Wilfredor / Wikimedia (CC0 1.0)
Nieuws

Gendergelijkheid is opstap naar betere gezinsplanning

In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, maar de vooruitgang loopt nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om aan anticonceptiemiddelen te komen. 
© Zoë Deceuninck
Reportage

Suriname overstroomt: ‘Wat kunnen we doen? Het water loopt waar het wil lopen’

Tot zeven meter hoog stond het water dit voorjaar op sommige plaatsen in Suriname, en dat maanden aan een stuk. 12.000 Surinamers werden getroffen door de zware overstromingen van 17 maart. Er was nauwelijks aandacht voor, zelfs niet van de eigen president.
© WCS
Nieuws

Grootste fotoverzameling ooit geeft onderzoekers unieke kijk op Amazonewoud

Een uitgebreide groep wetenschappers heeft meer dan 150.000 camerabeelden verzameld in het hele Amazonewoud. Daarop zijn honderden diersoorten te zien: een schat aan informatie over leefgebieden, ontbossing en biodiversiteit.
© Zoë Deceuninck
Reportage

‘Inheemsen in Suriname worden gedwongen om zo traditioneel mogelijk te leven’

Naar school gaan over de grens, in Frans-Guyana: dat is normaal voor kinderen in zuidoost-Suriname. Alleen: verder studeren in Frans-Guyana mag niet, en in Suriname zelf kan het niet. En zonder toekomstplannen grijpen steeds meer jongeren naar de fles.
© Zoë Deceuninck
Interview

‘Achter elke taal schuilt een cultuur die we moeten respecteren’

In Suriname ligt een nieuw onderwijscurriculum klaar voor de drukpers. Vooral het meertalig lessenpakket is indrukwekkend, want in het Zuid-Amerikaanse land worden meer dan 20 talen en dubbel zoveel dialecten gesproken. 'We willen dat de moedertaal van het kind erkend én gewaardeerd wordt.'
© Zoë Deceuninck
Reportage

‘Van de overheid mogen we geen vis meer eten, maar wat dan wél?’

In het Amazonegebied leven de oorspronkelijke bewoners al sinds jaar en dag van de visvangst. Maar goudzoekers in de omgeving vervuilen de rivieren en vergiftigen de vissen. Van de overheid mogen de gemeenschappen in Suriname geen vis meer eten, maar een alternatief was er niet. Tot nu.
Euritha Tjan A Way
Analyse

Oudste bewoners van Suriname geven strijd voor grondrechten en erkenning niet op

‘In Suriname worden dieren beschermd, maar inheemse gemeenschappen niet.’ Suriname moet zijn oudste bewoners en hun grondrechten wettelijk erkennen, zo tikte het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof het land vijf jaar geleden al voor de derde keer op de vingers. Is er vandaag beterschap in zicht?
© Zoë Deceuninck
Analyse

Caraïbische landen worden ‘vergeten’ bij verdeling vaccins

De Caraïbische landen nemen het heft in eigen handen en sluiten deals met landen die maar al te graag hun vaccins willen delen. ‘Ook de rijke landen zullen inzien dat wat er nu gebeurt eigenlijk niet kan.’
© Zoë Deceuninck
Analyse

Nederlands plantagebedrijf en Belgische managers laten Suriname met schulden en bananen achter

In november nam de Surinaamse overheid noodgedwongen het roer over van ‘s lands grootste bananenbedrijf. Zes jaar lang was dat onderdeel van een Nederlandse groep in handen van de Belgische ondernemer Hein Deprez. Die laat Suriname nu achter met een financiële kater.
Rob Oo (CC BY 2.0)
Reportage

Suriname heeft geen geld voor een zeedijk, maar dat kan een goede zaak zijn

Het zeewater stijgt, breekt door dijken en doet kustbewoners in Suriname telkens weer verhuizen. Wat gaat de regering doen om het land te behoeden voor een massamigratie? Buurtbewoners aan zee lobbyen voor de bouw van een stenen zeedijk, maar één man houdt de regering een groener alternatief voor.
Tomas Munita/CIFOR (CC-BY-NC-ND-2.0)
Nieuws

COVID-19 slaat hard toe bij inheemse Amazonebewoners

De COVID-19-pandemie slaat hard toe bij de inheemse bevolking van het Amazonewoud en de Gran Chaco. Dat zegt de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR). De VN-instantie is zeer bezorgd.
Oberholster Venita / Pixabay
Nieuws

Zorgwekkende stijging van malaria in delen van Latijns-Amerika

Het aantal gevallen van malaria in Latijns-Amerika is begin dit jaar gedaald, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar een handvol landen, waaronder Nicaragua, krijgt de ziekte niet onder controle. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) maakt zich zorgen nu ook het nieuwe coronavirus oprukt. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.