Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
© Magnum / Nanna Heitmann
Analyse

De wereld geeft ruim 20 keer meer uit aan bewapening dan aan klimaatfinanciering

Klimaatakkoorden, de beurzen, voedselproductie, leveringsketens die beginnen in China en eindigen in onze winkels… Een wereld zonder internationale samenwerking lijkt ondenkbaar. Maar de oorlog in Oekraïne brengt die samenwerking in gevaar.
© Tom Shelton - Handicap International
Analyse

Zijn bommen op burgers binnenkort verleden tijd?

83 landen ondertekenden recent een nieuw internationaal akkoord tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Dat blijkt hoognodig: maar liefst 9 op de 10 slachtoffers van bombardementen in bewoond gebied blijken burgers te zijn. MO* legde de impact van de bommenoorlog onder de loep.
Jean-Marc Ferré / UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Drones: levensreddend of levensbedreigend?

Drones worden wereldwijd steeds vaker ingezet in humanitaire, levensreddende operaties. Maar mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties waarschuwen dat het gebruik van deze technologie in oorlogssituaties niet de juiste kant op gaat.
© Manuel Elias / UN
Analyse

Niet alle landen veroordelen Rusland, zeker niet die in het Zuiden

In het globale Zuiden is de toon over de Russische invasie van Oekraïne heel anders dan in het Westen. Experts zien een nieuwe beweging van landen die zich niet gebonden voelen aan de grote machtsblokken en onpartijdig blijven. 
© UN News / Abdelmonem Makki
Analyse

VN bezorgd nu rijke landen ontwikkelingshulp doorsluizen naar steun voor Oekraïne

De invasie in Oekraïne heeft de militaire uitgaven onder westerse landen fors opgedreven en tot een stijging geleid van humanitaire hulp aan het belegerde land. Die uitgaven gaan ten koste van de hulp aan ontwikkelingslanden. De VN maken zich daarom grote zorgen over de armere landen van de wereld.
Maxpixel (CC0)
Analyse

Grijpt Poetin naar cryptomunten om westerse sancties te ontlopen?

Om de westerse sancties te omzeilen, zou Rusland zich kunnen wenden tot cryptovaluta zoals bitcoin, waarschuwen technische experts. Welke mogelijkheden heeft Rusland?
UN Photo / Isaac Billy / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Verenigde Naties blijven voor miljoenen aankopen in Rusland

Terwijl landen wereldwijd de economische en financiële banden met Rusland verbreken, blijven de Verenigde Naties onverminderd doorgaan met Russische diensten en goederen inkopen. Het toont de politieke hypocrisie van de VN aan, zegt een Aziatische diplomaat.  
Reuters / Agencja Wyborcza.pl
Analyse

Welke machtsvorm haalt het: oorlog, geld of aantrekkingskracht?

Wat leert de Russische invasie in Oekraïne ons over de toekomst van de macht? Haalt hard militair ingrijpen de bovenhand of primeren uiteindelijk zachtere machtsvormen? Hoe dan ook: er vallen doden in Oekraïne, en Poetins zoektocht naar een overwinning lijkt te leiden naar een pyrrusoverwinning.
Arrideo Photography / Flickr (CC BY-ND 2.0)
Analyse

Lgbtq’ers in Oekraïne vrezen voor gevolgen Russische invasie: ‘Blijven zal onmogelijk zijn’

De lgbtq-gemeenschap in Oekraïne vreest sinds de Russische aanval op het land voor haar veiligheid. Veel mensen durven niet te blijven en trekken naar Lviv in het westen van Oekraïne, of verder.
Russ Allison Loar (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Oorlog in Oekraïne: Hoe relevant zijn de Verenigde Naties nog?

De Verenigde Naties hadden ooit de ambitie om de bewaker te zijn van de veiligheid en de vrede van de wereld. Maar ook al waarschuwde een overweldigende meerderheid van VN-lidstaten Rusland om Oekraïne niet binnen te vallen, Poetin voert gewoon zijn plan uit. Kunnen de VN nog een rol spelen?
© Lectrr
Analyse

Vijf geopolitieke hotspots van 2014

In Oekraïne, Afghanistan-Pakistan, de Sahel, Syrië en de Zuid-Chinese Zee kraakten het afgelopen jaar de tektonische platen van de geopolitiek. Lokale, nationale, regionale en buitenlandse belangen botsten in die hotspots met mekaar, in een strijd om macht en invloed, vaak met gruwelijk bloedvergieten tot gevolg. MO*journalist Kristof Clerix en ...

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.