© Zoë Deceuninck
Reportage

Suriname overstroomt: ‘Wat kunnen we doen? Het water loopt waar het wil lopen’

Tot zeven meter hoog stond het water dit voorjaar op sommige plaatsen in Suriname, en dat maanden aan een stuk. 12.000 Surinamers werden getroffen door de zware overstromingen van 17 maart. Er was nauwelijks aandacht voor, zelfs niet van de eigen president.
© Zoë Deceuninck
Reportage

‘Inheemsen in Suriname worden gedwongen om zo traditioneel mogelijk te leven’

Naar school gaan over de grens, in Frans-Guyana: dat is normaal voor kinderen in zuidoost-Suriname. Alleen: verder studeren in Frans-Guyana mag niet, en in Suriname zelf kan het niet. En zonder toekomstplannen grijpen steeds meer jongeren naar de fles.
© Zoë Deceuninck
Reportage

‘Van de overheid mogen we geen vis meer eten, maar wat dan wél?’

In het Amazonegebied leven de oorspronkelijke bewoners al sinds jaar en dag van de visvangst. Maar goudzoekers in de omgeving vervuilen de rivieren en vergiftigen de vissen. Van de overheid mogen de gemeenschappen in Suriname geen vis meer eten, maar een alternatief was er niet. Tot nu.
Rob Oo (CC BY 2.0)
Reportage

Suriname heeft geen geld voor een zeedijk, maar dat kan een goede zaak zijn

Het zeewater stijgt, breekt door dijken en doet kustbewoners in Suriname telkens weer verhuizen. Wat gaat de regering doen om het land te behoeden voor een massamigratie? Buurtbewoners aan zee lobbyen voor de bouw van een stenen zeedijk, maar één man houdt de regering een groener alternatief voor.
© Thomas Van Roey
Reportage

Goudkoorts in Suriname: over winnaars en verliezers

Het verhaal van de Surinaamse goudkoorts leest als een spaghettiwestern. In het binnenland van Suriname heerst de wet van de sterkste —zo willen sommigen het toch doen geloven. MO* trok naar het Surinaamse regenwoud en trof er winnaars en verliezers aan.
Iamgold (cc by-sa 3.0)
Reportage

Suriname: een rijke ondergrond is nog geen garantie op ontwikkeling

‘Suriname is een van de rijkste landen ter wereld.’ Sinds de Wereldbank het land in 1995 rangschikte als zeventiende rijkste land ter wereld op basis van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, schuwen Surinamers de grootspraak niet. Aan natuurlijke rijkdommen is er in Suriname inderdaad geen gebrek. Maar wat blijft na twintig jaar nog ...
Nicolas Laughlin
Reportage

Suriname: De erfenis van vijf jaar Bouterse

Het Suriname van de 21ste eeuw toont een gezicht van welvaart en economische groei. President Desi Bouterse houdt de touwtjes stevig in handen en is topfavoriet om met zijn partij NDP de parlementsverkiezingen opnieuw te winnen. Een nieuwe ambtstermijn wenkt, al wekt de zeepbeleconomie onrust en is het klimaat van corruptieschandalen en vriendjespo ...
Ruben Thin
Reportage

Waarom de sterke man van Suriname zo een omstreden figuur is

Op 25 mei trekken de Surinamers naar de stembus. President Desi “Bouta” Bouterse lijkt dé topfavoriet voor de parlementsverkiezingen, al blijft hij een erg omstreden figuur. Zijn palmares? Van couppleger en ex-dictator over drugssmokkelaar tot hoofdverdachte in een moordzaak.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.