© Search for Common Ground Mali
Opinie

‘Religie is een realiteit waar je niet omheen kan in Mali’

Waarom heeft religie altijd zo'n negatieve bijklank wanneer het in verband wordt gebracht met conflicten? In Mali verdeelt religie niet alleen, het brengt mensen ook samen, schrijven Habibou Bako en Rachel Forster van de ngo Search for Common Ground.
MINUSMA/Gema Cortes / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Is er een verband tussen jihadisme en militaire staatsgrepen in de Sahel?’

Politieke instabiliteit en onveiligheid hebben zowel in Tsjaad, Burkina Faso als Mali geleid tot staatsgrepen. De landen worstelen ook allemaal met islamitische opstanden. Maar de relatie tussen beide fenomenen is complex, schrijft Folahanmi Aina, onderzoeker aan het King’s College London.
Emilie Iob (VOA) / Wikipedia (CC0)
Opinie

‘In Burkina Faso zijn alle ingrediënten aanwezig voor een staatsgreep’

Met de arrestatie van president Kaboré lijkt een nieuwe staatsgreep in Burkina Faso een feit. Het land kent een lange traditie van militaire inmenging, schrijft West-Afrika-expert Daniel Eizinga.
In conflictgebieden over de hele wereld versterkt klimaatverandering de strijd om schaarse natuurlijke hulpbronnen. Dat vraagt om een andere, meer klimaatgerichte, benadering van veiligheid en conflicten, zegt Janani Vivekananda, hoofd Klimaatdiplomatie en Veiligheid bij de Berlijnse denktank adelphi.
Opinie

‘Van Jeruzalem tot Glasgow: erken rol klimaat in vredesprocessen’

In conflictgebieden over de hele wereld versterkt klimaatverandering de strijd om schaarse natuurlijke hulpbronnen. Dat vraagt om een andere, meer klimaatgerichte, benadering van veiligheid en conflicten, zegt Janani Vivekananda van de Berlijnse denktank adelphi.
© REUTERS/Rey Byhre
Opinie

Mali na de staatsgreep: een gedesillusioneerd land op zoek naar een redder

Een groep muitende soldaten zette in de nacht van 18 op 19 augustus de Malinese president Keïta af en greep de macht in Mali. Ze erven een verscheurd land, en hun “buit” is allesbehalve benijdenswaardig, vindt de Malinese auteur en journalist Intagrist el Ansari.
USAID (CC0)
Opinie

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt

Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
Gia Conte-Patel / Pixabay
Opinie

Staan de Afrikaanse miljoenensteden op ontploffen?

Kunnen de Afrikaanse steden hun bevolkingsexplosie wel aan? Het probleem zit anders in elkaar dan vaak gedacht, volgens Irène Salenson, urbaniste en onderzoekster bij het Franse Agentschap voor Ontwikkeling (AFD). Alleen overheidsinitiatieven kunnen de hele bevolking van huisvesting verzekeren.
US Army Africa (CC BY 2.0)
Opinie

Terrorisme komt op in verzwakt Burkina Faso

Burkina Faso had afgelopen maand te maken met aanslagen op een kerk en een katholieke processie. De angst voor religieuze conflicten groeit in het land dat moeite heeft de veiligheid te garanderen, schrijft Ismaila Kane, politicoloog aan de Universiteit van Ottawa.
Becker1999 CC BY 2.0
Opinie

Internettijdperk vraag om jonge leiders in Afrika

Technologie biedt Afrika geweldige kansen op ontwikkeling, maar dan zullen de vele hoogbejaarde leiders in Afrikaanse landen wel plaats moeten maken voor jong talent, zegt internetstrateeg Selorm Branttie uit Ghana.
United Nations Photo CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Parlementsverkiezingen kunnen keerpunt zijn voor Mali

De parlementsverkiezingen die in november en december in Mali worden gehouden, kunnen een keerpunt betekenen voor het land, schrijft Jonathan Sears, Mali-kenner aan de Universiteit van Winnipeg.  
UNICEF Canada (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Waarom hulpverleners beter beschermd moeten worden

Vorig jaar werden 313 hulpverleners slachtoffer van een ernstige aanval, onder wie 154 medewerkers van nationale organisaties of lokale afdelingen van het Rode Kruis of de Rode Halve Maan, 98 hulpverleners in dienst van internationale ngo’s en 48 medewerkers van de Verenigde Naties. Het is hoog tijd om ze beter te beschermen, vindt Alexander ...
Matt Brown (CC BY 2.0)
Opinie

Strijd tegen IS is nog lang niet voorbij

Negen maanden na de val van de Syrische stad Raqqa in oktober 2017, het centrum van het kalifaat van de Islamitische Staat (IS), is het nog lang niet duidelijk of IS verleden tijd is. Extreme paramilitaire islamistische bewegingen zijn actief in diverse regio's, zegt Paul Rogers, emeritus-hoogleraar aan de University of Bradford.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.