© Anthon Keuchenius
Reportage

Is specialty coffee ook op ethisch vlak superieur?

We betalen graag wat meer voor kwaliteitskoffie in een hippe koffiebar dan voor een doorsnee kop koffie. Maar levert dat ook koffieboeren effectief meer op? ‘Het is een sector die zich verantwoordelijk voelt voor het wel en wee van zijn leveranciers.’
© Martin Corlazzoli/Industriemuseum Gent
Reportage

‘De beste natuurlijke vezel die bestaat’: hoe duurzaam is “ons” vlas?

Van designfestivals tot prestigieuze prijzen: vlas van eigen bodem is hot en happening. De sterke, vochtabsorberende vezel vraagt minder water om in linnen om te toveren dan katoen en we kweken het gewoon hier, in Vlaanderen. Maar betekent dat dan automatisch dat linnen duurzaam is? 
© Coco Olakunle
Reportage

Deze boer raakt de bodem nauwelijks aan

Hoe kun je als boer een positieve ecologische voetafdruk achterlaten? Daar is Anne van Leeuwen van ‘regeneratieve boerderij’ Bodemzicht dagelijks mee bezig. ‘Het bekende duurzaamheidsverhaal draait om minder schadelijk zijn; ik wil helemaal niét schadelijk zijn.’
© Tammy Van Nerum
Reportage

Deze huisarts dicht de vaccinatiekloof door ongelijkheid aan te pakken

De Nederlandse huisarts Shakib Sana zag in Rotterdam Delfshaven een ‘vaccinatiekloof’ ontstaan. Zoals in andere kwetsbare wijken is de vaccinatiebereidheid er laag. Samen met collega’s in de gezondheidszorg verspreidt Sana kennis, vertrouwen en vaccins. 
© Olivier van Beemen
Reportage

Op zoek naar de Ghanese ananasboer van Albert Heijn die ons een ‘lekker gevoel’ moet geven

Volgens Albert Heijn krijg je een ‘lekker gevoel’ van per vliegtuig ingevoerd fruit, in hapklare stukken in plastic verpakking. Met de aankoop draag je bij aan betere leefomstandigheden in Afrika. Is dat zo? En hoe zit het met de duurzaamheid?
© © SNDVU
Reportage

Utrecht vangt dakloze mensen zonder verblijfsvergunning op

Als burgemeesters zouden regeren, zou de wereld er dan anders uitzien? De Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber dacht van wel, het Nederlandse Utrecht bewijst dat het zo is. Een stadsverhaal over menslievendheid maar ook over eigenbelang.
© Douglas F Herman / ReFOCUS Media Labs
Reportage

Anonieme doden: verdronken op weg naar Europa

Voor veel migranten is Europa de definitieve eindhalte op de zoektocht naar een betere thuis. Alleen al dit jaar kwamen opnieuw 237 mensen om terwijl ze de Middellandse Zee overstaken. Ula Idzikowska trok naar het Griekse eiland Lesbos en vertelt het verhaal van mensen die goed op weg zijn om vergeten te worden.
©Lieke Verlé
Reportage

Schapen steeds vaker in stadsbeeld als ecologische maaimachines

Schapenbegrazing is een eeuwenoude methode, maar de laatste jaren komt het terug op als ecologisch alternatief voor maaimachines. Ook in Belgische steden leiden herders hun kudde schapen langs bermen en waterlopen.
© Belga
Reportage

‘We kunnen geen zand naar de zee blijven dragen’

Een stijgende zeespiegel, grotere droogte in de zomer en meer overstromingen in de winter. Dat zijn de niet zo verre voorspellingen van de klimaatverandering in België. De beste buffers zijn de natuurlijke, maar hoe organiseer je klimaatadaptatie in een volgebouwd land?
Ashley Basil CC BY 2.0
Reportage

Is Planeet Plastic nog te voorkomen?

Volgens schattingen zit er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan. Tijd om uit te vinden of het nog mogelijk is om plasticvrij te leven anno 2017. MO* medewerker Hans Wetzels neemt de proef op de som. Dagboek van bescheiden overwinningen en kleine tegenslagen van een man die een maand plasticvrij leeft.
© Bob Bronshoff
Reportage

Nieuwe daklozen vinden een thuis

Wat zou er gebeuren als een deel van de 40.000 bijstandsgerechtigden in Amsterdam een dakloze in huis neemt? Die vraag lag aan de basis van het Nederlandse project “Onder de Pannen” dat, onder leiding van armoedebestrijdingsorganisatie De Regenboog Groep, daklozen op een “radicaal andere” manier aan een dak boven het hoofd&n ...
© UNHCR
Reportage

Achtergelaten – De moeilijke tocht van een Syrische jongen die bij zijn familie wilde zijn

Dit is het verhaal van Mohammed Kdimati, een jongeman van nu 22 jaar, die van zijn ouders gescheiden werd toen ze vluchtten uit Syrië. Omdat hij toen net achttien en dus wettelijk een volwassene was, mocht hij niet herenigen met zijn familie. Een getuigenis, in beeld gebracht door Daniel Demoustier.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.