USDA / Flickr (CC0)
Opinie

‘EU-landen hebben hun landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van migrantenarbeid’

Volgens twee Spaanse onderzoekers heeft de Europese Unie haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven de onderzoekers.    
© Reuters/Nicolas Economou
Opinie

‘De toekomst van toerisme zal er heel anders uitzien’

Toeristen trekken nog altijd naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een gamechanger, schrijven expertes Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.
Maria Oswalt (Unsplash)
Nieuws

Financiële wereld trekt zich steeds meer terug uit kernwapenindustrie

Steeds meer banken staan weigerachtig tegenover nieuwe investeringen in kernwapens. De oorlog in Oekraïne heeft de nucleaire dreiging namelijk opnieuw actueler gemaakt, stelt een nieuw rapport van de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) en vredesorganisatie PAX.
Jessi Pena (Unsplash)
Nieuws

Dure treinen in Europa: ‘Reiziger wordt het vliegtuig in geduwd’

Reizen met de trein is in Europa gemiddeld twee keer duurder dan vliegen, blijkt uit onderzoek door Greenpeace. Op sommige routes en bij last-minute boekingen kan het prijsverschil nog veel groter zijn, en dat heeft veel met het beleid te maken. 
© Leonardo Rizzi / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Waarom 40 graden draaglijk is in de woestijn, maar dodelijk in de tropen

Een beperkte hittegolf in vochtige gebieden kan veel meer schade aanrichten dan veel hogere temperaturen in een drogere regio. Klimatologen Alan Thomas Kennedy-Asser, Dann Mitchell en Eunice Lo leggen uit hoe dat komt. 
Pixabay
Opinie

‘Vliegschaamte vervangen door treinreizen is niet per definitie duurzaam’

‘Vliegschaamte helpt ons duurzamer te reizen, maar enkel daarmee redden we het niet. We moeten niet meer reizen met de trein, maar minder reizen tout court’, schrijven vier onderzoekers van de universiteit van Castilië-La Mancha.
Rebecca Humann / Pixabay
Nieuws

Europees parlement wil EU terugtrekken uit omstreden Energiehandvest

Het Europees Parlement roept de EU-lidstaten op om uit het omstreden Internationaal Energiehandvest (ECT) te stappen. Dat handvest maakt het voor energiebedrijven mogelijk om miljarden euro's schadevergoeding te eisen van landen die klimaatinspanningen doen.
Tagausbeuter / Pixabay
Nieuws

Toenemende hittegolven dwingen steden te zoeken naar slimme verkoelingsmethodes

Nu delen van Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Azië overspoeld worden door hittegolven, zijn de effecten nog groter in de steden. Wereldwijd proberen steden verschillende strategieën uit om verkoeling te zoeken.
Ernesto Velázquez / Pixabay
Nieuws

Landbouwgrond in EU zit vol microplastics door bemesting

De landbouwgrond in Europa is mogelijk de grootste opslagplaats van microplastics ter wereld. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteiten van Manchester en Cardiff.
© Sipan Hota
Reportage

‘Vluchten is een menselijke reflex’: het vergeten verhaal van Belgische vluchtelingen

In de zomer van 2021 doorkruisten acht jonge Belgische vrouwen de Pyreneeën. Ze liepen onversaagd in het spoor van de vluchtelingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog van Frankrijk naar Spanje trokken. Met de tocht wekken de vrouwen een vergeten Europees vluchtelingenverhaal weer tot leven.
José A. (CC BY 2.0)
Nieuws

Bedreigde Spaanse zoutwaterlagune krijgt eigen rechten

Mar Menor, het grootste zeewatermeer van Spanje, is het eerste stuk Europese natuur dat een eigen rechtspersoon wordt. Milieuorganisaties reageren verheugd op dit besluit.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.