© Sindiso Nyoni / ZAM
Nieuws

Waarom migratie niet het probleem van Europa maar van Afrika is

Als dubieuze regimes de grondoorzaken van migratie niet aanpakken, wat baten ontrading en een 'hek rond Afrika' dan? Weinig tot niets, zo blijkt uit journalistiek onderzoek van ZAM in vijf Afrikaanse landen. De migratiecrisis is daardoor in de eerste plaats een nachtmerrie voor Afrika zelf.
© Foto Slow Food International
Interview

‘Slow food geeft de biodiversiteit een stevige duw in de rug’

Wat begon als een schoolstraf, op het land gaan werken, werd voor Oegandees Edward Mukiibi zijn levensdoel. 'Duurzame, lokale landbouw is de basis voor geluk en de oplossing tegen honger, werkloosheid en het verlies van biodiversiteit', zegt de kersverse voorzitter van Slow Food International.
Alexas_Fotos / Pixabay
Nieuws

Discriminatie van sekswerkers, druggebruikers en daklozen toegenomen door pandemie

De coronamaatregelen troffen gemarginaliseerde groepen zoals sekswerkers, druggebruikers en daklozen onevenredig hard, stelt onderzoek door Amnesty International. Ze werden vaker beboet, gearresteerd en blootgesteld aan discriminatie en mensenrechtenschendingen.
© Bigger Than Us / Flore Vasseur
Interview

Filmmaakster Flore Vasseur: ‘Jongeren leren ons hoe we globale uitdagingen kunnen aanpakken’

"Bigger than us" schetst een kleurrijk en hoopvol portret van activisten wereldwijd. MO* sprak met Flore Vasseur, die de documentaire regisseerde. 'Activisme is een manier van leven.'
Groupe Obscurecence / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

Dekolonisatie: ‘In de geschiedenis is er geen enkele sociale vooruitgang geboekt zonder strijd’

De koloniale erfenis heeft nog altijd een impact op de machtsverdeling in onze samenleving. Hoe kan dekolonisatie het sociaal werk inspireren? Die vraag legden we voor aan auteur Nadia Nsayi en onderzoeker Jan Van den Broeck. Ze zijn op 21 mei te gast in het webinar ‘Dekolonisatie en sociaal werk’.
Adam Cohn (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Tientallen landen sloten in 2020 internettoegang af voor hun bevolking

Vorig jaar hebben net geen dertig landen samen minstens 155 keer de toegang tot het internet afgesloten of beperkt. Het belette miljoenen mensen om te werken, te studeren of te communiceren.
TED Conference (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Klimaatcrisis: ‘Vrouwen zijn het slachtoffer én het begin van verandering’

Van Oeganda tot Tsjaad en Colombia, vrouwen gaan de barricade op om te strijden tegen klimaatontwrichtende projecten in hun achtertuin. Hun boodschap: vervuilende olie- en gasinvesteringen, vaak gesteund door noordelijke landen, raken vrouwen persoonlijk.
USAID (CC0)
Opinie

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt

Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
Pixabay
Opinie

Chinese investeringen veranderen steden over de hele wereld

Chinese investeringen veranderen steden over de hele wereld. Hebben de bewoners deze impact wel onder controle? Stadsbesturen moeten zich bewust worden van de uitdagingen die het Chinese Belt and Road Initiative met zich meebrengt, zeggen Jonathan Silver, senior onderzoeker aan de University of Sheffield, en Allan Wiig, assistent-professor stadspla ...
Alex Indigo CC BY 2.0
Nieuws

‘Het zullen de burgers zijn die Vlaanderen op het juiste klimaatpad dwingen’

Met de Klimaatbossencampagne roept BOS+ op om meer bomen aan te planten om Vlaanderen te wapenen tegen de klimaatcrisis. Burgers worden actief betrokken om de eisen kracht bij te zetten.
PMA CC BY-NC-ND 2.0
Nieuws

Vrijhandelsakkoorden: ‘EU creëert grenzen binnen Afrika’

In de aanloop naar de vijfde EU-Afrikatop in Ivoorkust lijkt een toekomst voor de Economische Partnerschapsakkoorden twijfelachtiger dan ooit. Het gros van de voormalige kolonies blijft weigeren om de akkoorden te ondertekenen en de kritiek klinkt zowel binnen als buiten Europa steeds luider.
Public Domain
Nieuws

Total wil Oegandese belasting niet betalen

Oliebedrijf Total wil geen belasting betalen voor een olieproject in Oeganda en heeft de zaak voor de Wereldbank gebracht. Dat is mogelijk door een verdrag dat Oeganda met Nederland heeft getekend.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.