Pickpic (CC0)
Recensie

Vijf boeken tegen onverschilligheid

Romans bieden toegang tot kennis die in reportages, essays en andere non-fictie verborgen blijft. Maar goede non-fictie onthult ook manieren waarop je ten volle mens kan zijn in een onmenselijke wereld, schrijft voormalig MO*hoofdredacteur Gie Goris.
Pickpik (CC0)
Recensie

Omdat het heden vreselijk overroepen is: 7 boeken over verleden en toekomst

We leven zogezegd in het nu, maar heel veel boeken leren ons dat het veel belangrijker is om terug te kijken naar wat voorbij is en vooruit te blikken op de verwachte toekomst. Gie Goris, oud-MO*hoofdredacteur, koos voor deze zomer 7 boeken die je meenemen op een reis in de tijd en rond de wereld.
Rawpixel (CC0)
Recensie

Grote namen met recente boeken

Welke boeken moeten mee op vakantie of wil je thuis onder een parasol lezen deze zomer? Gie Goris gaat door zijn stapeltjes recent gelezen boeken, en opent met enkele grote namen, hun recente romans en de notities van een lezer.
familydestinationsguide.com / Flickr (CC BY 2.0)
Recensie

Een digitale goudmijn die mensen uitput en verdeelt

Een zomerse boekentip van MO*journalist Gie Goris: De Machine (In de ban van Booking.com). Dat internetbedrijf is niet alleen een subliem stuk software en een digitale goudmijn, het is ook een apparaat dat mensen verdeelt en uitput.
Recensie

Tien tips voor wie boeken het mooiste geschenk vindt

Elk boek is een geschenk van de auteur aan de samenleving, maar het kan natuurlijk ook gewoon een cadeau zijn dat je een geliefde of jezelf geeft. Tips nodig? Journalist Gie Goris neemt met u het stapeltje door dat hij de voorbije maanden las. Van beklijvende romans tot urgente non-fictie.
Het Letterenhuis
Boek

Koloniale literatuur herlezen: ‘Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt’

Het was een andere tijd toen de literatuur verscheen die we vandaag koloniaal noemen. Verbannen of verketteren hoeft niet, maar veel boeken kunnen wel context en nieuwe lezersperspectieven gebruiken. Dat is precies wat twee nieuwe essaybundels, een Nederlandse en een Vlaamse, beogen.
CC John Englart (Takver) (CC BY-SA 2.0)
Boek

Verzetsheld in vredestijd

Daan Heerma van Voss schreef met “De laatste oorlog” een boek dat een zenuw raakt bij onze omgang met de vluchtelingenproblematiek. Maar het is ook een verhaal over verloren liefde en een zoektocht naar wie je zou zijn in de oorlog.
Boek

De Dienst. De BVD van binnenuit

Voormalige agenten uit de inlichtingen- en veiligheidsdiensten die uit de biecht klappen: het blijft een rariteit in de Lage Landen.
Boek

Gastarbeiderskinderen

Eenvoudig, grappig, ontroerend, beklemmend –dat zijn een paar kwalificaties die gegeven kunnen worden aan de verhalen in En we gaan nog niet naar huis. Gastarbeiderskinderen over hun jeugd.
Recensie

Schreeuw om aandacht van een loyale ambtenaar

In de praktijk gaat een derde van het geld voor ontwikkelingshulp verloren. Dat betekent in het geval van Nederland 1,6 van de vijf miljard euro, die we jaarlijks daarvoor uittrekken. En dat komt omdat veel te veel donoren zich, los van elkaar, op vaak verschillende en zeer omslachtige manieren met een land of deel daarvan bezighouden.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.