Tormius / Unsplash
Nieuws

Ook in rijkste landen ter wereld leeft 1 op de 5 kinderen in armoede

In veertig van de rijkste landen ter wereld leeft 1 op de 5 kinderen in armoede. Landen als Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zagen de kinderarmoede in de afgelopen 10 jaar sterk toenemen. Dat staat in een nieuw rapport van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.
Gerry Machen (CC BY-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Landen plannen twee keer zoveel steenkool, olie en gas als klimaatakkoord toelaat

Regeringen zijn van plan om in 2030 twee keer zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van 20 grote landen die steenkool, olie en gas produceren.
© Reuters/Nicolas Economou
Opinie

‘De toekomst van toerisme zal er heel anders uitzien’

Toeristen trekken nog altijd naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een gamechanger, schrijven expertes Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.
© Thomson Reuters Foundation / Alister Doyle
Analyse

Oslo heeft ambitieus klimaatdoel gemist. Mikken ook andere Europese steden te hoog?

Europese steden hebben het moeilijk om klimaatdoelstellingen vast te leggen die zowel ambitieus als haalbaar zijn. Zo miste Oslo – nochtans een gidsstad op vlak van klimaatbeleid – een belangrijke doelstelling om de uitstoot te halveren tegen 2020, en de Noorse hoofdstad is niet alleen.
© Bart Lasuy
Commentaar

‘Er is meer dan één dollar per Congolees nodig om het Centraal-Afrikaanse woud in stand te houden’

Het Congolese woudbassin huisvest de krachtigste long ter wereld. MO*journalist John Vandaele onderzocht hoeveel middelen er worden vrijmaakt om het onmetelijke woud te beschermen. De hamvraag: kunnen de Congolezen hun welvaart opkrikken zonder dat ze hun kwetsbare bossen kappen? Enkele slotbeschouwingen.
Pixabay
Nieuws

Nieuwe generatie 60-plussers heeft veel grotere ecologische voetafdruk

De nieuwe generatie 60-plussers heeft een erg grote ecologische voetafdruk. In 2005 waren senioren nog verantwoordelijk voor 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Tien jaar later, in 2015, was dat al bijna 33 procent, zo blijkt uit onderzoek.
Daniel Foster / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

‘Absoluut geen ruimte’ voor nieuwe olie- of gasprojecten binnen koolstofbudget

Binnen het koolstofbudget is er ‘absoluut geen ruimte’ meer voor nieuwe steenkoolmijnen, oliebronnen of gasterminals, blijkt uit nieuw onderzoek. Rijke landen moeten zelfs al tegen 2034 volledig stoppen met hun olie- en gasproductie om de transitie eerlijk te laten verlopen.
PxHere (CC0)
Nieuws

Teken trekken naar hogere oorden om te ontsnappen aan de hitte

Door stijgende temperaturen trekken steeds meer dieren naar hoger gelegen gebieden voor comfort. De laatste ontwikkeling: teken ontvluchten de hitte om koel te blijven.
Fanny Schertzer / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Hoe sneller de energietransitie begint, hoe goedkoper

De massale switch naar schone energie kan het beste heel snel beginnen en dan gestaag verlopen, blijkt uit Deens onderzoek. Er moet vooral snel en massaal geïnvesteerd worden in wind- en zonne-energie.
Felix Clay/Duckrabbit (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Klimaatverandering heeft ongelijkheid in de wereld vergroot

De klimaatverandering heeft de kloof tussen de rijkste en armste economieën een kwart groter gemaakt. Koudere landen gingen er op vooruit, terwijl tropische regio’s sterk gehinderd worden in hun ontwikkeling.
kimi kao CC BY-NC-ND 2.0
Interview

‘Switch naar hernieuwbare energie was lang ethische keuze, nu is het economische evidentie’

Bij de oprichting van het Global Green Growth Institute had niemand gedacht dat hernieuwbare energie olie en steenkool zou vervangen. Frank Rijsberman, algemeen directeur van het GGGI, stelt dat groene groei een economische evidentie is.
Pixabay
Nieuws

Waarom Noorwegen de ontbossing niet alleen kan stoppen

Noorwegen heeft het meeste geld over voor het fonds dat de ontbossing van tropische wouden moet tegengaan. Maar het land kan dat niet alleen doen, zeggen de eerdere en ook de huidige minister van Milieu.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.