USDA / Flickr (CC0)
Opinie

‘EU-landen hebben hun landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van migrantenarbeid’

Volgens twee Spaanse onderzoekers heeft de Europese Unie haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven de onderzoekers.    
UN Photo/Luke Powell (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Rusland en Oekraïne hebben antipersoonsmijnen ingezet, ondanks verdrag

Ondanks een internationaal verbod hebben Rusland, Myanmar en Oekraïne het afgelopen jaar antiperoonsmijnen gebruikt. Daarnaast hebben gewapende groeperingen het verboden wapentuig gebruikt in minstens vijf landen, blijkt uit het jaarlijkse rapport van Human Rights Watch.
© Konstantinos Tsanakas
Column

Vrede onder dreiging van geweld is geen echte vrede

Doorgedreven pacifisme met een oproep tot ontwapening is allesbehalve een teken van zwakte, schrijft MO*columnist Thomas Goorden. ‘Net in reactionair geweld zit geen greintje moed of creativiteit.’
Maarten Luyten
Interview

‘Ik doe dit als mens, en ik help anderen omdat we allemaal mensen zijn’

Ooit kwamen ze zelf als vluchteling naar België, nu helpen ze Oekraïense vluchtelingen. Hoe vergelijken deze hulpverleners hun eigen ervaringen met wat vandaag gebeurt? MO* zocht hulpverleners met een vluchtverleden op. Dit keer: Larisa Salby, tolk bij de dienst Diversiteit van Dendermonde.
manhhai / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Hoogste aantal doden door conflicten sinds begin van de eeuw

Het vredesniveau in de wereld is voor het negende jaar op rij gedaald, blijkt uit de Global Peace Index van het Institute for Economics & Peace. 238.000 mensen stierven als gevolg van conflicten, een stijging met 96 % tegenover 2021.
© Tom Shelton - Handicap International
Analyse

Zijn bommen op burgers binnenkort verleden tijd?

83 landen ondertekenden recent een nieuw internationaal akkoord tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Dat blijkt hoognodig: maar liefst 9 op de 10 slachtoffers van bombardementen in bewoond gebied blijken burgers te zijn. MO* legde de impact van de bommenoorlog onder de loep.
Pexels /Oğuzhan Karaca (CC0)
Nieuws

Draagt uw T-shirt bij aan de oorlog in Oekraïne?

Hoewel ze niet meer te verkrijgen zijn in de winkelstraten van Moskou en Sint-Petersburg, gebruiken kledingmerken als Esprit en New Look Russische olie om hun kleding te produceren. Daarmee voeden ze onrechtstreeks de oorlog in Oekraïne, blijkt uit onderzoek.
Marie-Pier Mercier (Creatives For Ukraine)
De Ontwikkelaars

Waar gaan gevluchte Oekraïners straks wonen?

Meer dan 1600 erkende vluchtelingen in ons land kunnen de opvang niet verlaten omdat ze geen betaalbare woonplaats vinden. En voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen wordt nog altijd op vrijwilligers gerekend. Mieke Schrooten: ‘Krijgen we ook een overheid die verder in de toekomst kijkt?’
Stéphane De Greef, Landmine and Cluster Munition Monitor (CC BY 2.0)
Nieuws

Voortgang in strijd tegen clustermunitie overschaduwd door oorlog in Oekraïne

Een nieuw rapport documenteert het gebruik van clustermunitie door Rusland tijdens de invasie van Oekraïne, met honderden burgerslachtoffers en schade aan huizen, scholen en hospitalen tot gevolg. Ook Oekraïne zou het controversiële wapen hebben ingezet.
Public Domain
Nieuws

Kernoorlog zou onze oceaansystemen verwoesten, zeggen onderzoekers

Een kernoorlog – zelfs op de kleinste schaal – zou de biologische en ecologische staat van onze oceanen compleet veranderen, blijkt uit nieuw onderzoek. Dat zou leiden tot een enorme daling van de visbestanden, uitdijende ijskappen en zelfs tot een “kleine ijstijd”.
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
Lauren Walker / Truthout (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

‘De ergste tsunami van mis- en desinformatie moet nog komen’

MO* sprak met communicatiewetenschapster Nathalie Van Raemdonck en factchecker Keegan Leech over polarisatie en desinformatie in tijden van pandemie en oorlogspropaganda. ‘Om desinformatie aan te pakken, moet je polarisatie aanpakken.’

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.