (CC BY-NC SA 2.0)
Opinie

The times, they are-a-changing! Voor wanneer zijn de betere tijden?

Bob Dylan krijgt de Nobelprijs Literatuur, al heeft de man geen tijd om de ultieme onderscheiding zelf te komen ophalen. MO* vroeg zich af of zijn iconische strijdkreet van vijftig jaar geleden, over The Times That Are a-Changing, nog een belletje doet rinkelen in de wereld van vandaag. Reacties uit Kasjmir, Congo, Tunesië, Argentinië, Libië,  ...
Surian Soosay (CC BY 2.0)
Opinie

Westerse militairen keren terug naar Libië, opnieuw zonder toekomstplan

Na de westerse interventie en de val van Khadaffi in 2011 zonk Libië weg in een diepe chaos. Vijf jaar later is er eindelijk een regering van nationale eenheid die op steun kan rekenen van het Westen. Maar wat betekent die steun en heeft het Westen lessen getrokken uit het debacle van 2011?
D.I.Y. Music (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

De toekomst van de 'Arabische Lente' is onmogelijk te voorspellen

Vier jaar geleden ondertussen stak Mohammed Bouazizi zichzelf in brand, spoedig gevolgd door de verdrijving van de Tunesische president Ben Ali. Midden-Oosten expert Paul Aarts biedt aan de hand van een vijfdelige videoreeks een terugblik en kijkt ook naar de toekomst van de 'Arabische Lente'.
Karlos Zurutuza/IPS
Opinie

"Libië ruilt idealen van de revolutie in voor fatwa's"

Libië is op weg een tweede Afghanistan te worden als het gaat om vrouwenrechten, zegt Aicha Almagrabi, een Libische schrijfster en vrouwenrechtenactiviste. Persagentschap IPS sprak met haar in Tripoli.
Opinie

Libië: ruwe democratisering na de interventie

De burgeroorlog in Syrië schreeuwt om een oplossing, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat een militaire interventie soelaas brengt. De toestand in Libië na de interventie geldt vaak als waarschuwing. Onterecht, vinden de Libiërs zelf. De voortdurende stroom negatieve berichten vanuit Libië geeft de indruk dat het land op het punt staat uiteen ...
Nasser Nouri
Opinie

Libië: model voor toekomstige NAVO-interventies?

Met de dood van Muammar Khadaffi werd de bevrijding van Libië uitgeroepen en het begin van een nieuwe toekomst. Op 31 oktober beëindigde de NAVO officieel haar interventie in Libië: mission accomplished. Staat de oorlog in Libië model voor toekomstige NAVO-interventies?

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.