© Konstantinos Tsanakas
Column

Over de onzichtbare wonden van de oorlog

Een onverwacht schot of de geur van bloed. Het zijn maar enkele van de onzichtbare wonden die de oorlog in Syrië naliet bij MO*columnist van de maand Artino Van Damas. 'Een last die moeilijk te delen is' en die hij bezweert met de geur van aardbeien en perziken.
Fatih Renkligil (CC BY-SA 4.0 DEED)
Nieuws

De rampenrekening van 2023: 228 miljard euro

De wereldwijde schade door natuurrampen liep vorig jaar op tot 250 miljard dollar (228 miljard euro), berekende herverzekeraar Munich Re. Dat ligt in lijn met de voorbije jaren.
David Zidd/Mohamed_hassan/8385 (Pixabay)
Column

Beste België, zo voelt het om Syrisch, jong en vrouw te zijn

'Verhalen en beleid worden geschreven over mensen die op mij lijken. Toch zijn mijn verhaal en inzichten nauwelijks op de agenda te vinden.' Leen Al Massalma past in vele vakjes tegelijk, maar breekt daar liever uit. 'De erkenning van onze verschillen is juist een kracht.'
Simon Conway / Landmine Action (CC BY 2.0)
Nieuws

Clusterbommen eisen recordaantal slachtoffers in 2022

Vorig jaar raakten 1172 mensen gedood of verwond door clusterbommen, het hoogste aantal sinds 2010. Dat is vooral te wijten aan de wijdverbreide inzet van clusterbommen in Oekraïne.
Maarten Luyten
Interview

‘Niemand legt vluchtelingen uit hoe dit land werkt, zolang hun papieren niet in orde zijn’

Ooit kwamen ze zelf als vluchteling naar België, nu helpen ze Oekraïense vluchtelingen. Hoe vergelijken deze hulpverleners hun eigen ervaringen met wat vandaag gebeurt? Voor MO* getuigen ze over verlies, veerkracht en de stap van vluchten naar helpen. Vandaag: Yahya Alnajar uit Syrië.
manhhai / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Hoogste aantal doden door conflicten sinds begin van de eeuw

Het vredesniveau in de wereld is voor het negende jaar op rij gedaald, blijkt uit de Global Peace Index van het Institute for Economics & Peace. 238.000 mensen stierven als gevolg van conflicten, een stijging met 96 % tegenover 2021.
© Sima Dehgani
Interview

‘Wij zijn niet alleen slachtoffers, wij zijn vooral overlevers. En dat mag gevierd worden’

‘Ik wilde niet zwijgen wanneer ik wél kan praten.’ Precies daarom blijft Tea Tupajić theater maken over de horror van oorlog. In Bosnië, waar ze zelf geboren werd, in Rwanda, in Irak. Ze nodigde enkele jezidivrouwen uit, door IS gebruikt als seksslavinnen, om een laatste keer hun verhaal te doen.
© Nychka Lishchynska
Analyse

Onderzoekers in Oekraïne: ‘Nieuwe aanpak van oorlogsmisdaden nodig’

Nu er plannen zijn om in Den Haag een centrum op te richten om oorlogsmisdaden in Oekraïne te vervolgen, gaan er ook steeds meer stemmen op die stellen dat de wereld fundamenteel anders moet reageren op dit soort misdrijven. 
European Union / Lisa Hastert (CC BY-ND 2.0)
Opinie

‘Beste regeringsleden, Wij willen onze familieleden nu bij ons. Liefst gisteren al’

Verschillende Turkse en Syrische families in België vragen in een open brief aan de Belgische regering om urgente procedures uit te werken die er voor zorgen dat zij tijdelijk hun getroffen familieleden in België kunnen opvangen. ‘Wij vragen enkel menselijkheid en solidariteit.’
© Tom Shelton - Handicap International
Analyse

Zijn bommen op burgers binnenkort verleden tijd?

83 landen ondertekenden recent een nieuw internationaal akkoord tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Dat blijkt hoognodig: maar liefst 9 op de 10 slachtoffers van bombardementen in bewoond gebied blijken burgers te zijn. MO* legde de impact van de bommenoorlog onder de loep.
public domain (CC0)
#WijZijnHier

‘Maandenlang wist ik niet of het dag of nacht was’

Rafiq heeft rugpijn, pijn aan zijn boven- en onderarmen, aan zijn billen en benen, aan zijn handen en voetzolen. De pijn gaat nooit meer weg. Ze is het gevolg van de stokslagen die hij en zijn beste vriend kregen in een Syrische gevangenis. Maar Rafiq kan het navertellen.
© Iratxe Alvarez
Reportage

Vluchtelingen steeds minder welkom in Turkije

Een zomer geleden trokken woedende Turken door de straten van Altindag, een district in de Turkse hoofdstad Ankara. Ramen van huizen en winkels van Syrische vluchtelingen sneuvelden. Want de vluchtelingen zijn niet langer welkom in Turkije. Welke sporen hebben de Altindag-clashes nagelaten?

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.